Cumhurbaşkanı BM’de tüm dünyaya hitap etti, FETÖ tehdidini anlattı

Cumhurbaşkanı BM’de tüm dünyaya hitap etti, FETÖ tehdidini anlattı

BM Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’yle mücadelede dünyaya ‘uyanma ve harekete geçme’ mesajı verdi. Karanlık örgütün küresel tehdit olduğunun altını çizen Erdoğan, ihanet gecesini hatırlatarak “Bugün buradaysam asil milletim sayesinde” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında tüm dünyayı FETÖ’ye karşı uyardı. Genel Kurul’daki bazı ülkerin örgüt tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Erdoğan, ‘yarın çok geç olabilir’ mesajı verip, önlem alma noktasında uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.

BM Genel Kurulu’nda beklenenden daha uzun konuşan Erdoğan, 27 dakika boyunca verdiği mesajlarında birçok başlığa değindi. 15 Temmuz’daki darbe girişimini hatırlatan Erdoğan, bu kalkışmanını dünya demokrasisine yapıldığını dile getirdi. 

‘SÜRATLE ÖNLEM ALIN’

‘Bugün karşınızda bulunuyorsam milletimin darbe girişimi karşısındaki asil duruşu sayesindedir’ diyen Cumhurbaşkanı, “Bu yeni nesil terör örgütü sadece Türkiye’nin değil varlık gösterdiği 170 ülkenin tamamı için bir milli güvenlik tehdididir. Bu örgüt Türkiye’nin ötesinde tüm dünyayı boyunduruğu altına almak gibi derin bir zihni sapkınlık içindedir” ifadelerini kullandı.

FETÖ’nün temel stratejisinin eğitim, diyalog, hoşgörü, sivil toplum kuruluşu kisvesi altında devlet kurumlarına sızmak, toplumu etkilemek ve ekonomik kaynaklara hakim olmak olduğunu belirten Erdoğan, “Tüm dostlarımıza kendi güvenlikleri için, ülkelerinin geleceği için Fetullahçı Terör Örgütü’ne karşı gerekli önlemleri süratle almaları çağrısında bulunuyorum. Bizim yaşadığımız tecrübeyle sabittir ki FETÖ ile bu aşamada mücadele etmezseniz yarın çok geç olabilir” diye konuştu. Konuşmasının ikinci bölümünde Suriye krizine değinen Erdoğan, Halep yönetimini ‘terörist’ olarak tanımlayıp, savaşta yüz binlerce çocuk, kadın, genç ve yaşlının yaşamını yitirdiğini dile getirdi.

‘ANTEP’E KADAR SABRETTİK’

Türk Silahlı Kuvvetleri ve ÖSO’nun terör rögütü IŞİD’ten temizlediği Cerablus ve Rai’ye dair açıklamalarda bulunan Erdoğan, bölge halkının evlerine dönmeye başladıklarını kaydederek, buralarda yeni yerleşim alanları kurulacağını söyledi. Fırat Kalkanı ile terör koridoruna engel olunduğunu belirten Erdoğan, “Güvenli alan haline getirdiğimiz yerlerin uçuşa yasak bölge ilan edilmesine yönelik kararlı bir duruş göstermeli ve hep birlikte çalışmalıyız” diye konuştu.

'Dünya 5'te büyüktür'

Operasyonun nasıl başladığına dair bilgiler veren Cumhurbaşkanı, “Sabrettik ancak 24 Ağustos’ta Gaziantep’te bir düğün merasiminde 14 yaşındaki çocuğu canlı bomba yapmak suretiyle kalabalığın içerisinde göndererek patlattılar. O ana kadar duran Türkiye artık duramazdı ve ılımlı muhaliflerle birlikte bu olaya müdahale ettik. Cerablus’tan DEAŞ’ı derdest ettik. Rai’de de aynı şekilde” ifadelerini kullandı. 

BM’NİN YAPISINA ELEŞTİRİ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yapısına dair ‘Dünya 5’ten büyüktür’ eleştirisini yineleyen Erdoğan, BM’nin reforme edilmesi gerektiğini söyledi. “BM Güvenlik Konseyi reforme edilmedikçe bu çabaların tam manasıyla amacına ulaşamayacağı açıktır” diyen Erdoğan, bu konuda uzlaşı sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

ERDOĞAN ZİRVE ÖNCESİ REUTERS’E KONUŞTU:  ‘TÜRK HALKI ABD’YE KIRGIN’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu için gittiği New York’ta Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide önemli mesajlar verdi. FETÖ lideri Fetullah Gülen Türkiye’ye iade edilmediği için Türk halkının ABD’ye kırgın olduğunu belirten Erdoğan “Bu kişi (Gülen) gözaltına alınmalı veya tutuklanmalı. Ama ne yazık ki üzüntülüyüm bu adım atılmamıştır ve bundan dolayı Türk halkı bu üzüntüsünü her gittiğimiz yerde bize ifade etmektedir. 

ABD’nin Gülen’i bize teslim etmeyişi toplumumuzda ABD’nin anlaşılmasını olumsuz istikamette etkiliyor” ifadelerini kullandı. Yedek vekillik konusuna da değinen Cumhurbaşkanı, “Parlamentoda belediye meclislerindeki gibi her partinin kendi yedek milletvekili listesi olması faydalı olabilir; eksilme olursa bu listeden gelir, boşluk olmaz” diye konuştu. 

DÜNYA SINIFTA KALDI

Suriyeli mültecilere yönelik yapılan yardımlar için ‘Uluslararası toplum insani değerler sınavında sınıfta kaldı’ diyen Erdoğan, Türkiye’nin 25 milyar dolar harcadığını, BM’den ise sadece 525 milyon dolar yardım geldiğini hatırlattı. AB’nin de verdiği sözleri tutmadığını ifade eden Erdoğan, “Biz meselenin başından beri komşumuz ve akrabamız Suriyelilerin yaşadığı bu kıyamete sessiz kalamazdık” dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN