‘Derin devlet’in başı Obama’ymış

‘Derin devlet’in başı Obama’ymış

ABD Başkanı’ndan şok çıkış... Trump, ülkede ‘derin devlet’ tartışması başlatan olayların arkasında selefi Barack Obama’nın olduğunu öne sürdü. Trump’ın iddiasına göre, hükümet içinden medyaya haber sızdırılması ve protesto eylemleri, bizzat Obama tarafından yönetiliyor.

Göreve geldiği 20 Ocak’tan bu yana medya ve çeşitli devlet kurumlarıyla girdiği polemiklerle gündemden düşmeyen ABD Başkanı Donald Trump, bu kez de selefi Barack Obama’yı hedef aldı. Muhafazakar eğilimli Fox News televizyonuna bir röportaj veren Trump, kendisi aleyhine yapılan protestoların ve hükümet üyelerinden medyaya haber sızdırılmasının Obama tarafından organize edildiğini öne sürdü: “Bence bunun arkasında Başkan Obama var çünkü kesinlikle onun adamları bu işin içinde. Onun bir şeylerin arkasında olması muhtemelen devam edecektir. Siyaset bu.” Obama’nın 2012’deki seçim kampanyasının devamında kurulan ‘Organizing for Action’ grubunun söz konusu protestoların örgütlenmesinde rol aldığını belirten Fox sunucusunun, Obama’nın eylemlerin arkasında olduğundan şüphelenip şüphelenmediği sorusuna Trump, Obama’nın ‘doğrudan’ arkasında olduğunu düşündüğü şeklinde yanıt verdi. Daha önce Obama hakkında olumlu ifadeler kullanan Trump, selefiyle ‘iyi anlaştıklarını’ da söylemişti. Obama’nın basın sözcüsü, Fox News’in konuya ilişkin açıklama talebine yanıt vermedi.

Trump ile medya, istihbarat kuruluşları ve Beyaz Saray yetkilileri arasındaki gerilim, Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in, Rus hükümetiyle ilişkisine dair haberlerin ardından istifa etmesiyle yükselmişti. Hükümet hakkında bilgi sızdıran bürokratları ‘suç işlemekle’ itham eden Trump yönetimi, sızmaların Obama döneminde göreve gelen ve hala işbaşında olan personelden kaynaklandığı iddiasında. Bu olayların ardından ülkede ‘derin devlet mi ortaya çıkıyor’ tartışması başlamıştı.

Öte yandan Trump’ın kabinesindeki bir isim daha göreve başladı. ABD Senatosu, Başkan Trump’ın Ticaret Bakanlığına seçtiği 79 yaşındaki milyarder iş adamı Wilbur Ross’u onayladı. Trump’ın 25 yıllık arkadaşı olan Ross, Senatoda yapılan oylamada 27 ‘hayır’ oyuna karşı 72 ‘evet’ oyu alarak ülkenin yeni Ticaret Bakanı oldu. Yeni yönetimin yurtdışındaki ilk askeri operasyonu olan Yemen’deki harekatla ilgili eleştiriler karşısında ise geri adım attığı görüldü. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, 29 Ocak’ta ABD kuvvetlerinin Yemen’de El Kaide liderlerine karşı düzenlediği ve 1 ABD askeri ile 29 sivilin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili ABD Savunma Bakanlığı’nın üç farklı soruşturma yürüteceğini bildirdi. Daha önceki açıklamalarında “saldırı yüzde 100 başarılıydı” diyen Spicer, bugünkü açıklamasında ise “Eğer bir saldırıda insanlar hayatını kaybetmiş ve bazıları da yaralanmışsa ona yüzde 100 başarılı diyemezsiniz” değerlendirmesini yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN