Doları Trump artırdı MB’de talep patladı

Doları Trump artırdı MB’de talep patladı

ABD Başkanı Trump’ın, kongrede yaptığı ilk konuşma doları 3,66 liranın üzerine çıkardı. Yükselişin etkisiyle TCMB’nin dün açtığı 1 milyar dolarlık döviz depo ihalesine ise 1 milyar 300 milyon dolarlık teklif geldi.

Dün sabah piyasaların açılmasından itibaren güne yükselişle başladı. Saat 11.00 itibariyle değer kazanmaya başlayan dolar 3,6430 lirayı gördü. Bunun en büyük nedeni ise ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen akşam yaptığı konuşma olarak gösteriliyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD Kongresindeki konuşmasında, ekonomi politikalarına dair yeni bir şey söylememesine karşın ABD Merkez Bankası (FED) üyelerinin açıklamaları mart ayında faiz artırım beklentilerini, buna bağlı olarak da dolar endeksini yükseltti.

New York Fed Başkanı William Dudley, FED’in faiz artırma ihtimalinin çok güçlendiğini belirtirken, San Francisco FED Başkanı John Williams’ın “Martta faiz artışı ciddi bir değerlendirme için masada olacak” ifadesi, piyasaların bu ay faiz artırım beklentilerini yüzde 60’a çıkardı. Özellikle pazartesi günü 3,59 seviyelerinden yükselişe geçen dolar 3,64’ün üzerini test etti. Analistler, FED üyelerinin açıklamalarının ardından artan dolar endeksinin yüzde 0,6 artışla 101,7 seviyesine çıktığını, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin ise yüzde 2,41 seviyelerinde dengelendiğini bildirdi. Dolardaki bu yukarı doğru olan hareketlilik, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasını da (TCMB) etkiledi. Dün TCMB’nin lira depo karşılığı döviz depo ihalesinde teklif tutarı 1 milyar 300 milyon dolar oldu.

Dolardaki yükselişin ardından bu yüksek talep TCMB’nin dün açtığı 1 milyar dolarlık 1 hafta vadeli lira depo karşılığı döviz depo ihalesinde gerçekleşen tutar 999 milyon 970 bin dolar olurken, ihaleye 1 milyar 300 milyon dolarlık teklif geldi. İhalede faiz oranı dolar için yüzde 0,75, TL için yüzde 11 olarak ilan edilmişti. Doların altı önemli para birimi karşısındaki performansını izleyen dolar endeksi ise yüzde 0,4 yükselerek 101.56 oldu. Trump Kongre’ye hitaben yaptığı konuşmada, ABD’nin göçmen kabul sisteminde geniş kapsamlı değişiklik önerisinde bulundu ve orta sınırlar için vergileri indireceğine söz verdi ancak herhangi ayrıntı vermedi. 

YELLEN VE FISCHER CUMAYI BEKLİYOR

Kapital FX Analisti Enver Erkan dolarla ilgili şunları söyledi: “Piyasanın en çok yoğunlaştığı konunun vergi indirimleri olmasından mütevellit, Trump’ın bu konuda vermesi düşünülen detaylar odak noktasındaydı. Ancak sözel söylemler dışında sayısal bir detay vermekten kaçındığını görüyoruz. Nette dolar pozitif, ancak sayısal veri içermemesi açısından beklentileri tam karşılamayan bir konuşma. Piyasa daha çok Fed tarafına odaklanmış. Fed opsiyon fiyatlaması, 15 Mart’ta faiz artırımı ihtimalini %80’e çıkardı. Bu olasılık sadece bir hafta önce %30’lardaydı. Bu konuda Cuma günü Janet Yellen ve Stanley Fischer’ın yapacağı açıklamalar da oldukça önemli olacak.”

TEKRAR YÜKSELİŞE GEÇTİ

Trump’ın açıklamasıyla birlikte dolar sabaha karşı 3,6552’yi test etti. Ardından Türkiye’de piyasaların açılmasıyla birlikte seyri 3,6414’e kadar indi. Saat 16.30’a kadar dalgalanmalar yaşayan dolar, 3,6380 liradan işlem gördü. Saat 17:00 sonrasında tekrar yükseliş içi harekete geçen dolar neredeyse 3.70’e dayandı. Piyasaların kapanmasının ardından dolar günü 3,6687’den kapattı.

FED TOPLANTISI YAKLAŞTIKÇA FAİZ ARTIRIMI SPEKÜLASYONLARA NEDEN OLACAK

İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, Trump’ın geçtiğimiz gün kongrede söylediklerinin önceki konuşmalarından pekte farklı şeylerin olmadığını söyledi. Turşucu, “Özellikle vergi paketi konusunda ayrıntılı açıklamalar gelmedi. Ancak Trump vergi paketi konusunda çalışmaların sürdüğünü ve kısa bir zamanda açıklamaların geleceğini de belirtti. Doları yükselten Trump’tan daha çok FED üyelerinin 15 Mart toplantısında faiz artırımını favori gösteren açıklamaları oldu. Dolar endeksi 100 seviyelerinden 101.8 seviyesine yükselirken, dolar/TL kurunda da tepki yükselişleri gördük. Aslında 3.55 seviyesi dolar kurunda güçlü bir destek noktasıydı ve bu seviyelerden tepki yükselişlerinin gelmesi normal. Dolardaki yükseliş şimdilik 3.6550 seviyelerinde sınırlı kalmış görünüyor ancak 15 Mart FED toplantısına yaklaştıkça faiz artırımı konusu spekülasyonlara neden olacak görünüyor. Bu durumda dolardaki yurt dışında güçlenme devam edebilir bu durum ise içeride dolar kurunun tepki yükselişini destekleyebilir. Yükselişte 3.70 seviyesine kadar normal karşılıyoruz. Bu seviyelere gelse bile aşmasını şimdilik beklemiyoruz” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN