Destek vermiyorsanız İncirlik’te ne işiniz var

Destek vermiyorsanız İncirlik’te ne işiniz var

El Bab operasyonunda ABD’den destek gelmemesine tepki büyüyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Halk bize ‘İncirlik’te niye duruyorlar’ diye soruyor” derken Savunma Bakanı Işık da “Bu durum İncirlik’in sorgulanmasına yol açıyor” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul Ortaköy’deki terör saldırısını düzenleyen kişinin kimliğinin belirlendiğini bildirdi. Çavuşoğlu El Bab operasyonuna ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin destek vermemesini de eleştirdi, “Halkımız ‘bunlar İncirlik’te niye duruyor’ diye bize soruyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Suriye’deki ateşkesten Reina saldırısına, Fırat Kalkanı Harekatı’ndan anayasa tartışmalarına kadar gündem maddeleri ile ilgili konularda önemli açıklamalarda bulundu. Çavuoğlu’nun açıklamalarından başlıklar şöyle oldu:

* REİNA SALDIRISI: Saldırganın kimliği belirlendi. Yakalanmasına ilişkin çalışmalar da titizlikle
sürüyor.

* ATEŞKES VE ASTANA SÜRECİ: Suriye’de Türkiye ve Rusya garantörlüğündeki ateşkes sürecine, tarafların uyması durumunda 23 Ocak’ta Astana müzakereleri  başlayacak. Siyasi çözüm için de çok gayret sarf edeceğiz. 9-10 Ocak’ta Rusya’dan uzmanların Dışişleri Bakanlığına gelerek Astana sürecini birlikte planlayacağız.

*AB İLE İLİŞKİLER: AB ile Gümrük Birliği’ni güncellemek için anlaştık. Umutsuzluğa yer yok. Vize serbestisi süreci sürüyor. Terörle mücadele kanunlarımızın değişmesini istiyorlar ama bunun mümkün olmadığını, olmayacağını, gerçekçi olmadığını AB’ye anlattık.

* KINAMA İLE YETİNİLMEMELİ: Bizim Batılı dostlarımızdan özellikle beklentimiz, tamam kınıyorsunuz, dayanışma içinde olduğunuzu da söylüyorsunuz ama somut adım atmaları gerek. Terör örgütü mensupları bu ülkelerde özgürce yaşıyor ve ve mali kaynaklarına karşı tedbir alınmıyor.

* ATEŞKESİ Şİİ MİLİSLER BOZUYOR: Suriye’de bir tarafta rejim ve İran destekli Şii milisler diğer tarafta Esad karşıtı muhalif gruplar var. Ateşkes anlaşmasından sonra ihlalleri görüyoruz. Bu ihlalleri kimin yaptığına baktığımız zaman Hizbullah, özellikle Şii gruplar ve rejim yapıyor. Artan ihlalleri durduramazsak Astana süreci akamete uğrayabilir. Bunu istemeyenler, kıskananlar var ama biz garantör olduk. Moskova’daki ortak açıklamaya İran da katıldı. İran’ın taahhütlerinin gereğini yaparak “Şii milisler ve rejim üzerinde ağırlığını koyması” gerek.

* ABD ASTANA’DA OLMALI: Amerika kesinlikle buradan dışlanmış değil. Bu süreçten hiç kimsenin dışlanmaması gerekiyor. Bu konuda da Rusya ile ortak anlayışımız mevcut. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Astana görüşmelerinde ABD’nin de olması konusunda teyitleştik. Bugüne kadar ABD’nin ön ayak olduğu anlaşmalar uygulanmadı.

* SURİYE’DE FEDERASYON: Türkiye olarak Suriye’nin toprak bütünlüğünü, sınır bütünlüğünü destekliyoruz. O nedenle Suriye’nin sınır bütünlüğü tüm mutabakatlarda yer almıştır. Ayrıca Moskova ortak açıklamasının birinci maddesinde bu vardır. Elbette bizim sınırımızın öbür tarafında oluşacak bir terör kantonuna, terör koridoruna da izin vermeyiz.  Suriye’de federal bir yönetim mi olacak, parlamenter bir sistem mi, başkanlık sistemi mi olacak, nasıl bir sistemle yönetilecek? Buna Suriye halkı karar vermeli. Muhalefet esasen Suriye’nin siyasi geleceğiyle ilgili vizyonunu bizlerle ve tüm dünyayla paylaştı. Son derece mantıklı, yapıcı ve Suriye’nin istikrarını temin edici bir vizyon. Suriye topraklarının PKK, PYD/YPG veya başka bir terör örgütü tarafından bölünmesine herkes karşı. Buna İran da karşı, Türkiye de karşı, Rusya da karşı.

*MÜNBİÇ’TEKİ ORTAK HEYET: Münbiç’teki PKK varlığına ilişkin, Amerikalılarla oluşturulan ortak heyetin raporu doğrusu bizi tatmin etmedi. PYD/YPG’li unsurların Münbiç’te olduğunu biliyoruz. ABD bizim için çok önemli bir müttefik. Her alanda işbirliğimiz var. Ama bir gerçek var şu anda; güven bunalımı.

* KOALİSYON NEDEN DESTEK VERMİYOR: El Bab operasyonunda son zamanlarda koalisyonun havadan desteğini görmedik. Halkımız da o zaman diyor ki bunları niye tutuyorsunuz İncirlik üssünde. Sadece ABD değil diğer ülkelerin uçaklarına da izin verdik ki DEAŞ’a karşı birlikte mücadele edebilelim. Bizim için en hassas olan operasyonda, DEAŞ’a karşı operasyonda hava desteği vermeyeceksen o zaman ne işe yarayacaksın? -ANKARA

ANKARA’NIN RESTİNE ALTTAN ALAN CEVAP PAHA BİÇİLEMEZ

Türkiye’nin İncirlik restine karşılık  ABD’den havayı yumuşatmaya yönelik mesajlar geldi. ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, İncirlik üssünün ABD’nin operasyonları açısından önemini vurgulayarak, “İncirlik hem üs olarak hem de koalisyona sağladığı kapasite bakımından kesinlikle paha biçilmez. Alsında, tüm dünya oradan yürütülen operasyonlar sayesinde daha güvenli bir hale getirildi” ifadelerini kullandı. El Bab operasyonuna destek için görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Dorrian,  ‘Türk askerlerine saldıran DEAŞ üyelerini neden vurmayıp güç gösterisi ile yetindiniz’ sorusuna, ‘hava şartları kötüydü’ cevabını verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN