Diplomanız tek tuşla eve gelecek

Diplomanız tek tuşla eve gelecek

Daha önce Emniyet’ten alınan pasaport ve ehliyetler artık nüfus müdürlüklerinden verilecek. ‘Üçü bir yerde’ sloganıyla sunulan hizmet, bugünden itibaren devreye girecek. Yeni düzenleme ile vatandaşlar, pasaport, ehliyet ve kimliklerini tek bir noktadan alabilecek.

Pasaport ve sürücü belgeleri, bugünden itibaren nüfus müdürlüklerinden verilecek. Çalışmayla ilgili de İçişleri Bakanlığı bir kamu spotu hazırladı. ‘Üçü bir yerde’ sloganıyla hazırlanan kamu spotuna göre, yeni düzenlemeyle vatandaşlar, pasaport, ehliyet ve kimliklerini tek bir noktadan alabilecek. Nüfus müdürlüklerine verilen fotoğraf, parmak izi ve imza bütün işlemler için geçerli olacak. Vatandaşlar ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’nden veya ‘randevu.nvi.gov.tr’ internet adresinden işlemleri için kolayca randevu alabilecek. Öte yandan 503 olan pasaport başvuru noktası 761’e, 596 olan sürücü belgesi başvuru noktası ise 680’e çıkarılacak. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen pasaport ve sürücü belgesi hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler geçen hafta Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devredilmişti. Devir töreninde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2 Nisan’dan itibaren tüm işlemler için ilçe nüfus müdürlüklerine başvurulabileceğini söylemişti. Bu arada ‘Üçü bir yerde’ düzenlemesiyle ilgili e-Nüfus Sendikası Genel Başkan Ali Kart’tan yazılı bir açıklama geldi. 2 Nisan’dan itibarıyla çipli kimlik kartlarının yanı sıra ehliyet ve pasaportların da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devredileceğini hatırlatan Kart, işlemlerde yetersiz altyapı ve iş yükü nedeniyle büyük sorun yaşanacağını savundu. Normal iş ve işlemlerin yanında çipli kimliğe geçilmesiyle birlikte nüfus müdürlüklerinde yoğunluğun devam ettiğini kaydeden Kart “Bunun yanına şimdi de pasaport ve ehliyet işlemleri ekleniyor. İlk bakışta vatandaşa tek elden işlem yapma kolaylığı gibi görülse de saatlerce sıra beklenerek yapılacak işlemden olumlu bir geri bildirim alınamayacağı aşikârdır. Vatandaşın mutlu olması bir yana şikâyetler de artacaktır” dedi.

TEK TUŞLA PTT İŞLEMLERİ BİTECEK

PTT AŞ tarafından oluşturulacak platformla isim ve diploma denkliği, öğrenci belgesi, senetler, vekaletname gibi evraklar, devlet kurumlarının ya da noterin onayına gerek kalmadan elektronik ortamda alınabilecek ve başka ülkelerde her türlü işlemlerde kullanılabilecek. İşlemler ‘kişisel verilerin korunması’ kaydıyla yapılacak. Kurum tarafından elektronik imza doğrulaması esas alınarak ‘e-apostil’in oluşturulmasının ardından işlemleri tamamlanan belgeler ve onaylanan linkler, sistem üzerinden vatandaşla paylaşılacak. 1 Ocak 2019’da uygulamaya konulacak platform, söz konusu onay şerhinin elektronik ortamda alınmasına imkan sağlayacağı için özellikle yurt dışında yaşayan kişilerin, Türkiye’ye gelmelerine ya da bir yakınlarına vekalet vermelerine gerek kalmayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN