Doğum borçlanması nedir? Doğum borçlanması hesaplaması...

Doğum borçlanması nedir? Doğum borçlanması hesaplaması...

Haberimizde Doğum borçlanması nedir? sorusunun yanıtı ile Doğum borçlanması hesaplaması hakkındaki merak edilenlere ulaşabilirsiniz. Doğum borçlanması doğum yapan kadınların çalışamadıkları dönemleri prim ödeyerek emekliliğe hak kazanabilmeleri için tanınan bir haktır. Doğum borçlanması nasıl yapılır? Doğum borçlanması nasıl hesaplanır? ve Doğum borçlanması nedir? sorularının yanıtını sizler için derledik.

Çalışan kadınlar doğum iznine çıkınca izinde oldukları süre içinde sigortaları yatmamaktadır. Haberimizde Doğum borçlanması nedir? ve Doğum borçlanması nasıl yapılır sorularının yanıtını bulabilirsiniz. Doğum borçlanması hesaplaması çalışan kadınlar tarafından merak ediliyor. Kadınların çocuk sahibi olması durumunda çalıştıkları yerde aldıkları ücretsiz doğum izni sebebi ile sigorta primleri izinli oldukları süre boyunca yatırılmıyor. Bu yüzden doğum izni yapan kadınların sigortada eksik prim günü görünmektedir. İşte kadınların emekliliğini etkileyen doğum borçlanması hakkındaki tüm gelişmeler ve son dakika bilgileri...

Doğum borçlanması nedir sorusunun yanıtını vermeden önce doğum izni konusunda merak edilenleri yanıtlamak gerekir. Kadın çalışanların ilk defa sigorta tescil tarihinden itibaren doğan çocukları için doğum borçlanması yapma hakları bulunmaktadır. Erkeklerde askerlik borçlanmasının benzeri olan doğum borçlanması nedir? Doğum borçlanması kaç gün yapılır? Doğum borçlanmasının şartları nelerdir? Doğum borçlanması nasıl hesaplanır? Merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz…

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?

Doğum Borçlanması bir hizmet borçlanması türüdür. Kadın çalışanlara sigorta, bağkur ya da diğer kapsamlardaki başlangıç tarihinden sonra doğan çocukları için gün borçlanması yaparak bu günleri hizmetten saydırmasına olanak sağlayan bir haktır. Sigortalılık statüsü fark etmeksizin bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması yapma hakkına sahiptir. 4/a'lı, 4/b'li ve 4/c'li, yani SSK'lı, Bağ Kur'lu ve Emekli Sandığı mensubu bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması yapabilir.

DOĞUM BORÇLANMASI KAÇ GÜN YAPILIR?

Doğum borçlanması, sigorta giriş tarihinden sonra doğan en fazla 3 çocuk için yapılır. Doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede anne adına prim ödenmemiş olması koşulu ile doğum tarihinden sonraki 24 aylık süre borçlanılabilir. Yani her çocuk için 720 güne kadar doğum ödemesi yapılabilir.

DOĞUM BORÇLANMASININ ŞARTLARI

Doğum borçlanması yapılabilmesi için doğum yapan kadının doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması şarttır. Sigortalılık öncesi doğumlar borçlanılamaz. Öte yandan, doğum borçlanması yapılabilmesi için çocuğun sağ doğması gereklidir.

DOĞUM BORÇLANMASININ YARLARI NELERDİR? 

Doğum borçlanması, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren uygulanmaya başlamıştır. Doğum yapması ve bebeğine bakması amacı ile çalışan kadınların sosyal güvenceden bu süre zarfında mahrum kalmamaları için doğum borçlanması hakkı tanınmaktadır. Doğum borçlanması bir çocuk için 2 yıl, iki çocuk için 4 yıl olarak tasarlandı. Bu hak ile birlikte annelerin bebekleri ile daha çok vakit geçirmeleri ve onları büyütmelerine imkan tanındı. Doğum borçlanması kanununa göre doğum borçlanması yapan kadının prim gün sayısına ilave yapılarak daha erken emekli olması sağlanıyor.

 

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL VE NEREYE YAPILIR?

İlk defa 5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile mülga 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanununa tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak, Kamu görevlileri (eski kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresine borçlanma talep dilekçesiyle başvuruda bulunarak doğum borçlanması yapabileceklerdir.

Kurum tarafından hesaplanan prim borcunun kişiye tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN