Dolar da faizdeki örtülü artışı anlamadı

Dolar da faizdeki örtülü artışı anlamadı

Merkez Bankasının GLP ve üst bantta faiz artış kararı alması piyasada tartışmalara neden oldu. ‘Faizi artırdı mı, artırmadı mı?’ tartışmaları arasında dolar tekrar 3,85’in üzerine yükseldi.

Merkez Bankası örtülü de olsa faizlerde artışa gitti fakat bu hamle doların ateşini söndürmek için yeterli olmadı. Para Politikası Kurulu (PPK) kararı öncesi, faiz artırım beklentisine bağlı olarak 3.73 liraya kadar gerileyen dolar, kararın ardından hızla tırmanarak 3.8232 liraya kadar çıktı. Dolar dün güne 3.77 - 3.78 bandında başladıktan sonra, 3.85 liranın üzerine yükseldi. Piyasalarda halen devam eden “Merkez faiz artırdı mı artırmadı mı?” tartışmaları arasında yükselişini sürdüren dolar, küresel piyasalarda ise düşüş eğiliminde. Dolar endeksi dün de kayıplarını sürdürdü ve 100’ün altına geriledi. Uzmanlar Merkez Bankası’nın politika faizin üst bandında ve geç likidite penceresindeki artırım kararının piyasayı tatmin etmediği görüşünde. Piyasaya verdiği Türk Lirası’nı geçtiğimiz haftadan itibaren azaltarak bankaları yüzde 10 faiz uyguladığı GLP’ye yönlendiren Merkez Bankası, örtülü de olsa faizleri yükseltmişti. Geçtiğimiz gün GLP’deki faiz oranı yüzde 11’e çıkarması tüketici kredilerine bir yük daha bindirecek, bu nedenle faizler daha da yükseltilmiş oldu. Öte yandan Merkez Bankasının faiz kararının kafaları karıştırdığını belirten uzmanlar, sosyal medya hesaplarından şu paylaşımlarda bulundu:

Prof. Dr. Emre Alkin: Eğer “benden bu kadar” derse Merkez Bankası, kurlar yükselmeye devam eder. Zaten edecekti ama bu sefer hızla devam eder. Radikal faiz artırımı yapmadan, net olmasa da “açıklayıcı” davranarak sakinleştirme yapıldı diyebilirim. Dolar durmaz ama yavaşlar şimdilik.

Mahfi Eğilmez: Para politikası büyük ölçüde beklentiye hitap eder. Eksik, kararsız, belirsiz, geçici görünümlü önlemler beklentiyi de piyasayı da bozar. Konfüçyüs’ün “yaşam basittir ama onu karmaşık hale getirmek için elden geleni yaparız” sözü sanki Merkez Bankası’nın para politikasını özetliyor gibi. 

Fatih Keresteci: TCMB sadeleştirmeyi resmen sonlandırdı. Yukarıda çift bantlı bir koridor uygulaması var. Sıkı likidite politikası ile kontrol amaçlanacak.

Şant Manukyan: Şu anda 100 Türk yatırımcısına FED faizi kaçta, politikası nedir dersen bilir de TCMB faizi, politikasını sorsan herkes farklı bir şey söyler.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş: Merkez Bankası yapılması gerekeni yapmadı. Yapılması gereken yapılmayınca da, piyasa yapacagı belli olanı yaptı. Olay bu kadar basit.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN