Domates ihracatında büyük gün bugün

Domates ihracatında büyük gün bugün

Kasım 2015 tarihinde Rus uçağının düşürülmesi ile ithalatı durdurulan ve bir türlü çözüme kavuşamayan domates ihracatına dair üreticiyi sevindirecek açıklama geldi. Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz akşam Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmede bölgesel gelişmelerin yanı sıra iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler ile 2015 Kasım ayında bir Rus uçağının Türkiye-Suriye sınırında düşürülmesinin ardından Türkiye’den ithal edilen bazı ürünlere getirilen kısıtlamalar da ele alındı. İki ülke geçen yıl yaz aylarında sağlanan normalleşme ile birlikte birçok ürün üzerindeki engeli kaldırmış ancak Türk domateslerinin Rus pazarlarına ithalatı üzerindeki kısıtlamalar kaldırılamamıştı. Bu hafta bu engellerin 1 Ekim’den önce kaldırılmasını beklediğini ifade eden Zeybekci, Erdoğan ile Putin’in görüşmelerinden sonra yaptığı basın açıklamasının ardından gazetecilerin domates kısıtlaması konusundaki sorularını yanıtladı. “Yasak kalkıyor mu?” sorusuna “Kalkıyor” diyerek yanıt veren Zeybekci, yasağın 1 Ekim’den önce kalkıp kalkmayacağının sorulması üzerine ise “İnşallah, teknik anlamda onu göreceğiz 1-2 gün içinde. Bunun kararını duyduk ama resmi olarak da teyit edilmesini istiyoruz. ‘Bu konu çözüldü’ diyebiliriz. Teyidini devlet başkanının Putin’in ağzından duyduk ama ilk yüklemeyi yapana kadar bekleyeceğiz” dedi.

2015’te Rusya’ya 3.5 milyar dolar ihracat yapıldı. Döviz girdisinin 259 milyon dolarlık kısmı domates satışından geldi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN