ABD Güney Kore'ye füze savunma sistemi gönderdi

ABD Güney Kore'ye füze savunma sistemi gönderdi

Kuzey Kore ile yükselen gerilim nedeniyle, nükleer denizaltılarından birini Güney Kore'ye gönderen ABD, önemli bir hamleye daha imza attı. ABD, Güney Kore'nin Gyeongsang bölgesine yerleştirmek üzere THAAD (Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması) füze savunma sistemini ülkeye gönderdi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore'nin nükleer füze tehdidine karşılık THAAD füze savunma sistemini operasyonel kapasitesine ulaştırmak için çalışıyor." ifadeleri kullanıldı.

ABD Kara Kuvvetleri'ne ait bir füze savunma sistemi olan THAAD, orta ve kısa menzilli tehditlere karşı kullanılmak için geliştirilmişti.

Bölgeye gönderilen THAAD füze savunma sisteminin yıl sonuna kadar tam kapasite çalışır hale gelmesi beklenirken, ABD ve Güney Kore'nin Kuzey Kore ile yükselen gerilim nedeniyle bu süreyi kısaltmak istediği belirtildi.

17-04/26/1-1493191020.jpg

Güney Kore'ye kurulması planlanan THAAD füze savunma sistemi, Kuzey Kore'nin yanı sıra Çin'in de tepkisini çekiyor. Çin, füze savunma sisteminin varlığını kendi egemenliğine karşı bir tehdit olarak görürken, konuyla ilgili olarak bazı Güney Kore firmalarına 'resmi olmayan yaptırımlar' uygulamıştı.

Güney Kore'de de THAAD füzelerinin yerleştirilmesinin 9 Mayıs'ta yapılacak başkanlık seçimlerinin sonrasına bırakılması gerektiği görüşü hakim. ABD'nin sevkiyatı sırasında, durumu protesto eden 400 kadar bölge sakini ise bölgeye kurulan füze savunma sisteminin, bölgeyi Kuzey Kore'nin hedefi haline getireceği yönündeki endişelerini paylaştı.

17-04/26/2-1493191028.jpg

Protestocular, "ABD! Dost musun yoksa işgalci mi?" şeklinde sloganlar attı.

Başkanlık seçimleri öncesinde tüm anketlerde önde gözüken başkan adayı Moon Jae-in ise, seçilmesi durumunda füzelerin Güney Kore'ye yerleştirilmesi kararını yeniden gözden geçireceğini söyledi.

17-04/26/3.jpg

ABD, KORE YARIMADASI'NA NÜKLEER DENİZALTI YOLLADI

Geçtiğimiz günlerde de tansiyonun günden güne yükseldiği Kore yarımadasında, ABD'den sürpriz bir hamle gelmişti.
ABD'nin güdümlü nükleer füzeler taşıyabilen USS Michigan isimli denizaltısını bölgeye gönderdiği ve denizaltının Güney Kore'nin Busan limanına ulaştığı belirtildi.

17-04/26/4.jpg

CNN International'da yer alan habere göre, ABD donanması USS Michigan'ın bölgeye gelmesinin 'rutin' bir işlem olduğunu açıkladı ve bunun Güney Kore ve ABD donanmaları arasındaki dostluğu vurgulamak için bir fırsat olduğuna dikkat çekildi.
Güney Kore ve ABD'nin düzenli aralıklarla yaptığı ortak tatbikatlarda yer alması beklenmeyen nükleer denizaltının bölgeye gönderilişi, Pyongyang yönetimine gönderilen güçlü bir mesaj olarak yorumlanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, bir süre önce Fox Business Network'ten Maria Bartiromo'ya verdiği röportajda bölgeye bir 'armada' göndereceklerini söylemişti.

ump o röportajda, "Bir armada yolluyoruz. Çok güçlü olacak. Çok güçlü denizaltılarımız var. Uçak gemilerinden bile çok güçlüler." ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN