Batı medyasının 'Gazze' manipülasyonu: Savaşı sterilize etmeye çalışıyorlar

Batı medyasının 'Gazze' manipülasyonu: Savaşı sterilize etmeye çalışıyorlar

İsrail'in Gazze'de bir yardım kuruluşuna ait konvoyu vurup 7 insani yardım görevlisini öldürmesinden sonra, savaş bölgesinin Batı medyasındaki tasviri dikkat çekti. ABD başta olmak üzere Batı medyasının, savaş görüntülerini olabildiğince sterilize ederek yayınlaması ve öldürülen insanlara yer vermemesi, gerçeği örtme çabası olarak yorumlandı.

İsrail'in Gazze'de Dünya Merkez Mutfağı'na (World Central Kitchen-WCK) ait konvoyu hedef alarak 7 insani yardım çalışanını öldürmesinin ardından, Batı medyasının İsrail'in Gazze'ye saldırılarını nasıl yansıttığı gündem oldu.

Ödüllü foto muhabiri Patrick Witty, ana akım ABD basınının İsrail'in 1 Nisan'da düzenlediği saldırıyı haberleştirmek için kullandıkları fotoğrafların, saldırının "korkunç insani bedelini" tasvir etmede yetersiz kaldığını söyledi.

'ÖLENLERİN GÖRÜNDÜĞÜ FOTOĞRAFLARI KULLANMIYORLAR'

The New York Times'ın (NYT) eski görsel haber editörü de olan Witty, AA foto muhabiri Ali Jadallah'ın saldırıda öldürülen WCK çalışanlarının fotoğraflarını çektiğini anımsatarak Washington Post ve NYT gibi ana akım ABD basının bu fotoğrafları görmezden gelmesinin şoke edici olduğunu söyledi.

"Ali'nin fotoğraflarından hiçbirinin veya kurbanların görüldüğü hiçbir fotoğrafın NYT veya Washington Post tarafından kullanılmaması beni şoke etti" diyen Witty, NYT'nin bunun yerine insani yardım aracı konvoyunda hedef alınan araçlardan birinin fotoğrafını kullanmayı tercih ettiğini dile getirdi.

Tecrübeli muhabir Witty, "O fotoğraf, tavanında WCK logosu bulunan ve açılmış bir delik olan bir aracın fotoğrafıydı, olay yerinin en güçlü şekilde yansıtan fotoğraf da değildi" ifadesini kullandı.

2-001.jpgPatrick Witty

'NYT'NİN YAPTIĞI OMURGASIZLIK'

"Belki de fotoğraf editörü bulduğu ilk fotoğrafı seçmiş ve daha fazla bakma zahmetine girmemiştir veya belki de kurbanların teşhis edilebilir fotoğraflarını yayınlama konusunda isteksizlerdi? Ya da belki Ali'nin iki kurbanın fotoğrafı çok kanlıydı?" değerlendirmesini yapan Witty, 2004-2010 yıllarında görsel haber editör olarak çalıştığı gazetenin bu saldırıyı haberleştirme tarzını "omurgasız" olarak niteledi.

Patrick Witty, haberde saldırı fotoğrafı bulunmadığını, yalnızca günler öncesinde İsrail ordusunun gazeteciler için yaptığı bir tur sırasında çekilmiş, kurşunlarla dolu molozların beş sütunluk devasa bir fotoğrafı olduğunu vurguladı.

'STERİLİZE VERSİYONUNU GÖSTERİYORLAR'

Washington Post'un da beyaz bir Batılı fotoğrafı kullanmak yerine Filistinli bir gönüllünün fotoğrafını kullanmayı tercih ettiğini söyleyen Witty, İsrail'in Gazze'deki yıkıcı saldırıları konusunda Batı medyasının fotoğrafları "savaşın sterilize bir versiyonunu tasvir için kullandığını" kaydetti.

Eski NYT editörü, "The New York Times Görüş bölümü, tamamını göstermeyi reddettikleri bir fotoğrafla ilgili kapsamlı bir makale yayımlama cüretini bile gösterdi" değerlendirmesini yaptı.

1-013.jpg

İsrail'in 2008'de Gazze'ye açtığı savaşta da NYT'de bu sorunla sıklıkla karşı karşıya geldiğini belirten Patrick Witty, o dönemde de her gün oldukça net fotoğraflar geldiğini ancak bunların çoğunun yayınlanamayacak kadar "kanlı olduğu"nun değerlendirildiğini ekledi.

Witty, "Önemli bir hikayeyi anlatmak ile şiddeti sansasyonelleştirmek veya kurbanları istismar etmek arasında ince bir çizgi var ancak savaşın insani bedelinin, özellikle de sivil kayıpların görülmesi gerekiyor" diyerek yanmış bir aracın veya uzaktan yükselen dumanın veya savaş suçlarının ceset torbalarındaki meçhul kurbanlarının fotoğraflarının anında unutulduğunu ifade etti.

NE OLMUŞTU?

İsrail, 1 Nisan'da Gazze'deki Deyr el-Belah bölgesinde uluslararası yardım kuruluşu WCK'ye ait araç konvoyunu hedef almıştı.

Saldırıda, 3'ü Birleşik Krallık, 1'i Avustralya, 1'i Polonya, 1'i ABD-Kanada ve 1'i Filistin uyruklu 7 WCK çalışanı yaşamını yitirmişti.

Ekip, saldırı sırasında çatışmasızlık bölgesinde kuruluş logosu taşıyan 2 zırhlı araçta bulunuyordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN