Beyaz Saray’a Rus ayarı

Beyaz Saray’a Rus ayarı

ABD’de Rusya ile ilişkileri nedeniyle Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’ndan istifa eden Flynn’in yerine, Moskova karşıtı McMaster geldi. Flynn nedeniyle Trump ile istihbarat arasında yaşanan krizin ardından bu seçim dikkat çekti.

ABD’de yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı, emekli Korgeneral Herbert Raymond McMaster oldu. Florida’da kendisine ait Mar-a-Lago Malikanesi’nde McMaster ve görevi vekaleten yürüten Keith Kellog’la bir araya gelen Trump, basın mensuplarına yaptığı açıklamada ‘büyük bir devlet adamı ve büyük bir asker’ olarak tanımladığı McMaster’la çalışmanın, kendilerin için bir onur olacağını söyledi. Kellog’un ise ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği’ne getirildiğini açıkladı. ABD ordusunda Irak ve Afganistan işgallerine katılan McMaster, bu ülkelerde yolsuzlukla mücadele üzerine de çalışmalar yapmıştı. Aynı zamanda askeri tarih doktorası bulunan McMaster, düşüncelerini kamuoyu önünde açıkça ifade etmesi ve zaman zaman üstleriyle çatışmasıyla biliniyor. ABD’nin Vietnam işgaline de katılan McMaster, 1997 yılında yazdığı ‘Görev İhmali’ başlıklı kitapta, Amerikan yönetiminin bu savaşta yaptığı hataları anlatmıştı. Emekli komutan ayrıca 2014 yılında, Time dergisinin meşhur ‘En etkili 100 insan’ listesine de girmişti.

McMaster’ın görevi açısından önemli bir konu ise Rusya. Zira önceki Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, geçen aylarda Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile yaptığı görüşmeler konusunda Beyaz Saray’ı eksik bilgilendirdiği için istifa etmişti. Flynn’in istifası, Trump ile istihbarat kurumları arasında krize neden olmuştu. Konuya ilişkin basına sızan haberlerde, Flynn’in yetkisini aşarak Moskova’ya ekonomik yaptırımların kaldırılması ve Ukrayna krizinin çözümü gibi konularda Rus yetkililerle pazarlık yaptığı iddia edilmişti. Ayrıca Trump’ın ekibinden diğer kişilerin de Rus istihbaratıyla sürekli temas halinde oldukları öne sürülmüştü. Trump, istihbarat birimlerini Flynn’i istifa ettirmek için gizli bilgileri medyaya sızdırmakla suçlamıştı. Trump, baskıların artması sonucu istifa eden Flynn’in ‘işini doğru yaptığını’ söylemişti. Flynn, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı koltuğunda yalnızca 24 gün oturabilmişti.

McMaster’ın ise Rusya konusunda Flynn’den farklı bir çizgide olduğu, Rusya’yı ABD’nin çıkarlarına yönelik en büyük tehditlerden biri olarak gördüğü belirtiliyor. 2014’ten beri ABD Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Ordu Gücü Entegrasyon Merkezi’nde çalışan McMaster’ın görevleri arasında, Rus tehdidine karşı atılacak adımları belirlemek de bulunuyordu. Rusya’nın siber saldırıları ve Ukrayna’daki savaş üzerine incelemeler de yapan McMaster, Rus ordusunun yakın savaşta ABD’den üstün bir konuma geldiği uyarısında bulunmuştu. ABD Başkanı Donald Trump ise Rusya’ya yönelik sıcak tutumuyla biliniyor.

‘TERÖR GELİYOR, SEN DAHA TWEET AT’

ABD Başkanı Trump’ın ‘düşmanları’,  onu sık kullandığı Twitter’da da yalnız bırakmıyor. ‘Rogue POTUS Staff’ (Başkan’ın Hırçın Ekibi) adlı Twitter hesabı, kendini ‘Beyaz Saray’ın içindeki gayrıresmi direniş takımı’ olarak tanımlıyor. Hesaptan atılan bir mesajda “Bu ülkenin tekrar terör eylemlerine hedef olması uzun sürmeyecek. Çünkü Başkan tweet atmakla meşgul” denildi. Bir başka mesajda ise Trump’ın Yemen’de sivillerin öldüğü terör baskınının emrini verdiği, ancak operasyonu izlemeye dahi tenezzül etmediği öne sürüldü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN