Çantasında 4 başlıkla Bağdat-Erbil yolcusu

Çantasında 4 başlıkla Bağdat-Erbil yolcusu

Bugün Irak’a giden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun gündeminde IKBY’nin referandum kararı, Telafer operasyonu, Başika üssünün durumu ve IŞİD sonrası ülkenin imarı var.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Musul’un terör örgütü IŞİD’den temizlenmesinin ardından Telafer’e büyük bir operasyonun başladığı ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumu yapacağını duyurduğu kritik bir dönemde Irak’a gidiyor. Çavuşoğlu, bugünkü Irak temaslarında Bağdat’ta merkezi hükümetle ve Erbil’de ise Barzani yönetimiyle bir araya gelecek. Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakan Haydar Ebadi, Temsilciler Meclisi Başkanı Selim Cuburi, Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile görüşecek olan Çavuşoğlu, bağımsızlık referandumundan dolayı kaygılı olan Iraklı Türkmen siyasetçilerle de bir araya gelecek. Çavuşoğlu, Erbil’e geçerek IKBY Başkanı Mesud Barzani’yle de görüşme gerçekleştirecek. Çavuşoğlu’nun Bağdat temaslarında iki ülke arasında krize neden olan Başika’daki Türk askeri üssünün durumu, Türkmen kenti olan Telafer’e karşı yürütülen operasyon ve harekattaki Haşdi Şabi varlığı ile IŞİD sonrası Irak’ın imar ve yenilenme süreçlerinin masaya yatırılması bekleniyor. Çavuşoğlu’nun ikinci durağı olacak Erbil’de ise bir numaralı gündem maddesi Barzani yönetiminin 25 Eylül’de düzenleyeceğini duyurduğu bağımsızlık referandumu. Ankara’nın dışında birçok dünya başkentinin de karşı çıktığı girişimi savunan Barzani yönetimi, kararından geri atmayacağını belirtiyor. Erbil’e bu yöndeki eleştiriler ise bölgedeki siyasi belirsizlik, ekonomik sıkıntılar ve IŞİD’le mücadele gibi başlıklarda yöneltiliyor. 

BARZANİ ISRARLI 

IKBY’nin 25 Eylül’de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna kaşı bölgeden ve dünyadan itirazlar yükselse de Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani geri adım atmıyor. Azınlık temsilcileri ve üniversite öğrencileri ile bir araya gelen Barzani referandumun ertelenmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Barzani’nin bu açıklamalarının referandum ve IŞİD ile mücadele konusunu görüşmek için Erbil’e gelen ABD Savunma Bakanı Mattis’in ziyaretinden hemen önce yapması dikkat çekti. ABD de değişik seviyelerden yaptığı açıklamalarda referanduma karşı olduğunu duyurmuştu. Öte yandan bölgedeki Hristiyanlar da referanduma tepkili. Irak’ın Kerkük ve Musul vilayetlerinde yaşayan Hristiyanların büyük bölümünün, kendi bölgelerinde referandum düzenleme planına karşı çıktığı belirtildi. Süryani Demokratik Hareketi Başkan Yardımcısı ve Irak Parlamentosu Kerkük Milletvekili İmad Yohanna “Halkımızın geleceğini koruyacak bir garantiyi bu referandumda görmediğimiz için reddediyoruz” dedi.  

İRAN’LI KOMUTANDAN KUZEY SURİYE İDDİASI

Geçen hafta Türkiye’de olan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mevkidaşı Orgeneral Hulusi Akar’la bir araya gelen İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri “Kuzey Suriye’de Suriye hükümetinin egemenliğinin sağlanması konusunda Türkiye ile anlaşmaya vardık” iddiasında bulundu. Erdoğan’ın, Bakıri’nin temaslarında PKK’ya karşı Ankara-Tahran ortak operasyonunun masaya yatırıldığını belirttiği gün İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim’e konuşan Bakıri, Astana sürecinin desteklenmesi konusunda da anlaşmaya varıldığını söyledi. İdlib ve YPG’nin başını çektiği SGD’nin kontrolünde olan Suriye’nin Kuzey bölgelerinde Şam’ın egemenliğinin sağlanması konusunda mutabakat sağlandığını öne süren Bakıri, Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumu hakkında da Ankara ile aynı görüşü savunduklarını kaydetti. İranlı komutan, mevkidaşı Akar’ın Tahran’ı ziyaret edeceğini de belirtti. PKK’ya karşı mücadele veren Türkiye ve İran’ın terör örgütüne karşı Kandil ve Sincar’da operasyon düzenlemesi gündemde. Ancak yapılacağı öngörülen operasyona dair açıklama yapan İran Devrim Muhafızları ‘ortak harekatı’ yalanladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN