Etiyopya'dan Avrupa Parlamentosuna ret

Etiyopya'dan Avrupa Parlamentosuna ret

Etiyopya, Avrupa Parlamentosunun (AP) ülkedeki protestolarda hayatını kaybedenlere yönelik soruşturma başlatılması ve siyasi muhaliflerin serbest bırakılması yönündeki tavsiye kararını reddetti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, AP'nin ülkeye yönelik aldığı bir dizi karar için "AP kararı ülkede meydana gelen bazı önemli olayların anlaşılmasında eksiklik olduğunu gösteriyor." ifadeleri kullanıldı.

TERÖR ÖRGÜTÜYLE İŞİŞKİSİ AÇIK 

Hükümetin, OHAL öncesindeki gösterilerde hayatını kaybedenlere yönelik kapsamlı bir soruşturma yaptığına işaret edilen açıklamada, serbest bırakılması talep edilen muhalif lider Dr. Merera Gudina'nın "terör örgütleriyle açık bir ilişkisi olduğu" belirtildi.

Açıklamada, AP kararının ülkede muhalefet ve iktidar arasında başlatılan siyasi diyalog sürecini görmezden geldiği kaydedilerek, AP'nin ancak yapıcı bir yaklaşım sergileyerek ülkenin demokratikleşmesi ve kalkınmasına destek olabileceği belirtildi.

AP'nin dün yayımladığı kararında, ülkedeki protesto gösterilerinde hayatını kaybedenlere yönelik Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde soruşturma açılması istenmiş ve muhalif lider Dr. Merera Gudina dahil tüm siyasi suçluların serbest bırakılması gerektiği belirtilmişti.

OHAL SONA ERDİRİLMELİ

Ayrıca kararda OHAL'in sonra erdirilmesi ve tüm OHAL sınırlandırmalarının kaldırılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedilmişti.

Etiyopya'da Kasım 2015'te patlak veren ve geçen yıl artan şiddet olayları üzerine 8 Ekim 2016'da ülke genelinde OHAL ilan edilmişti. Nisan 2017'de biten OHAL süresi dört ay uzatılmıştı.

Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu tarafından şiddet eylemleriyle ilgili hazırlanan raporda ise ülkenin farklı eyaletlerinde 669 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

ETİYOPYA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN