Gelişmekte olan ülkeler analiz edidi: Türkiye demokrat değil, ılımlı otokratik ülke

Gelişmekte olan ülkeler analiz edidi: Türkiye demokrat değil, ılımlı otokratik ülke

Gelişmekte ve dönüşmekte olan 137 ülke üzerine yapılan araştırmaya göre 63 demokratik ülkeye karşı 74 otokratik ülke var. Alman Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye demokrat ülkeler arasında değil çoğu Afrika’da bulunan ılımlı otokratik ülkeler arasında bulunuyor.

KARAR / ALMANYA

Bertelsmann Vakfı’nın yaptığı bir araştırmaya göre dünya genelinde otokratik sisteme sahip ülkelerin sayısında artış var. 20 yıldır düzenli olarak yapılan araştırmaya göre demokratik olmayan ülkelerin sayısında düzenli bir artış var. Konuyla ilgili Spiegel Online sitesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmi verilerek yayımlanan haberde gelişmekte olan ülkelerde demokrasinin gittikçe eridiği ifade edildi. Türkiye’nin ılımlı otokrat sınıflandırılması ile birçok Afrika ülkesi ile aynı klasmanda değerlendirilmesi dikkat çekti.

Araştırmada kendini toparlayan demokrasiler, bozuk demokrasiler, ağır bozuk demokrasiler, ılımlı otokrasiler, sert otokrasiler ve dağılan devletler şeklinde ayrımlar bulunuyor. Türkiye’nin bulunduğu Ilımlı otokrasiler sınıfında Irak, Ürdün gibi ülkelerin yanında Cezayir, Moritanya, Tanzanya ve Gana gibi Afrika ülkeleri bulunuyor. Araştırmada Venezuela hariç bütün Latin Amerika ülkelerinin demokrat olarak sınıflandırılması dikkat çekiyor. Asya’da ise Hindistan, Moğolistan, Endonezya ve Filipinler demokrat ülke olarak nitelendirilen ülkelerden bazıları.

TÜRKİYE AFRİKA ÜLKELERİ SINIFINDA

Transformationsindex der Bertelsmann Stiftung (BTI) isimli araştırma için yaklaşık 300 uzman gelişmekte ve dönüşmekte olan ülkeler hakkındaki ayrıntılı raporlar inceledi. Ülkelerin demokrasi kalitesi, ekonomisi ve hükümetleri mercek altına alındı. Bu veriler ışığında demokrasinin durumu 1’den 10’a kadar değerlendirildi. Bir çeşit demokrasi endeksi oluşturulurken örneğin Hırvatistan 8,55 , Türkiye 4,23 ve Yemen 1.57 notuyla değerlendirildi.

En düşük nota sahip ülkeler arasında Myanmar, Afganistan, Mısır ve Rusya bulunurken, ılımlı otokratlar sınıfındaki ülkeler arasında Singapur, Nijer, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye var.

Araştırmayı yapan uzmanlar söz konusu ülkelerde basın ve fikir özgürlüğünün olmadığını, seçimlerin özgürce yapılmadığını ve gösteri özgürlüğünün engellendiğini tespit etti. Araştırmacılar, Türkiye ve Bangladeş gibi ülkelerin kademeli olarak demokrasinin içini boşalttıklarını söyledi.

RÜŞVETİN OLDUĞU YERDE DİKTATÖRLÜK VAR

Araştırmada demokratik kalitesi artan ülkeler arasında ise Brezilya ve Polonya da bulunuyor. Araştırma grubundan Hauke Hartman ’’Otoriter eğilimler seçim sandıklarında durdurulabilir. Bunun için seçimler önce sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket etmesi ve seçim sonrasında da hukuk devletine geçilmesi gerekiyor’’ dedi.

Gelişimi pozitif yönde olan ülkeler arasında ise Tayvan, Güney Kore, Costa Rica, Şili ve Uruguay bulunuyor. Adı geçen ülkelerin hukuk devleti ilkesini güçlendirdikleri ve vatandaşlarına süreçler dahil olma imkanı sundukları belirtildi.

Demokrasi kalitesinin yanında hükümet idarelerinin de incelendiği araştırmada, yanlış yönetim ve rüşvetin hakim olduğu ülkelerde diktatörlük eğilimlerinin de eş değerde yükseldiği bildirildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN