Ünlü Türk Holding'ten 500 milyon euroluk proje! Avrupa'nın en büyük hattı: Türk firma ihaleyi kaptı

Ünlü Türk Holding'ten 500 milyon euroluk proje! Avrupa'nın en büyük hattı: Türk firma ihaleyi kaptı

Ünlü Türk Holding, 500 milyon euroluk projenin inşaatına başladı! Avrupa'nın en büyük hattı olacak! Türk firma, en büyük doğalgaz hattı ihalesini kaptı...

Romanya'nın Karadeniz sahilinde yer alan Podişor'a uzanan doğal gaz boru hattı projesinin inşaatı, önceki gün Kalyon Holding tarafından resmen başlatıldı. İlk boru, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu'nun katıldığı bir törenle dün yerine indirildi.

EN BÜYÜK BORU HATTI PROJESİ TÜRK FİRMANIN

dogalgaz-1.webp

Tören sırasında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, proje kapsamındaki doğal gaz boru hattının Avrupa Birliği'nin enerji arz güvenliği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Kalyon Avrupa'nın en büyük boru hattı projesini zorlu geçen bir ihale sürecinde devleri geride bırakarak tam puanla almayı başardı. Türk inşaat şirketleri dünyada büyük projeler tamamladı. Biz de bu projeleri gördükçe gurur duyuyoruz" dedi.

Yılmaz, Türk firmalarının Romanya'da bugüne kadar 211 proje üstlendiğini ve 7.5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiğini belirterek, "İki ülke arsında geçen yıl 10 milyar dolar olan ticaret hacminin bu yıl 12 milyar dolara çıkacağını öngörüyoruz" şeklinde konuştu. Romanya Başbakan Yardımcısı Neacşu ise projenin fikir babası olduğunu ifade ederek, "Projenin takipçisi olacağım. İşlerin başlama emri verildikten sonra 2 yılda bu aşamaya gelmesinden memnunuz" dedi. Neacşu ayrıca, ikili ticarette orta vadeli hedeflerinin 15 milyar dolar olduğunu da dile getirdi.

Proje kapsamında, boruların temini, vana istasyonları, enerji temini, katodik koruma ve fiber optik imalatları gibi detaylar yer alıyor. 308 kilometrelik hat, yıllık 12 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak ve Romanya'nın doğal gaz ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayacak.

PROJENİN DEĞERİ 500 MİLYON EURO

dogalgaz-boru.jpg​​​​​​​

Bu 500 milyon euro değerindeki proje, Avrupa Birliği'nin enerji güvenliği açısından büyük bir öneme sahip. Tuzla-Podişor Doğal Gaz Boru Hattı, BRUA koridoruna entegre olacak ve Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya üzerinden geçerek Avrupa'nın enerji güvenliğine katkı sağlayacak.

Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu, "308 kilometrelik hat inşa edeceğiz ve Haziran 2025'te tamamlamayı planlıyoruz. Proje süresince 1200 kişiye istihdam sağlayacağız ve Türk mühendislik gücünü bir kez daha uluslararası alanda sergilemiş olacağız" şeklinde konuştu.

Proje kapsamında kullanılan boruların Türkiye'den temin edildiği belirtildi. Kalyon Holding'in yaklaşık 100 bin ton çelik boruyu Tosçelik'ten aldığı bilgisi paylaşıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN