Mahkeme kararı iptal etti: Senegal’de seçim vaktinde yapılacak

Mahkeme kararı iptal etti: Senegal’de seçim vaktinde yapılacak

Senegal'de 13 cumhurbaşkanı adayının başvurusu üzerine seçimin süresiz ertelenmesine ilişkin kararı değerlendiren Anayasa Konseyi, kararı anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Senegal'de Anayasa Konseyi, 13 muhalif cumhurbaşkanı adayının, seçimin ertelenmesine ilişkin yaptığı itirazı değerlendirdi. Konseyden yapılan yazılı açıklamada, 5 Şubat'ta Ulusal Meclis'ten geçen seçimin 15 Aralık'a ertelenmesine ilişkin yasanın, Anayasa'nın 31. maddesine aykırı olduğu belirtildi.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Macky Sall tarafından çıkarılan 25 Şubat seçimini iptal eden kararname de iptal edildi.

‘ANAYASAL VE KURUMSAL DARBE’

Cumhurbaşkanı Sall, 3 Şubat'ta yasama ile yargı arasındaki krizi gerekçe göstererek, 25 Şubat'ta yapılacak seçimi iptal ettiğini duyurmuş ve seçim böylece süresiz ertelenmişti. Seçimin 6 ay ertelenmesi için Senegal Demokrat Parti (PDS) tarafından Ulusal Meclis'e sunulan yasa teklifi, muhalefet milletvekillerinin itirazlarına karşın 5 Şubat'ta kabul edilmişti.

Teklifte yapılan değişiklikle, cumhurbaşkanı seçiminin yeni tarihi 15 Aralık olarak belirlenmişti.

Teklifte 25 Şubat'ta seçim olması halinde görevi 2 Nisan'da bırakacak Sall'in halefi seçilene kadar cumhurbaşkanlığı görevine devam etmesine olanak veren madde ise başta muhalefet olmak üzere birçok kesim tarafından eleştirilmişti. Sall, "anayasal ve kurumsal" darbe yapmak ve görev süresini anayasaya aykırı şekilde uzatmaya çalışmakla suçlanıyordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN