Nijerya'da silahlı kişiler 287 öğrenciyi kaçırdı

Nijerya'da silahlı kişiler 287 öğrenciyi kaçırdı

Nijerya'nın kuzeybatı bölgesindeki bir okulda silahlı kişiler saldırı düzenledi. Okulun müdürü saldırgan grubun en az 287 öğrenciyi kaçırdığını açıkladı.

Nijerya'nın kuzeybatı bölgesindeki bir okula silahlı kişilerin saldırdığı ve en az 287 öğrenciyi kaçırdığı açıklandı. Olay Batı Afrika ülkesinde bir haftadan kısa bir süre içinde gerçekleşen ikinci toplu kaçırma olayı.

AP'de yer alan habere göre Kuzey Nijerya'daki okullardan öğrenci kaçırma olayları oldukça yaygın ve bazı grupların Borno eyaletinin Chibok köyünde 200'den fazla kız öğrenciyi kaçırdığı 2014'ten bu yana endişe kaynağı haline geldi.

Son yıllarda insan kaçırma olayları kuzeybatı ve orta bölgelerde yoğunlaştı; burada düzinelerce silahlı grup genellikle büyük fidyeler karşılığında köylüleri ve gezginleri hedef alıyor.

SALDIRGANLAR OKULU KUŞATMIŞLAR

Yerel halk Associated Press'e Perşembe günü saldırganların Kaduna Eyaleti'nin Kuriga kasabasındaki devlete ait okulu tam öğrenciler sabah 8 civarında okula başlamak üzereyken kuşattığını söyledi.

Yetkililer daha önce saldırıda 100'den fazla öğrencinin rehin alındığını açıklamıştı. Ancak okulun müdürü Sani Abdullahi, kasabayı ziyaret ettiğinde Kaduna Valisi Uba Sani'ye, sayımdan sonra kayıp olanların toplam sayısının 287 olduğunu söyledi. “Her çocuğun geri dönmesini sağlayacağız. Vali, başkentten 55 mil (89 kilometre) uzaklıktaki bölgedeki köylülere, güvenlik teşkilatlarıyla birlikte çalışıyoruz" dedi.

Hiçbir grup dünkü saldırıyı üstlenmese de suç, çoğunlukla ev sahibi topluluklarla onlarca yıldır süren kırsal çatışmaların ardından şiddetli saldırılar düzenlemek ve fidye için adam kaçırmakla suçlanan çobanlardan oluşan silahlı gruplara yüklendi.

AİLELER ÇOCUKLARINDAN HABER BEKLİYOR

Arama operasyonu genişlerken birkaç saat sonra güvenlik güçleri valiyle birlikte geldi; topluluk üyeleri ve ebeveynler ise haber beklemek için toplandılar.

Saldırı, Nijerya'nın kuzeydoğusunda aşırılık yanlıları tarafından çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 200'den fazla kişinin kaçırılmasından birkaç gün sonra meydana geldi.

AP'nin analizine göre gözlemciler, her iki saldırının da Nijerya'nın 2023'te birkaç yüz kişinin ölümüyle sonuçlanan kötüleşen güvenlik krizini hatırlattığını söylüyor. Bola Tinubu, şiddeti sona erdirme sözü verdikten sonra geçen yıl Nijerya'nın cumhurbaşkanı seçildi. Afrika odaklı Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nden Batı ve Orta Afrika araştırmacısı Oluwole Ojewale, Tinubu yönetimi altında "güvenlik durumunda henüz somut bir iyileşme yaşanmadığını" söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN