Rusya ve PYD'den 'kantonları birleştirme' harekatı

Rusya ve PYD'den 'kantonları birleştirme' harekatı

Suriye'nin Türkiye sınırına yakın Azez ilçesine Rus uçakları havadan, PYD'nin silahlı kanadı YPG güçleri karadan saldırdı. PYD, Azez'i alarak kanton yönetimlerini birleştirmeyi ve Türkiye'nin Suriye sınırının tamamına hakim olmayı hedefliyor.

Rusya, PKK'nın Suriye kolu PYD'ye hava desteği vermeye başladı. Türkiye sınırında muhaliflerin kontrolündeki Azez bölgesine Rus uçakları havadan YPG güçleri karadan saldırıyor.

PYD, Azez'i ele geçirerek Tel Abyad ile Afrin arasında kalan bölgeye hakim olup kanton yönetimlerini birleştirerek Türkiye'nin Suriye sınırının tamamına hakim olmayı planlıyor. PYD, iki gündür bölgedeki muhalif cephe hatlarına saldırırken, Rusya ilçede insani yardım için kullanılan yolu dün ve bugün havadan vurdu.

Rusya havadan, YPG karadan

AA muhabirinin Azez'deki kaynaklarda aldığı bilgiye göre, Rus ordusuna ait savaş uçakları Azez ilçesinde bulunan Bab el Selame sınır kapısına giden ve insan yardım için kullanılan yola üç hava saldırısı düzenledi.

Rus uçaklarının Halep'in kuzeyinde PYD güçleri ile muhalifler arasındaki cephe hatlarına da saldırdığını belirten kaynaklar, Rusya'nın dün Halep'in kuzeyinde Deyr Cemal beldesi çevresinde muhaliflerin cephe hattına saldırarak ilerlemelerini durdurmaya çalıştığı ifade etti. 

Rus savaş uçakları önceki gün de aynı yolda tırları hedef almış, saldırıda 7 kişi ölmüş, 10 kişi de yaralanmış, 20 tır yanarak kullanılmaz hale gelmişti. 

Rus uçakları Azez'de TIR garajını böyle vurdu

Halep'in kuzeyinde PYD'ye Rus şemsiyesi

Afrin'in doğusunda, Halep'in kuzeyinde bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki Meryemeyn, Malikiye ve Ziyara beldeleri son iki gündür havadan Rus savaş uçaklarının, karadan ise PYD’nin askeri gücü YPG'nin ve Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) katıldıklarını ilan eden çeşitli grupların saldırısına maruz kalıyor. 

Geçen hafta, Rus savaş uçakları Deyr Cemal ve Meryemeyn’de muhalifleri bombalayarak YPG ve SDG’nin karadan ilerlemesi için koridor açmaya çalışmıştı. 

Rusya, Meryemen’de 3, Deyr Cemal 5 hava saldırısı gerçekleştirirken, eş zamanlı olarak saldıran YPG ve SDG de Azez’e yakın Minag hava üssüne ve Malikiye ilçesine saldırmış, ancak saldırıları muhalifler tarafından püskürtülmüştü. 

PYD'nin liderliğindeki SDG içinde Devrim Ordusu, İdlib Şehitleri Tugayı, Ayn Calur Tugayı, 99. Piyade Tümeni, Hamza Tugayı, Kaka’a Tugayı, 455. Özel Kuvvetler Tugayı, Selçuklu Tugayı, 102. Alay, Ahrar Şimal, Halep kırsalı Aşiretleri, Kürt cephesi, Şeyh Maksud Savunma Birlikleri, Şeyh Maksud Kadın Savunma Birlikleri adlı gruplar bulunuyor.

PYD, ABD ile Rusya'nın rekabetinden faydalanıyor

PYD, Haziran ayında Halep'in kuzeydoğusunda Türkiye sınırında, Arapların yanı sıra Türkmen köylerinin bulunduğu Tel Abyad'ı IŞİD'den alarak, Haseke'den başlayan ve Kobani'yle devam eden hakimiyet alanını batı yönünde genişletmişti.

Halihazırda kontrol ettiği Kobani ile Afrin'i birleştirmeyi amaçlayan PYD'nin öncelikle IŞİD'in hakim olduğu Cerablus ile muhaliflerin bulunduğu Azez'i ele geçirmesi gerekiyor. 

Öte yandan ABD'nin Kobani'ye özel kuvvetlerini yerleştirmesi de PYD üzerindeki ABD-Rus rekabetinin kızıştığını gösteriyor. ABD askerlerinin, Cerablus operasyonunda görev alacağı belirtilmişti.

PYD, son dönemde bu amaca ulaşmak için Suriye'deki ABD-Rusya rekabetinden istifade ederek, Moskova ile yakınlaşmaya başlamıştı. 

Rusya- PYD ilişkisinin güçleneceği sinyali Suriye'deki hava saldırılarına başlamadan iki gün önce Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasında verilmişti. Putin, sadece rejim ordusu ve Kürtlerin gerçek anlamda IŞİD’a karşı mücadele ettiğini savunmuştu. Rusya'nın 30 Eylül'de hava saldırılarına başlamasından 11 gün sonra Putin’in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, PYD Eş Başkanı Salih Müslim ile Paris'te görüşmüştü. Bogdanov, 21 Ekim'de de örgütün diğer eşbaşkanı Asya Osman ve Kobani'deki temsilcilerini Moskova'da ağırlamıştı. Ziyaretleri,PYD’nin Rusya’da temsilcilik açmak girişimleri takip etmişti.

Putin, 23 Ekim'de PYD ile Esed rejimi güçlerinin birleşmesi gerektiğini söyleyerek, örgüte Suriye'deki iç savaşa rejim safında devam etme çağrısı yapmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN