Egzersiz eşittir beyin gelişimi

Egzersiz eşittir beyin gelişimi

Araştırmalara göre egzersiz yapmanın beyni nasıl geliştirdiği tespit edildi. Egzersiz yapan kişilerin beyninde proteinler tetikleniyor bu da hafızayı güçlendiriyor. Bunun olmasını istiyorsanız düzenli yapmanız şart.

Bilim insanları yaptıkları araştırmayla bir kez daha ortaya koydu ki egzersiz yapmak beyin büyümesini tetikliyor, hafızayı güçlendiriyor. Ama bu kez egzersizin bunu nasıl yapabildiği belirlendi.

ABD’de National Institute on Ageing’deki araştırmacıların çalışmalarına göre egzersiz, beyinde hücrelerin büyümesine yardımcı proteinleri tetikliyor. Buna göre kas güçlendirici egzersiz yapınca katepsin B üretiliyor, bu da beyine giderek nöron gelişimine katkıda bulunuyor.

Yapılan gözlemlere göre egzersiz yapan kişilerde katepsin B oranı artıyor.  Araştırmayı yapan uzmanlardan nörolog Dr. Henriette van Praag, dört ay boyunca düzenli egzersiz yapan kişilerin karışık işleri daha iyi çözümlediğini, bunları daha iyi hatırladığını bunun da yüksek katepsin B’den kaynaklandığını söyledi.

Tekerlek üzerinde egzersiz yapan farelerin kas ve beyinlerindeki protein miktarının yükseldiğini gözlemlediklerini anlatan Henriette van Praag, bunun maymun ve insanlarda da aynı şekilde geliştiğini kaydetti. “İnsanlar bize ne kadar süre egzersiz yapması gerektiğini soruyor” diyen Henriette van Praag, egzersizin düzenli ve uzun soluklu olması gerektiğini söylüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN