Ekonomide ‘Şimşek’le yola devam kararı

Ekonomide ‘Şimşek’le yola devam kararı

Ekonomi kabinesinde yer alan isimlerden biri Mehmet Şimşek oldu. Başbakan Yardımcısı görevini üstlenen beş isimden biri olan Şimşek piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Dolar 3,52 seviyesine geriledi. Ekonomide piyasanın beklediği gibi ‘tek ses’ durumu olursa Canikli’nin sorumlu olduğu BDDK, SPK ve TMSF gibi kurumlar ve görev alanları da Şimşek’e geçecek.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan yeni kabinede piyasaların sevdiği isimlerden biri olan Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı görevini yeniden üstlendi. Öte yandan SPK, BDDK, TMSF gibi kurumlardan sorumlu olan, reform ve yatırımların koordinasyonunu gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yeni kabinede Milli Savunma Bakanı olarak görev aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kabine dışında kalırken, yerine sendika kökenli Jülide Sarıeroğlu getirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yerine ise Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba getirildi.

Başbakan Yıldırım, kabine açıklaması sonrasında, görev dağılımı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi. Başbakan Yıldırım’ın yeni Bakanlar Kurulu’nu açıklamasının ardından piyasalarda, ekonomi yönetiminde yeniden ‘tek ses’ dönemine geçilip geçilmeyeceği merak konusu oldu.

Şayet piyasaların beklediği gibi ekonomide ‘tek ses’ durumu yaşanırsa, Milli Savunma Bakanı olarak yeni kabinede görev alan Nurettin Canikli’nin sorumlu olduğu görev alanları ve kurumlar da Şimşek’in yönetimine geçecek. Piyasalarda böyle bir beklenti olmasın karşın, bir önceki kabinede Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye bağlı BDDK, SPK ve TMSF gibi kurumların Başbakan Yardımcısı görevini üstlenen yeni isimlerden birini devredilme ihtimali de göz ardı edilmiyor.  Başbakan Yardımcısı görevini yeniden üstlenen Mehmet Şimşek’in sorumlu olduğu kurumlar arasında Hazine, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Kalkınma Bankası bulunuyor. Yapılan kabine değişikliği ile görevden alınan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yerine Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba getirildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,  Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yerlerinde kaldı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Kültür ve Turizm Bakanı olurken, Milli Savunma Bakanlığına Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Sağlık Bakanlığına da Ahmet Demircan getirildi. 

MALİYE BAKANI YENİDEN NACİ AĞBAL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 1 Ocak 1968’de Bayburt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Ağbal, İngiltere Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı. Maliye Bakanlığında müfettiş, teftiş kurulu başkan yardımcılığı, Gelirler Genel Müdürlüğünde daire başkanlığı ve bakan danışmanlığı görevlerinde bulunan Naci Ağbal, 2006-2009 yılları arasında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, 2009-2015 yılları arasında ise Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı. Naci Ağbal, 2004-2006 yıllarında TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006’da PETKİM AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006-2015 yıllarında THY’de Yönetim Kurulu Üyeliği görevi yaptı. Ağbal, AK Parti MKYK üyeliği ile MYK üyesi olarak Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. 64. Hükümette Maliye Bakanı olarak görev aldı. 65. Hükümette tekrar Maliye Bakanı olarak atandı.

İKİLİ STA’LARA HIZ VERDİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kabinede yer alan bakanlardan biri oldu.  Tütün işçiliğiyle geçimini sağlayan bir ailenin çocuğu olarak küçük yaşta çalışma hayatıyla tanışan Nihat Zeybekçi, ilk ve ortaokulu Tavas’ta; liseyi ise parasız yatılı sınavlarında sağladığı başarıyla Kütahya’da okumuştur. Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu olan Zeybekci, iş yaşamına İstanbul’da özel sektörde başladı. 1994’de kendi işi Turkuaz Tekstil’i kurdu. Politikaya atılmadan önce iş adamı ve sanayici kimlikleriyle sektörü yakından tanıma fırsatı buldu. Gümrük Birliği’nin yeniden güncellenmesi konusunu gündeme getiren Zeybekci, ikili Serbest Ticaret Anlaşmalarının artmasına da katkı sağladı.

KABİNEYE İKİNCİ KADIN BAKAN

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı yeni kabinede yer alan Jülide Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı görevine getirildi. Sarıeroğlu, 7 Haziran 1979 Adana doğumlu. AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları 2. Olağan Kongresi’nde MKYK üyesi olarak seçildi. Haziran 2015 Türkiye Genel Seçimleri’nde AK Parti Ankara Milletvekili olarak meclise giren Sarıeroğlu, Kasım 2015 seçimlerinde de tekrar AK Parti Ankara milletvekili olarak meclise girdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi olan Sarıeroğlu, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nda Endüstri İlişkiler Uzmanı ve yine aynı konfederasyonda Kadın Komite Başkanlığını yürütüyor. 2009 yerel seçimlerinde Çankaya Belediyesi meclis üyesi olarak seçildi.

GIDA VE TARIM FAKIBABA’YA EMANET

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’in yerine getirildi. Şanlıurfa Belediye Başkanlığı döneminden tanınan Eşref Fakıbaba, 16 Aralık 1951’de Şanlıurfa Birecik’te doğdu ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Taksim İlk Yardım Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde ihtisas yapan Fakıbaba, Amerika’da Texas Eyaleti Arlington Hastanesinde gözlemci olarak bulundu. Iğdır ve Birecik devlet hastanelerinde ve Şanlıurfa SSK Hastanesinde Başhekimlik yaptı. İki dönem Şanlıurfa Belediye Başkanlığı görevinde bulundu. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Fakıbaba, 11 yıllık Başhekimlik hizmetinin ardından 28 Mart 2004 tarihindeki seçimlerde AK Parti’den belediye başkanlığına aday oldu ve kazandı. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde ise bağımsız aday oldu ve yine kazandı. Fakıbaba daha sonra Saadet Partisi’ne katılmış ancak Numan Kurtulmuş’un partiden ayrılışıyla istifa etmişti. 22 Ocak 2013’te belediye başkanlığı görevini devam ettirirken Ak Parti’ye katıldı.

YERLİ OTOMOBİLE KATKI

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, 13 Eylül 1965’te Gümüşhane Babacan köyünde doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölümünü bitirdi. Bakanlığı döneminde katma değerli üretim ve ihracatı destekleyen Işık, Ar-Ge merkezi sayısının artırılmasını sağladı. 29 ilde ve 26 farklı sektörde faaliyet gösteren Ar-Ge merkezleri sayısı 250’ye çıkartıldı. Böylelikle patent başvurularının artması sağlandı. Üretim Reformu Paketi’nin hazırlanmasını katkı sağlayan Işık, yeri otomobil sürecini de yürüttü. Işık, 61, 62 ve 63. Hükümetlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev aldı.

BAŞARILARA İMZA ATTILAR

Kabine dışında kalan eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım ve hayvancılığın gelişmesine katkıda bulundu. Kımızı et fiyatlarının aşırı yükselmesini önlemek için Et ve Süt Kurumu (ESK) için et ithalatını serbest bıraktı. Bu yıl için tarımsal destek kapsamında üreticilere toplam 2 milyar 118 milyon liralık ödemeyi gündeme aldı. Şehirden köylere tersine göç için “Genç Çiftçi” projesini başlattı. Bu proje sayesinde genç çiftçilere 30’ar bin liralık hibe desteği programı uygulamaya konuldu. Bu kapsamda 16 bin başvuru alındı. 

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, çalışma hayatına yönelik önemli adımlar attı. 1955’te Gümülcine’de doğan Müezzinoğlu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdi. Bakanlığı döneminde, torun bakan babaannelere maaş, yaklaşık bir milyon kişinin istihdam edildiği toplum yararına işlerde çalışanlara kalıcı iş kapısının açılması, genç istihdamı için üç yıllık teşvik sağlanması, ‘Engelsiz köy’ projesinde yasal hazırlıkların yapılmasını sağladı.  Müezzinoğlu, son dönemde kıdem tazminatı konusunda da önemli adımlar attı.

JET HIZINDA İHRACAT

Yeni kabinede yer alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 1966 Malatya doğumlu. Ortaokul ve Lise öğrenimini Yeşilyurt İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 1984 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu oluktan sonra Ticaret Hukuku üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı. Tüfenci, gümrük kapılarının yenilenmesi, ihracatın hızlandırılması konularında önemli çalışmalarda bulundu. Bu kapsamda ihracat beyanneme işlemlerinin yüzde 66’sının bir dakikada sonuçlanmasına katkıda bulundu. 10 yıl önce 15 saati aşan işlemler, bugün 2 saat 40 dakikalık sürede tamamlanabiliyor.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN