Enerjisa’nın HES’i üretime başlıyor

Enerjisa’nın HES’i üretime başlıyor

Enerjisa’nın Adana Seyhan Havzası Doğan Çayı üzerinde yer alan hidroelektrik santrali devreye alındı.

Yapımına 2011 sonunda Adana Seyhan Havzası Doğan Çayı üzerinde başlanan Enerjisa hidroelektrik santrali (HES), tamamlandı. Yeni HES 62 megavatlık kurulu güce ve yıllık 169 gigavat saatlik üretim kapasitesine sahip. Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler, Doğançay regülatörü ve hidroelektrik santrali ile ilgili yaptığı açıklamada, yerli ve yenilenebilir enerjiye verdikleri önemin altını çizdi. Zaimler, Enerjisa olarak yatırımlarını planlarken, Türkiye’nin elektrik üretiminde milli kaynakların kullanımı hedefine katkıda bulunduklarını dile getirdi. Zaimler, Doğançay Hidroelektrik Santrali’nin devreye alınışıyla Enerjisa’nın elektrik üretiminde kurulu gücünün 3 bin 598 megavata çıktığını dile getirdi.

200 MİLYON YATIRIM

Kıvanç Zaimler, “Bizim için en önemli konulardan bir diğeri de iş sağlığı ve güvenliğidir. Bu proje de bunun bir örneğidir. İnşaat sırasında regülatör bölgesinde, yamaçlarda meydana gelecek olası kayma risklerini önceden tespit edip önlem alabilmek amacıyla, bir erken uyarı sistemi kuruldu” dedi. Enerjisa’nın geleneksel yöntemlerin dışına çıkarak tünel delme makinesi (TBM) ile açılan iki projesinden biri olan ve 270 milyon liralık yatırımla kurulan Doğançay HES, 31 Mart 2017 tarihi itibarıyla ticari üretime başladı.

İLK YERLİ PİL ASPİLSAN’DAN

ASPİLSAN, ocak ayında kurulan AR-GE merkezi ile Türkiye’nin ilk batarya teknolojilerini üretecek ve sivil sektöre açılacak. ASPİLSAN Genel Müdürü Ferhat Özsoy, ocak ayından itibaren faaliyete başlayan AR-GE merkezi ile batarya teknolojileri konusunda ülkenin ihtiyacı olan açığı kapatmayı amaçladıklarını ifade etti. Ağustos 2016’dan bu yana çalışmaları süren AR-GE merkezinin Orta Anadolu Kalkınma Ajansı desteği ile kurulduğunu kaydeden Özsoy, “Temel hedefimiz Türkiye’de özellikle pil teknolojilerinin çalışıldığı bir AR-GE merkezi oluşturmak; burada yerli teknolojiler geliştirmek ve bunu pazarlanabilir hale getirip milli çözümlerle ülkemizin enerji ihtiyacına katkı sağlamak” dedi.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN