Enflasyonu Karadeniz dizginledi

Enflasyonu Karadeniz dizginledi

Martta tüketici enflasyonu aylık 0.99, yıllık yüzde 10.23 artış kaydetti. İstanbul’da aylık artışlar genelin çok üzerinde yüzde 1.29 açıklandı. Genel ortalamayı özellikle Karadeniz Bölgesi’ndeki enflasyon düşürdü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta aylık bazda yüzde 0.99, yıllıkta ise yüzde 10.23 artış kaydetti. Bu ay İstanbullu için enflasyon Türkiye enflasyonundan daha yüksek geldi. İTO’nun hesabına göre İstanbul’da fiyatlar Mart ayında yüzde 1.29, TÜİK hesabına göre ise yüzde 1.21 arttı. Ama TÜİK hesabına göre Türkiye çapında fiyatlar İstanbul’un gerisinde kaldı ve sadece yüzde 0.99 artış gösterdi. TÜİK hesabına göre Mart ayında fiyatların en çok arttığı bölgeler şu şekilde:  Antalya-Isparta-Burdur Bölgesi %1.32  Şanlıurfa-Diyarbakır Bölgesi %1.26  İstanbul %1.21  Gaziantep-Adıyaman-Kilis Bölgesi %1.18  Aydın-Denizli-Muğla Bölgesi %1.17  Zonguldak-Karabük-Bartın Bölgesi %1.17  Mardin-Batman-Şırnak-Siirt Bölgesi %1.15.

TÜİK hesabına göre fiyatların en az arttığı bölgeler ise şunlar; 

Erzurum-Erzincan-Bayburt Bölgesi %0.43  Samsun-Tokat-Çorum-Amasya Bölgesi %0.44  Ağrı-Kars-Iğdır-Ardahan Bölgesi %0.47  Trabzon-Ordu-Giresun-Rize-Artvin-Gümüşhane Bölgesi %0.58  Kastamonu-Çankırı-Sinop Bölgesi %0.59. Türkiye’de Mart ayında fiyatlar Batı Bölgesinde (Sahil illeri dahil) ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hızlı artış gösterirken, Kuzey-Doğu Anadolu Bölgesinde fiyatlar adeta toplam enflasyon artışını frenledi.

Mart ayında ana harcama gruplarına göre tüketici fiyatlarında bakıldığında bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 2.03’lük oranı ile gıda ve alkolsüz içeceklerde görüldü. Gıda fiyatlarını yüzde 1.90’lık oranı ile sağlık sektörü takip etti. Aylık bazda alkollü içecekler ve tütünde fiyat artışı yaşanmazken haberleşme fiyatlarında yüzde 0.10’luk yükseliş görüldü. Bir önceki yılın aynı ayına göre ana harcama gruplarında fiyatı en fazla artan kategori ise yüzde 15.41’lik oranı ile ev eşyaları oldu. Ev eşyalarını yüzde 13.41’lik oranı ile ulaştırma fiyatları takip etti. Yıllık olarak haberleşme fiyatları ise yüzde 0.04 geriledi. Aylıkta yüzde 1.54 yükselen Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) de yıllıkta yüzde 14.28 oldu. Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik sektöründe yüzde 0.23, imalatta yüzde 1.79, su sektöründe yüzde 0,76 artış, elektrik ve gaz sektöründe ise yüzde 0.84 düşüş olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre en fazla artış; yüzde 5.91 ile temel eczacılık ürünlerinde.

ÇİFT HANEYE DEMİR ATTI

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, hükümetin enflasyonun düşeceği yönündeki açıklamalarının bir kez daha boş çıktığını belirterek, “Doğal gaz ve elektriğe Nisan ayı başında yapılan zamlarla kurdaki artışın etkisiyle enflasyon rakamının tek haneye inmesini zorlaştı. AKP yönetiminde tek haneli enflasyon artık hayal” dedi. Merkez Bankası’nın faiz politikasında dikkate aldığı temel unsurlardan olan çekirdek enflasyon göstergelerinin de çift haneye demir attığını ifade eden Erdoğdu açıklamasını şöyle tamamladı: “Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın haricindeki enflasyon rakamı yüzde 11.44 ile geçen yılsonu rakamlarına yakın seyrediyor. Kur-faiz-enflasyonun birbirini yukarı çektiği kısır döngüye girdik.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN