Enflasyonun ‘gıdası’ ekimden itibaren kesiliyor

Enflasyonun ‘gıdası’ ekimden itibaren kesiliyor

Tarladan tüketiciye fireyi azaltarak gıda fiyatlarına istikrar kazandıracaklarını açıklayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ekim ayında yeni standart getireceklerini duyurdu. Şimşek, “Toplanan ürünün nasıl taşınması gerektiğini belirteceğiz, standart için teşvik ve destek getiriyoruz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, son bir yıldır yaşanan kur şoku ve gıda fiyatlarındaki kısmi artış nedeniyle enflasyonun geçici olarak çift haneye çıktığını söyledi. Şimşek, “Gerek kurda yakın dönemde sağlanan göreceli istikrar gerekse Gıda Komitesinde alınan önemli tedbirlerle enflasyonun yıl sonunda tekrar yüzde 10’un altına ineceğini düşünüyoruz” dedi. Gıda Komitesinin gıda fiyatlarının istikrarlı hale getirilmesi için bu yıl etkin şekilde çalıştığını vurgulayan Şimşek, yaş sebze ve meyvede yüzde 50’leri bulan fire oranının azaltılmasına yönelik tedbirler alınacağını açıkladı. Şimşek, şöyle devam etti: “Ekimden itibaren çok önemli standartlar getiriyoruz ve bunları yayımlayacağız. Sektörün bu standartlara uyumu için de bir takım teşvik ve destekler getiriyoruz. Tarlada toplanan ürünün nasıl taşınması gerektiğini belirteceğiz. Buna ilişkin yatırımlara teşvik, destek vereceğiz, soğuk hava zinciri konusunda da destek olacağız. Hal ve pazarları köklü şekilde gözden geçireceğiz. Sadece rekabetin oluşması değil, fire oranını azaltacak ortamların oluşturulmasını dikkate alacağız. Dolayısıyla tarladan tüketiciye fireyi
azaltacağız.” Türkiye ekonomisinin geçen yıl yaşadığı şoklara rağmen hızla toparlandığını ve yüzde 2,9 büyüdüğüne dikkati çeken Şimşek, “Bu sene öyle görünüyor ki Türkiye ekonomisi yüzde 5’in üzerinde büyüyecek” dedi. Bu seneki büyümede birkaç faktörün etkili olduğuna işaret eden Şimşek, dış talebin toparlandığını ve güçlü olduğunu söyledi. Gelecek dönemde reformlara odaklanacaklarını vurgulayan Şimşek, 2018 yılında büyüme hedefinin yüzde 5 olduğunu söyledi. Hazine destekli KGF kefalet sisteminin büyük bir başarı hikayesi olduğunu vurgulayan Şimşek, bu kapsamda ihracatçıya yüzde 100, KOBİ’lere yüzde 90, KOBİ dışındaki şirketlere yüzde 85 kefil olduklarını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Bankalara diyoruz ki, ‘sizin zaten batık oranınız normal şartlarda yüzde 3-3,5 ama yüzde 7’ye kadar biz kefil oluyoruz.’ Böylece herkesin eli rahatladı. Bankaların elini rahatlattı, şirketlerimizin teminat, krediye erişim sorununu çözdük. Bizim riskimiz önümüzdeki birkaç yılda verilecek 250 milyarlık kredinin bir kısmının batması. Zaten 25 milyar liralık bir risk almış durumdayız ama inanıyoruz ki Hazine kefaletiyle kredi alan KOBİ’lerimiz o kredilerini ödemek için canla başla mücadele edecekler. Çünkü Hazine kefaleti çok önemli bir değerdir, onu kaybetmek istemeyecekler. Onun için batık oranının çok daha düşük kalacağını, yüzde 7 değil, yüzde 3 bile olmayacağını ümit ediyoruz. Bundan dolayı bütçeye yansıması, Hazineye yükü inşallah daha az olacak.”

AB İLE İLİŞKİLERİ ZEHİRLEMEYE ÇALIŞIYORLAR

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine de değinen Mehmet Şimşek, “Avrupa’da Türkiye konusunun iç siyasete malzeme yapılmasını hayretle izliyoruz, gerçekten üzücü” diye konuştu. Şimşek, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı yaşamsal tehditlere karşı tedbirler aldığını ancak bu tedbirlerin, şer cepheleri tarafından Avrupa’ya farklı şekilde sunulduğunu, Avrupa ile Türkiye arasındaki ilişkilerin zehirlenmesine çalışıldığını söyledi. Almanya istedi diye Türkiye’nin Gümrük Birliğinden çıkartılamayacağını vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu: “İnanıyorum ki AB’de birçok ülke sağduyulu davranacak. Türkiye bugüne kadar kimseye yük olmadı. Avrupa’nın geleceği Türkiye’siz düşünülemez. İnanıyorum ki aklıselim bir sürü lider bu hususu dikkat alacak ve inşallah bu tehlikeli patikaya girilmeyecek çünkü bu herkese zarar verir.”

DÖVİZ GELİRİ YOKSA BORÇLANMAYA SINIR

Türkiye’nin dış borcuna da değinenen Başbakan Yardımcısı, döviz rezervleri çıkarıldığında kamunun net olarak dış borcunun bulunmadığını, ülkenin özel sektör ağırlıklı borcu olduğunu söyledi. Şimşek, şöyle devam etti: “Biz kur riskini döviz piyasasındaki dalgalanmaları sınırlamak için makro ihtiyati tedbir diyebileceğimiz yeni bir çerçeve oluşturacağız. Döviz geliri olmayanların dövizle borçlanamamasını prensip edineceğiz. İkincisi, döviz geliri olanların ancak belli bir oranda döviz borçlanması... Özetle şirketlerimizin eğer döviz geliri yoksa, döviz borçlanmak istiyorsa kurlardaki iniş çıkışlara karşı kendilerini garantiye, korumaya alacaklar. Onu gerekli hale getireceğiz.”

VERGİ REFORMU YAKINDA BAKANLAR KURULU’NDA

Taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik bir soru üzerine Mehmet Şimşek, “Bu konuyla ilgili daha önce bir çalışma yapıldı, belli bir noktaya geldi, ilave çalışmalar gerekiyordu, bunlarla ilgili şimdi tekrar inşallah tekrar önümüzdeki dönemde çalışılacak. Esas itibarıyla Maliye ve Çalışma Bakanlığımızın birlikte yürüttüğü çalışma” dedi. Maliye Bakanlığının, KDV ve Gelir Vergisi reformu çalışmasını neredeyse nihai hale getirdiğini belirten Şimşek, EKK’da yapılacak teknik çalışmaların ardından bunu Bakanlar Kuruluna ve Meclise göndereceklerini açıkladı. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN