‘İmar Barışı’ fırsatçılara rant kapısı olmasın

‘İmar Barışı’ fırsatçılara rant kapısı olmasın

İmar affında sürenin dolmasına iki ay kala sahtekârlıklar arttı. Alarm zillerini çaldırarak, yağmaya karşı daha titiz hareket edilmesi gerektiğini ortaya koyan son örnek İstanbul’da yaşandı. ‘Üzerinde evim var’ deyip Hazine arazisine Yapı Kayıt Belgesi alan af yüzsüzü, devletin malını bir de kiraya verdi.

İmar Barışı Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından uyanıklar da harekete geçti. Büyükçekmece’de bir vatandaş iddiaya göre imar barışından yararlanarak devlet hazinesi ait arazide yapı konut belgesi aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara aykırı, ruhsatsız yapıları yasallık kazandırmak için İmar Barışı yasası çıkarıldı. Yasanın çıkmasıyla bilirlikte yasadan imar barşından yararlanmak için harekete geçti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından vatandaşların imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olarak yaptığı yapıların kayıt altına alınarak yapılara yasallık kazandırılması hedefiyle hayata geçirilen İmar Barışı’na yüz binlerce vatandaş başvurdu. 31 Aralık 2017 tarihinden önce tamamlanan konut ya da iş yerleri için geçerli olan imar barışıyla çok sayıda vatandaş yapısını kayıt altına alırken uyanıklar da imar barışından yararlanmak için harekete geçti. İddiaya göre bir vatandaş Büyükçekmece’nin merkezinde bulunan E-5 kenarında yer alan Hazineye ait olan 817 metrekarelik alanda konutunun olduğunu iddia edip imar barışına başvurarak Yapı Kayıt Belgesi aldı.

Yapı Kayıt Belgesi alabilmek için konutun fotoğraflarının da başvuru belgeleri arasında olması gerekiyor ancak olayda vatandaşın 120 metrekarelik konutunun bulunduğunu iddia ederek Yapı Kayıt Belgesi aldığı alanın boş olduğu görüldü. Çevredekilerin İmar Barışı’ndan yararlanarak devlet arazisini ucuza almak amacıyla yapıldığını öne sürdüğü olayda iddiaya göre vatandaş bununla da kalmayarak devlet arazisini başka bir vatandaşa kiraladı. Yapı Kayıt Belgesi’ne konu olduğu belirtilen alan ise drone ile görüntülendi. Görüntülerde alanda herhangi bir yapı olmadığı alanın da araçlar için park yeri olarak kullandığı görüldü.
‘İmar Barışı’ UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kapadokya’da 60 milyon yılda oluşan ve birinci derece arkeolojik ve doğal sit olan peri bacalarında, mağaralarda kaçak yapılaşmayı hızlandırdı. Kaçak yapılara karşı harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı özellikle tarihi dokuya zarar veren butik otel, kafe, villa, ahırların yıkımınına başlandı.

MERAYI ÇEVİREN BAŞVURUYA KOŞTU

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 2017’de başlatılan ‘İmar Barışı’ düzenlemesinde başvuru süresi 31 Aralık 2018’e kadar uzatıldı. Çevre Bakanı Murat Kurum “8 milyon talep var, 13 milyona ulaşmasını bekliyoruz” dedi. Ancak  düzenlemeyi suistimal edenler meraları çevirdi. Devlet arazilerinde hayali konut gösterip kayıt belgesi almak için başvuru yaptı. 

KAPADOKYA’YA BİLE EV YAPTILAR

Karadeniz yaylalarından, Kapadokya’ya kadar kültür mirası bölgelerde bile ‘imar barışı evleri’ yükseldi. Son örnek İstanbul’da yaşandı. Büyükçekmece’de bir kişi hazineye ait arazide evi olduğunu belirterek kayıt belgesi aldı. Sonra da E-5 karayolu kenarındaki değerli araziyi kiraya verdi. İbretlik olay, bundan sonraki süreçte sahtekârlara karşı ince elenip sık dokunması gerektiğini bir kez daha gösterdi. 

18-11/06/karar-6-kasim.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN