İş dünyası torba tasarıdan memnun

İş dünyası torba tasarıdan memnun

İşletmeler, yatırımcılar ve ihracatçılara vergisel teşvikler getiren, borç yapılandırmasında süreyi kaçıranlara yeni imkanlar sunan torba tasarının TBMM’de kabul edilmesi iş dünyasında memnuniyetle karşılandı. Patronlar tasarı ile yüklerinin hafiflemesini umut ediyor.

Başta enerji olmak üzere girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle pazarlarında fiyat rekabetinde geride kalan Türk sanayicisi torba yasa yasa ile bir nebze de olsa nefes aldı. Tasarıda firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına aktarılan nakit kaynağın 2 milyar liradan 25 milyar liraya çıkarılacağının öngörüldüğünü belirten Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, bu kararın başta KOBİ’ler olmak üzere, finansmana ulaşımda sıkıntı çeken işletmeler için sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

Olpak, “Ayrıca 50 milyon lira ve üzerindeki sabit yatırımlara yılın ilk 6 aylık diliminde yüklenilen KDV’nin 6 ayı takip eden 1 yıl içerisinde, daha düşük tutardaki yatırımlara ise yıl içerisinde yüklenen KDV’lerin ertesi yıl iade edilecek olması, son dönemde düşüş eğilimi gösteren özel sektör yatırımlarının yeniden artışa geçmesi için önemli bir fırsat olacaktır” dedi. Geçen yıl başlatılan asgari ücret desteğinin bu yıl da devam edecek olmasının işverenin üzerindeki yükü azaltarak istihdama olumlu yansıyacağını vurgulayan Olpak, ayrıca 2016 Aralık, 2017 Ocak ve 2017 Şubat aylarına ait sigorta prim ödemelerinin faizsiz olarak bu yılın ekim, kasım ve aralık aylarına ertelenmesinin işverenin toplam maliyeti açısından olumlu bir gelişme olduğunu bildirdi.

Olpak, “Son olarak, geçmişte borçlarını zamanında ödeyemediği için Türkiye Bankalar Birliği tarafından Risk Merkezine bildirilmiş kişilerin, söz konusu borçlarını 6 ay içinde ödenmeleri ya da yeniden yapılandırmaları halinde ‘kara liste’den çıkarılacak olması, ciddi oranda bir mağduriyeti ortadan kaldıracaktır” ifadelerini kullandı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, kısa bir süre önce “KOBİ’lere Nefes” projesi olarak açıklanan reel sektöre destek paketinin, “İşletmelere kredi garanti kurumlarınca verilebilecek Hazine destekli kefalet tutarının 250 milyar liraya çıkarılarak işletmelerin finansmana erişim imkanının artırılması” şeklinde yasalaşmasının sanayicileri memnun ettiğini söyledi. “Yine ölçek ekonomilerinden faydalanmak ve işletmelerin büyümelerini, kurumsallaşmalarını teşvik eden düzenlemeler var” diyen Bahçıvan, özellikle üretim sektöründe bulunan şirketlerin rekabet güçlerini artırmayı amaçlayan kurumların birleşmeleri halinde, üç yıl süreyle kurumlar vergisinin indirimli uygulanmasının önemli olduğunu vurguladı. Bahçıvan, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki gayri maddi hak ve yazılım teslimlerinin katma değer vergisinden istisna edilmesinin de sanayici ve üretici açısından önemli bir teşviki ifade ettiğini bildirdi.

‘İŞLETMELER YENİDEN HAREKETE GEÇEBİLİR’

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca da işletmeler, yatırımcılar ve ihracatçılara vergisel teşvikler getirildiğini, memurların emekli ikramiyesine yönelik düzenleme
yapıldığını, borç yapılandırmasında süreyi kaçıranlara yeni imkanlar getirildiğini ve tüm bu düzenlemelerin bir “torba tasarı” ile kanunlaştırıldığını anımsattı. İşletmeleri koruyacak, onların işlerini kolaylaştıracak düzenlemelerin ne kadar çok yapılırsa o kadar iyi olacağını dile getiren Koca, “Vergilerin ağır geldiği, işlerin döndürülmesinde zorluklar yaşandığı bu dönemde bu tür katkılar son derece kıymetli sonuçlar üretebilir ve işletmelerimizi yeniden harekete geçirebilir” dedi. Koca, “Borç yapılandırılmasındaki süreyi kaçıranlar için yeni bir süre uzatmasının yapılması son derece iyi olur. Bizim insanımızın böyle bir özeliği var. Biraz geç
uyanır. Dolayısıyla konuyu geç idrak edenler için de kurtarıcı bir aralık oluşması önemli olacaktır” diye konuştu.

PATRONLAR OYUN SEKTÖRÜNÜ SEVDİ

110 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan oyun sektöründe Türkiye’nin aldığı pay oldukça düşük olsa da bu oranının yükseltilmesi için faaliyetler de devam ediyor. Türkiye’de oyun sektörünün 2015’te 400 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini, 2016’da bu rakamın da üzerine ulaştıklarını söyleyen Türkiye Oyun Geliştiriciler Derneği (TOGED) Genel Başkanı ve TaleWorlds Genel Müdürü Ali Erkin, “Oyun geliştirici şirketlerimizin oyun geliştirmek için tek ihtiyacı yetişmiş insan kaynağı. Bir bilgisayar almak çok kolay. Bir maden çıkartmıyoruz, onu işlemiyoruz, bir fabrikaya ihtiyacımız yok. Ufak stüdyolarda oyun geliştiriyoruz. İnsan kaynağı da maalesef çok hızlı yetişmiyor. Bunun için dernek olarak kısa, orta ve uzun vadeli planlar yaptık. Çeşitli eğitimler veriyoruz, oyun geliştirmeyi teşvik eden organizasyonları destekliyoruz. Bu şekilde insan kaynağımızı artırmak istiyoruz” dedi.

400 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Sektördeki 400 milyon dolarlık ihracatın hemen hemen tamamını gerçekleştiren firmaların dernek bünyesinde faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Erkin, “2023 için bu rakamı 10 milyar dolara çıkartma hedefimiz var. Cumhurbaşkanlığının, Ekonomi Bakanlığının, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının çok büyük destekleri var. Beraber çalışıp, bu katma değerli ihracatımızı artırmak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu. Derneğin Danışma Kurulu’nun da şekillenmeye başladığını ifade eden Erkin, şu bilgileri verdi: “Bazı isimler netleşti, netleşmeye de devam edecek. Şu an için 4 isim Danışma Kurulumuzda yer alıyor. Türkiye’nin en büyük 2 telekomünikasyon şirketinin üst yöneticileri Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve Türk Telekom Üst Yöneticisi Paul Doany, Danışma Kurulumuza gelmeyi kabul etmiş durumda. Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da Danışma Kurulumuza gelmeyi kabul etti. Dördüncü isim olarak Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı Başkanı ve SEMOR AŞ Genel Müdürü Nezih Kuleyin ile yolumuza devam ediyoruz. Bu isimler, çalışmalarımızı tanıtmak ve Türkiye’nin her kesiminin de bu katma değerli ihracatı desteklediğini gösteriyor olmak açısından çok önemli.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN