Mavi gözlü patrona veda edeli 1 yıl oldu

Mavi gözlü patrona veda edeli 1 yıl oldu

Koç ailesinin 3’üncü kuşak üyesi ve iş dünyasının önde gelen isimlerinden Mustafa Vehbi Koç, bir yıl önce hayata veda etti. Geride ise kendisini özlemle anan bir aile, onlarca dost ve binlerce çalışan insan bıraktı.

Tam bir yıl önce bugün Kanlıca’daki evinde spor yaparken kalp krizi geçiren duayen iş adamı Mustafa Vehbi Koç, 56 yaşında hayata gözlerini yumdu. Koç’un beklenmedik ölümü tüm Türkiye’yi derinden sarsarken, ‘Güler yüzlü, mavi gözlü patron’ yazılı pankart taşıyan çalışanları tarafından ebediyete uğurlandı. Dedesi Vehbi Koç’un yanına Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilen, Mustafa Koç için bugün Zincirlikuyu’daki aile mezarlığında anma töreni düzenlenecek ardından Nakkaştepe’deki Koç Holding binasında da saat 16.00’da mevlit okutulacak. Bizden Haber dergisinin özel bölümde ailesi, sevenleri ve Koç Topluluğu çalışanları, Mustafa Koç ile ilgili anılarını paylaştı.17-01/21/21kr06-koc.jpg

Mustafa Koç, Koç Holding’in yönetim kurulu başkanlığını üstlendiği 2003 yılından vefatına kadar olan süreçte birçok yeniliğe imza atarken, holdingin faaliyet gösterdiği sektörlerde etkinliğinin artmasında da büyük rol oynadı. Koç Holding’in 2002’de 46,3 milyon lira olan konsolide net karı, Koç’un göreve gelmesinin ardından her yıl kademeli yükselişini sürdürerek 2015’in 9 ayında 2,2 milyar liraya çıktı. Holdingin 2002 yılı sonunda 13,7 milyar lira olan toplam varlıkları, 2015 yılının 9 ayında 73,4 milyar liraya yükseldi. Bu dönemde holdingin ödenmiş sermayesi de 1,1 milyar liradan 2,5 milyar liraya ulaştı. Böylece geçen 13 yıllık sürede grubun toplam varlıklarında yüzde 436,5’lik, ödenmiş sermayesinde ise yüzde 127,3’lük artış yaşandı. Bu da 13 yılda holdingin varlıklarının 5 katına, ödenmiş sermayesinin ise 2,3 katına çıktığını ortaya koydu. Bu arada, Koç Holding’in 2002 sonunda 12,9 milyar lira olan satış gelirleri, 2014 sonunda yüzde 430’luk artışla 68,3 milyar liraya yükseldi. 2015’in 9 aylık rakamlarına bakıldığında da holdingin satış gelirleri 51 milyar lira oldu.

ÖNEMLİ ATILIMLAR GERÇEKLEŞTİRDİ

Koç’un göreve gelmesinin ardından yapılan en önemli atılımlardan biri  TÜPRAŞ’ın hisse devri. Koç-Shell Ortak Girişim Grubu, TÜPRAŞ’ın yüzde 51’lik hissesinin devrine ilişkin yapılan ihaleyi kazanmış, 2006’da hisse devri gerçekleşmişti. Aygaz Doğalgaz’ın kurulması ve  Yapı Kredi Bankası hisselerinin bünyeye alınması da Koç’un döneminde olmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN