Motorinden sonra benzine de zam! 21 Mart'ta tabelaya yansıyacak

Motorinden sonra benzine de zam! 21 Mart'ta tabelaya yansıyacak

Sabah saatlerinde motorinde zam beklentisiyle gelen haberin ardından benzine de fiyat artışı olacağı duyuruldu. 21 Mart itibarıyla geçerli olmak üzere benzine 1 lira 50 kuruş zam yapılması bekleniyor.

Brent petrol fiyatlarının artışı ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, vatandaşların akaryakıt fiyatlarını yakından takip etmelerine neden oluyor. Özellikle benzin ve motorin fiyatlarındaki değişimler, günlük hayatı doğrudan etkiliyor.

Sektör kaynaklarına göre, 21 Mart 2024 tarihinden itibaren benzin fiyatlarında 1 lira 50 kuruşluk bir artış bekleniyor. Bu artışın ardından, sabah saatlerinde motorin fiyatlarında da 1 lira 30 kuruşluk bir yükselişin olduğu haberleri gelmişti.

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre, İstanbul'da motorin litre fiyatı 41.82 lira iken, benzinin litresi ortalama 42.06 liradan satılıyor.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken, Gümrüksüz Rafineri Fiyatı üzerine ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) payları eklenerek KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF (Cost, Insurance, Freight) Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takibiyle belirleniyor. Bu şekilde, belirli bir fiyat değişim farkıyla gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı oluşturuluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN