Orta sınıfta SUV bereketi

Orta sınıfta SUV bereketi

Altı ayda 50 bin adeti geçen SUV otomobil satışları yeni modellerle can buldu. Pazardan yaklaşık yüzde 10 pay alan D SUV segmenti ise markaların iştahını açtı. Orta sınıf araçların bereketlendiği dönemde Skoda Kodiaq ve Renault Koleos atağından sonra Nissan da X-Trail ile güçlü bir giriş yaptı.

ALİ YILDIRIM

Son dönemde oldukça dikkat çeken yerden yüksek modeller, otomotiv pazarının yeni gözdesi haline geldi. Türkiye’de daralan otomotiv pazarına rağmen SUV modellerden gazı çekmeyen markalar ise her sınıfa özel birbirinden farklı araçları gün yüzüne çıkarırken, mevcut modellerinde de operasyonlar yapıyor. Renault Koleos ve Skoda Kodiaq’tan sonra pazarda en son güncellenen modelde Nissan X-Trail oldu.

Dünyanın en çok satan SUV modeli unvanını taşıyan X-Trail, teknoloji odaklı makyajlandı. Dış tasarım detayları yenilenen aracın iç mekân kalitesi artırılırken sürüş güvenliğini destekleyen bir dizi yeni teknolojiler devreye alındı. Türkiye’de satışına başlanan modelle ilgili açıklama yapan Nissan Genel Müdürü Sinan Özkök, “SUV pazarına olan ilgi ve talep her geçen gün artmaya devam ediyor.

17-07/09/10kr05-dekk.jpg

Araç hem 1.4 TSI benzinli hem de 2.0 TDI dizel motor seçeneğiyle yollara çıkıyor.

Avrupa ile aynı anda satışa sunduğumuz yenilenen modelin, özellikleriyle müşterilerimizin beklentilerini karşılamaya devam edeceğine ve aile boyu heyecan yaratacağına inanıyoruz” dedi. ABD pazarı da dahil olmak üzere ilk neslin satışa sunulduğu 2000 yılından bu yana tüm dünyada 3,7 milyon adet satan model, Avrupa pazarında 500 bin kişiye ulaştı. Yenilenen araç ön tamponla bütünleşen yeni ‘V’ formlu heybetli ön ızgara, daha geniş bir tasarım ortaya koyarak, dinamik ve heyecan uyandıran bir görünüm sergiliyor. Krom ve siyah plastikle şekillenen ön ızgara aracın gövde rengiyle kontrast oluşturarak ön planda. Heybetli ön ızgaranın tasarımını devam ettiren yeni ön farlar yeni bumerang formlu gündüz farlarıyla tamamlanıyor. Aracın üst donanım paketinde elektrikli bagaj kapağı hareket sensörüyle birlikte standart olarak geliyor. Bagaj açıldığında 5 koltuklu versiyonda ortaya 565 litrelik alan çıkıyor. Araçta yine 1,6 litrelik dizel motor seçeneği var. Bu motor 130 beygir güç üretiyor ve ortalama tüketimi de 5,1 (Otomatik 2WD) ile 5,3 (Manuel 4WD) litre arasında değişkenlik gösteriyor. Aracın manuel ve otomatik seçenekleri de sunuluyor. Yeni X-Trail, lansmana özel 162 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla satışa pazarda yer alırken, en donanımlı versiyon olan Platinum ise 190 bin 900 liradan başlayan etiketle satışta.

SKODA’YA SİHİRLİ DOKUNUŞ

Volkswagen’in 1991 yılında satın aldığı Skoda, markanın desteğiyle atılıma geçti. Sihirli değneğiyle markaya dokunuş yapan Alman üretici pazara sunduğu ortak üretim modelleriyle dikkat çekiyor. Skoda’nın SUV atağının önemli adımlarından varsayılan Kodiaq, Türkiye’de mayıs ayında satışa sunuldu. Mayıs ayından itibaren 644 adetlik satış rakamına ulaşan model, D-SUV segmentinin pazar lideri olan Volkswagen Tiguan ile aynı platformu paylaşıyor. 109 bin 900 liradan satışa çıkan Kodiaq, şu an 111 bin 900 liralık etiketle yollarda.

PAZAR LİDERİNİN YÜKSEK KOZU

Yılın ilk 6 ayında daralan otomotiv pazarında atağa geçen Renault Grubu, Koleos modeliyle tüm dikkatleri üzerine çekti. Satışlarda 75 bin 130 adete ulaşan grup yüzde 18,7 pazar payına ulaştı. Yılın ilk yarısında Renault tarafıyla 55 bin adete yaklaşan satış performansı, markayı yüzde 13,7 pay ile pazar lideri yaptı. Markanın Megane Sedan ve Clio modelleri Türkiye’nin en çok tercih edilen ilk üç modeli arasında yer aldı.

17-07/09/10kr05-koleos.jpg

Renault Koleos markanın en yeni SUV modeli

Oyak Grubu Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş: “17 yıllık binek otomobil liderliğimizin yanı sıra 2017 yılının ilk yarısını toplam pazar lideri olarak tamamladık. Türkiye’nin en çok tercih edilen ilk üç modelinin ikisi Renault markasına ait. Yerli üretim yapan bir marka olarak, 33 bin 586 adet ile lideriz.  D SUV segmenti binek otomobil pazarının yaklaşık yüzde 1,8’ini, D segmentinin ise hemen hemen yüzde 15’ini temsil ediyor. Yeni Koleos ile bu segmente güçlü bir geriş dönüş gerçekleştiriyoruz” dedi. Koleos, Haziran 2017 ortalarında pazara dahil olmasıyla birlikte 151 adetlik satış rakamına imza attı. Araç, 162 bin 500 liralık fiyat etiketiyle satışa sunuluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN