Papaz krizinin ardından TL döviz karşısında değer kazandı

Papaz krizinin ardından TL döviz karşısında değer kazandı

ABD ile Türkiye arasında yaşanan ‘papaz’ kriziyle piyasalarda sert dalgalanma kaçınılmaz oldu. Cuma günü krizin çözülmesiyle birlikte rahat bir nefes alan kur, dün düşüşe geçti. İki ülkeden de olumlu açıklamalar gelmesi, yurt içinde kaygı yaratan siyasi söylemlerin olmaması TL’yi pozitif ayrıştırdı. Dolar günü 5.78 liradan kapatırken, euro 6.71’den borsa ise gün sonunda 98.631 puandan işlem gördü.

Haftanın ilk günün başlamasıyla birlikte kurda aşağı yönde hareketlilik görülmeye başlandı. Pozitif görünüme devam eden piyasalar, son iki ayın en düşük seviyesine indi. Güne 6 liranın altında başlayan dolar/TL, öğle saatlerinde 5.80’nin de altına inerek 5.75 seviyelerini gördü. Borsada ise 100 bin seviyesine doğru ilerleyişini sürdürüyor. Cuma günü ABD’li Andrew Craig Brunson’un serbest bırakılmasıyla birlikte piyasalarda rahat bir nefes almış oldu. Bununla birlikte ABD-Türkiye ilişkilerini olumlu etkileyeceğine yönelik beklentilerle aşağı yönlü bir seyir izledi. Cuma günü her iki yönlü dalgalanan dolar/TL, karar öncesinde 5.83’e kadar geriledikten sonra kapanışta 5.90 lira kadar ulaşmıştı. Euro/TL ise 6.67 seviyelerini gördü. Türk lirasının, yüzde 1.5 ile dolar karşısında en fazla yükselen gelişmekte olan ülke para birimi olduğunu vurgulayan analistler, TL’yi yüzde 0.74 ile Rus rublesi ve yüzde 0.58 ile Güney Afrika randının takip ettiğini dile getirdi. Analistler, teknik açıdan dolar/TL’de 5.80’in altında kalıcılık sağlanması durumunda düşüşün ivmeleneceğini, 5.75 ve 5.67 seviyelerinin gündeme geleceğini kaydetti. Analistlerin açıklaması ise şöyle devam etti: “Brunson kararı, mahkeme öncesinde fiyatlara girmiş olduğundan, karardan sonra TL’de daha fazla değer kazancı gözlemedik. Karar piyasa beklentisine paralel çıktığından sonrasında volatil hareketler gördük. Bundan sonra piyasa ekonomideki gelişmelere, en yakında ise 25 Ekim’deki PPK toplantısına odaklanacaktır. Halkbank konusunun da henüz nasıl sonuçlanacağını bilmiyoruz. Önemli bir riski atlattık ama diğer riskler halen devam ettiği için dolar/TL’de çok hızlı bir aşağı hareket görmeyebiliriz. Bu noktada mevcut seviyelerden lokal talebinin gelip gelmeyeceği de önemli olacak. Aşağıda 5.80 seviyesi önemli, yukarıda ise 5.95 izlenecek.” ABD, Brunsonun serbest bırakılmasının ardından iyimser açıklamalar yaparak ilişkilerin daha iyi olacağını belirtti. Yurt içinde kaygı yaratan siyasi açıklamaların son haftalarda olmaması da TL için pozitif. Enflasyon, TL’nin en büyük sorunu olmayı sürdürüyor, ancak yetkililerin farkındalıkla önlem çabaları piyasalarda iyimser algı sağlıyor. Büyümede daralma yaşayacağımız süreçte cari açığın azalması ve hatta dönem dönem fazla verilmesi de TL pozitif.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN