Şekerde hesaplar 5 yıllık

Şekerde hesaplar 5 yıllık

Türkşeker’e ait 14 fabrika için hükümetin beş yıl vurgusu dikkat çekti. Başbakan Binali Yıldırım, “Şeker fabrikaları en az beş yıl üretim yapacak” derken, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş’ta, “Beş yılda tamamlanmayan kota Türk Şeker Fabrikalarına devredilecek” dedi.

Türkiye’de 14 şeker fabrikasının özelleştirme kararına tepkiler sürerken hükümet torba tasarıda iki önemli değişikliğe gitti. Türkiye’nin 2001 yılında IMF politikaları nedeniyle tanıştığı nişasta bazlı şekerde (NBŞ) kota yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürüldü. Özelleştirilen şirketler de kendilerine tahsis edilen kotayı 5 yılda tamamlayamadıkları takdirde, eksik üretim yapılan kota miktarını devredemeyecek ve Türkiye Şeker Fabrikaları’na aktarılacak. Diğer taraftan hükümetin şeker fabrikalarına yönelik açıklamalarda beş yıla vurgu yapması dikkat çekti. Başbakan Binali Yıldırım, geçen hafta şeker fabrikalarının kapatılmayacağını açıklarken, “Şeker fabrikasında 5 yıl çalışma garantisi var. Bu fabrikalar en az 5 sene üretim yapacak” demişti. Maliye Bakanı Naci Ağbal da geçtiğimiz hafta Vergi Konseyi Genel Kurulu’nda, aynı konuya değinmişti. Bakan Ağbal, “Özelleştirmeyle ilgili tüm taraflarla görüşmeleri tamamladık. Şeker fabrikaları 5 yıl sonra da ayakta kalacak” ifadelerini kullanmıştı. En son açıklama ise AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’tan geldi. Elitaş, tasarı üzerinde önergeyle yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi. Mustafa Elitaş, şöyle devam etti: “Türkiye Şeker Fabrikalarına ait özelleştirilen şirketlerin, kendilerine tahsis edilen kotayı 5 yıl süreyle tamamlayamadıkları takdirde, tamamlayamadıkları her yıl için eksilen kota, şirketlerin hakkı gibi devam etmeyecek ve bu eksik kalan kota, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye hiç bir itiraz olmadan doğrudan doğruya devredilecek. Şu anda pancar kotası, Türkiye’de alım-satım değeri olarak çok yüksek modlarda. Çünkü talebi olduğu için özelleştirilen fabrikaların, ‘ben kota ticareti yapacağım’ deme hakkını ve imkanını da elinden alma açısından çok önemli bir gelişme.” Elitaş, NBŞ’de ülke kotasının  yüzde 10’dan 5’e düşürüldüğünü, Bakanlar Kurulu’na da yüzde 2.5’a kadar düşürme yetkisi verildiğini açıkladı. 

ABD SAĞLIK KAYGISIYLA NBŞ’Yİ AZALTTI

Türkiye’nin ihtisas üniversitesi Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararıyla gündeme gelen pancar şekeri ve nişasta bazlı şekerle ilgili bir rapor hazırladı. Raporda, “NBŞ tüketiminin azaltılması gereği, vatandaşlarımızın sağlığının korunması adına stratejik önemde olduğu ortaya çıkıyor” denildi. Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mikdat Çakır, “ABD Tarım Bakanlığı ve Kongre Raporlarına göre, ABD gıda sanayiinde mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker tüketimi, sağlık riskleri nedeniyle gerilediği belirtilmiştir. Raporda, pancar şekeri üretiminin yüzde 24 arttığı, mısır kaynaklı fruktoz şurubu tüketiminin yüzde 35 azaldığını belirtmiştir. Yine aynı rapor bu azalışın ‘sağlık kaygısı’ nedeniyle olduğunu vurgulamıştır” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN