Takata otoya bela oldu

Takata otoya bela oldu

Otomotiv devlerine rekor cezalar ödeten Japon üretici Takata, ürettiği hava yastıklarıyla tabiri caizse markalara bela oldu. En son Volkswagen sorunlu hava yastıkları nedeniyle 4,8 milyon aracını çağırırken, şimdi de GM 2,5 araç için açıklama yaptı.

Otomobillerde güvenlik için vazgeçilmez unsurlardan biri olan hava yastıkları (Airbag) doğru kullanıldığı taktirde, kaza anlarında ölüm risklerini en aza indirmeye çalışır. Çarpışma anında saliselik bir anda açılarak ve o anda gaz veya hava ile şişerek yaralanmaları da önler. Esnek bir malzemeden elde edilen airbagler denildiği gibi anlık çarpışmalarda yastık görevi görür. Kullanılabilinir olan ilk hava yastığı 1980 yılında Mercedes-Benz ile ortaya çıktı. Bunu yolculara indirgemek ise 1987 yılında Porsche 944 modelinde yerini buldu. Aradan geçen o kadar zaman sonra hava yastığı araçlarda standart olmaya başladı. Hatta o kadar standart oldu ki seri üretimle hatalı olup otomobil devlerine büyük cezalar ödetti,  geri çağırmalar bile yaptırttı. 1933 yılında emniyet kemeri üreticisi olarak ortaya çıkan Takata Company, 1990 yılında yolcu ve sürücü hava yastığı üretimine soyundu. Japon üretici Takata, Toyota, Honda, Mazda, BMW, Nissan, General Motors, Ford ve Volkswagen gibi otomotiv şirketlerine 2015’te hava yastığı üretimi yapıyordu. Hatta 2008 yılından bu yana şirketin yaptığı hava yastıkları yüzünden 16 milyon araç geri çağrıldı. Bu konuda o dönem ABD Ulaştırma Bakanı Anthony Foxx’un açıklaması sert oldu. Foxx, “Bütün araçlardaki hava yastıkları düzeltilinceye kadar durmayacağız” dedi. Bir süre sonra şirketin otomotiv şirketlerine verdiği zarar artmaya başladı. ABD hükümeti 2016 yılında şirketin sahte kaza raporları hazırladığı gerekçesi ile açtığı soruşturmayla büyüyen olay, otomotiv devlerinin milyonlarca dolar ceza ödemelerine neden oldu. Bu hatadan ötürü Honda’nın 605 milyon, Nissan şirketi kendi başına 100 milyon dolar ve Toyota, Subaru ve Mazda ise toplamda 553 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etti. Firmanın ürettiği hava yastıklarının sorunu ise kaza anında şişmesi ve şiştiği gibi patlayarak aracın içerisine sıcak metal parçaları fırlatması olarak ifade edildi. Söz konusu tehlikeli durumun sürücüyü koruması gerekirken aksine hayati tehlikesini arttırdığı belirtildi. Geçtiğimiz günlerde Volkswagen, araçlarında bulunanan ‘Takata’ hava yastıkları sebebiyle Çin’deki 4,8 milyon aracını geri çağıracağını açıklamıştı.

İFLASIN EŞİĞİNE GELDİ

Sorunlu hava yastıkları yüzünde yaralanmalar ve ölümlü kazalara da sebebiyet verdiği öne sürülen Takata firması, aniden otomobil üreticilerinin parça alışı sağlamaması üzerine şirketin maddi durumu her geçen gün kötüye gittiği iddia edildi. Farklı bir şirketten yatırım bekleyen Takata, yaşanan olaylar nedeniyle alacağı yatırımdan da mahrum kaldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN