Tüm Avrupa’da bankaların kârı düşerken Türkiye’de yükseliyor

Tüm Avrupa’da bankaların kârı düşerken Türkiye’de yükseliyor

Avrupa’da gerileyen bankacılık kârları, Türkiye’de yükseliyor. Krizin etkilerini atamayan Avrupa’da bankaların düşük öz kaynak kârlılığı ve yüksek oranlı sermaye giderleri endişe yaratıyor. Türkiye’de ise en fazla kârı yabancı bankalar yapıyor.

Tüm Avrupa’da bankacılığın kârları gerilerken, Türkiye’de kârlılık her geçen gün artıyor. KMPG raporlarına göre Avrupa bankalarının karlılıkta gerilemeye devam ettiğini, gelecek için de iyi sinyaller vermediğini ortaya koydu. KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Sinem Cantürk, rapora ilişkin değerlendirmesinde, Avrupa bankalarında düşük öz kaynak karlılığına karşılık yüksek oranlı sermaye giderlerinin endişe yarattığını, Türkiye’de ise karlılık oranlarının yükselişte olduğunu kaydetti.

Cantürk, Avrupa’da görülen düşük kârlılığın, bankaların daha geniş bir ekonomiyi finanse etme gücünü ve isteğini zayıflattığını belirterek, birçok Avrupa bankası için kârların düşük seviyelerde seyrettiğini kaydetti. Bu seviyelerin aynı şekilde devam etmesinin muhtemel olduğunu aktaran Cantürk, “Avrupa bankalarının tamamına bakıldığında ortalama yüzde 3 değerindeki öz kaynak karlılığına karşılık, sermaye giderleri yüzde 10 seviyelerinde görülüyor. Bu görüntü de yatırımcıların gözünde banka varlıkları ve gelecekteki karlılık oranları konusunda endişe yaratıyor. Ayrıca, düşük karlılık oranları, bankaların daha geniş bir ekonomiyi finanse etme gücü ve isteğini köreltirken, ülkelerin ekonomisinin zayıflamasına ve karlılık oranlarının gelecekte daha da düşmesine yönelik baskılar oluşturuyor” ifadelerini kullandı. Cantürk, bankaların karlılık oranlarını etkileyen 5 faktörün öne çıktığına işaret ederek, şunları kaydetti: “Karlılık için dikkat edilmesi gereken faktörleri  Net faiz marjı  Donuk alacaklar  Maliyet-gelir oranları  İş modelleri  Yasal reformlar olarak sıralamak mümkün.”

EN FAZLA YABANCILAR KAZANDI

Sinem Cantürk, Türkiye’de bankacılık sektöründe 2016 sonu itibarıyla aktif büyüklüğün 2015 sonuna göre yüzde 7,8 artış göstererek 2,7 trilyon TL olduğunu belirterek, Türk bankalarında aktif ve öz kaynak karlılıklarında son 10 yılda düşüşler yaşansa da 2016’ya bakıldığında bir önceki yıla göre sektörün karlılık oranının arttığının görüldüğünü bildirdi. Cantürk, Türkiye’de bankacılık sektörünün kârlılık oranları incelendiğinde, geçen yıl kârlılığın arttığının görüldüğünü, 2016 sonu itibarıyla bankacılık sektörünün net dönem kârının kamu, yerli özel ve yabancı bankaların tümünde 2015’e göre artış göstererek 26 milyar TL’den 38 milyar TL’ye yükseldiğini ekledi. Söz konusu dönemde karını oransal bazda en hızlı artıran bankaların yüzde 57,6 ile yabancı bankalar olduğunu, yerli özel bankaların karının yüzde 56, kamu bankalarının karının ise yüzde 26 artış gösterdiğini kaydeden Cantürk, 2017’de kredi büyüme hızının yavaşlayabileceğine dikkati çekti.

NOT İNDİRİMİ FAİZLERE YANSIYACAK

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, “Türk bankacılık sisteminin, sermaye piyasalarının, sigortacılık sisteminin gidecek çok yolu var, önümüz açık. Bunları gördükçe geleceği pozitif satın alıyoruz. Biz bürokrasinin daha az olduğu, daha hızlı karar verildiği, denetimin piyasada yapıldığı, denetimin şeffaflıkla yapıldığı, denetimin müfettişlerin tekelinden kurtarıldığı bir dünya bekliyoruz. Referandumun buna vesile olacağını düşünüyoruz. Çıkan sonuç milletin takdiridir. Herhangi bir risk görmüyoruz” dedi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının not indiriminden kaynaklı faizlerde bir artış yaşanacağına değinen Aydın şöyle devam etti: Ancak bunun etkisi 30-40 baz puan olacak. Paçal maliyet göz önünde bulundurulduğunda bu artışın fiyatlamaları değiştirecek düzeyde olmayacağını görüyoruz.”      

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN