Türk CEO’lar yabancılardan daha karamsar

Türk CEO’lar yabancılardan daha karamsar

KPMG’nin 2017 CEO Araştırması gelecek üç yılda Türkiye ekonomisinin büyümesine dair güvende soru işaretleri olduğunu gösterdi. Türkiye’den çalışmaya katılan yöneticilerin yüzde 68’i ülkelerinin büyümesine güveniyor. Küresel ekonomide ise bu oran yüzde 77.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmeti sunan KPMG’nin düzenlediği 2017 Küresel CEO Araştırması Türkiye Sonuçları’nı açıkladı. Araştırmaya 1261 küresel şirket CEO’su katılırken Türkiye’den de 25 CEO yer aldı. Türkiye’nin 2017’nin ilk üç çeyreğinde tüm dünyayı şaşkına çeviren ekonomik büyüme rakamlarına rağmen CEO’ların gelecek üç aylık verilere olan güveninin küresele göre düşük kalması dikkat çekti. Araştırmanın sonuçlarında şu detaylar öne çıktı:

* Türkiye’de CEO’ların yüzde 68’i ülkelerinin büyümesine güven duyuyor. Küresel araştırmada bu oran yüzde 77.

Türkiye’de küresel ekonominin büyümesine duyulan güven yüzde 48. Dünyada ise CEO’lar daha iyimser; yüzde 65’i güven duyduğunu ifade ediyor.

Küresel CEO’larla uyumlu olarak Türkiye’de de CEO’lar kendi sektörleri ve şirketlerinin büyümesine, ekonomisinin büyümesinden daha fazla güven duyuyorlar. Türkiye’deki CEO’ların yüzde 84’ü, dünyada ise yüzde 69’u sektörlerine güveniyor.

Dünyada robotik teknolojilere ciddi yatırımlar yapan CEO’lar buna rağmen üç yıl içinde şirketlerinde çalışan sayısını artırmayı planlıyor. Yüzde 64’ü yüzde 5’in altında, yüzde 32’si yüzde 6-10 arasında, yüzde 4’ü de yüzde 11-25 arasında artış öngörüyor.

Çünkü CEO’lar gelecek 3 yılda bilişsel teknolojilerin; üst yönetim, orta yönetim, üretim/hizmet katı, Ar-Ge, müşteri hizmetleri, İnsan Kaynakları (İK), finans, Bilgi Teknolojileri (BT), pazarlama ve iletişim ve satış bölümlerinin hepsinde çalışan sayılarını artıracağını düşünüyor. Türkiye’de CEO’lar en fazla artışın satış bölümünde (%92) yaşanmasını beklerken, küresel CEO’lar BT bölümünde (%69) yaşanacağını öngörüyor.

Türkiye’de şirketlerin büyüme planları arasında mutlaka yeni pazarlara açılmak yer alıyor. Yeni pazarlar yeni alanlar demek. CEO’ların önümüzdeki 3 yılda açılmayı düşündüğü öncelikli pazarlar Birleşik Krallık (%36), Ortadoğu (%36), Almanya (%32) ve Avustralya (%32). Global sonuçlarda ilk sırada yer alan ABD ise Türklerin büyüme planında yer almıyor.

Türkiye’de CEO’nun gelecek 3 yılda ilk beş yatırım önceliği; inovasyon (%96), siber güvenlik  (%92), istihdam (%84), fiziksel altyapı (%80) ve yeni gelişen teknolojiler (%76).

Küresel CEO’ların sıralaması ise farklı; istihdam (%75), dijital altyapı (%68), siber güvenlik (%66), fiziksel altyapı (%63), işgücü eğitimi (%63) ve regülasyonlara uyum (%60).

Türk CEO’lar şirketlerinin son bir yılda öncelikli olarak hem yeni ürün/hizmet geliştirmek hem de iş yapış şekillerini değiştirmek anlamında inovasyona (%92) ve siber güvenliğe (%88) yatırıma odaklandığını belirtiyor.

JEOPOLİTİK BELİRSİZLİKLER ÖN PLANA ÇIKTI

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren KPMG Türkiye Başkanı Murat Alsan, geçen yılki CEO Araştırması’nı hatırlatarak, “O araştırma bize gelecek üç yılın geçmiş 50 yıldan daha önemli olacağını söylüyordu. Dönüşüm için ‘ya şimdi ya hiç’ diyordu. Bu yıl jeopolitik belirsizliklerin de rol aldığı ortamda CEO’ların bu durumu nasıl yönettiğini, işletmelerini büyütmek için hangi yollara başvurduğunu anlamak için yola çıktık” dedi. Alsan, araştırmadan çıkan CEO’nun yeni stratejisini şöyle anlattı: “En dikkat çekici bulgu, CEO’ların yıkıcı teknolojilere yaklaşımı oldu. Özellikle Türk CEO’lar önümüzdeki 3 yıllık dönemde kendi sektörlerinde bir yıkım gerçekleşmesini bekliyor ve bu yıkımı gerçekleştirecek taraf olmak için tüm güçleriyle çalışıyorlar.”

TEKNOLOJİYİ FIRSAT OLARAK GÖRÜYORLAR

Küresel araştırmada her 100 CEO’nun 65’i yıkıcı teknolojileri, işletmeleri için tehdit değil fırsat olarak gördüğünü söylüyor. Yüzde 74’ü ise kendi sektörlerini yıkıma uğratmayı hedefliyor. Türkiye’de manzara daha iddialı. Yıkıcı teknolojiyi fırsat olarak gören CEO oranı yüzde 76, kendi sektörlerini teknolojik yıkıma uğratmayı hedefleyenlerin oranı ise yüzde 84. CEO’ların yüzde 76’sı gelecek 3 yılda sektörlerinde teknolojik inovasyona bağlı yıkım bekliyor. Yıkıcı teknolojileri hayata geçirmek Türk CEO’ların stratejik önceliklerinin başında geliyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN