Üretim ve ihracat gaza iç pazar frene bastı

Üretim ve ihracat gaza iç pazar frene bastı

Geçen yıl 1.5 milyon üretim ve 1.1 milyon adetlik ihracata imza atan otomotiv sektörü, 2017 yılında 27 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Yılın ilk iki ayında, toplam üretim yüzde 22, otomobilde ise yüzde 46 oranında artarken, iç pazarda satışlar ise yüzde 3,8 daraldı.

ALİ YILDIRIM

Türkiye otomotiv sanayisi 2017’de harekete geçiyor. 2016 yılında üretimi ve ihracattı arttıran toplam sektör, 2015 yılındaki tarihi rekoruna üzerinde bir artış göstermişti. Geçen yıl 1.5 milyon adetlik üretim ve 1.1 milyon adetlik ihracat rakamına imza atan Türk Otomotiv Sanayii, 2017 içinde hedef büyüterek rekora koşmayı planlıyor.

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) verilerine göre, 2017’nin Ocak-Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine sektör, toplam üretimi yüzde 22 arttırırken, otomobil üretimini yüzde 46’ya çıkarttı. Yine aynı dönemde toplam üretim 266 bin adeti bulurken, otomobil üretimi 191 adet oldu. Ticari araç grubunda ise yılın ilk iki ayında üretim yüzde 13, hafif ticari araç grubu ise yüzde 16 oranında azalış kaydetti. Öte yandan ağır ticari araçlarda ise yüzde 49 arttı ama geçen yılın aynı dönemine göre ağır ticaride yüzde 40 daraldı. Pazar, hafif ticari araç grubunda yüzde 2 artarken, ağır ticari araç grubunda ise yüzde 17 geriledi.

17-03/27/27kr06-uretim.jpgOtomotiv Sanayii artık Türkiye’nin en büyük ailesi oldu. Direkt ve dolaylı istihdam olarak bakıldığında 450 bin kişiye gelir sağlayan sektör, yeni ürün ve fabrika yatırımlarıyla büyümesini sürdürüyor.

2017 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 31, otomobil ihracatı ise yüzde 60’ı buldu. Bu dönemde, toplam ihracat 219 bin adet, otomobil ihracatı ise 158 bin adet düzeyinde gerçekleşti. 2017 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 21, euro bazında yüzde 25 arttı. Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı 4,33 milyar dolar olarak iken, otomobil ihracatı yüzde 92 yükselerek 1,84 milyar dolar seviyesini gördü.

Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 99 çıkarak 1,73 milyar euro yukarı doğru ivmelenme yakaladı. Tüm bu rakamlarla rağmen iç pazar, gerek ÖTV düzenlemesi gerekse dalgalı kur seyri ve yeni yıl zamlarıyla ilk iki ayda toplam pazar yüzde 4 oranında daralarak 84 bin adet düzeyinde, otomobil pazarı ise yüzde 6 düşerek ve 60 bin adetten kapattı.

Sektör temsilcileri ise yeni yılda pazarın yüzde 5 ila 10 seviyesi arasında bir daralma öngörüyor. 2016 yılına ilişkin değerlendirmeler yapan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen “Geçtiğimiz yıl üretilen her 100 aracın 77’si yurt dışına gönderildi ve sanayimiz ilk kez ihracatta 1 milyon adet eşiğini aştı. AB pazarlarındaki istikrarlı büyümenin devam etmesinin yanı sıra otomobil sınıfında üretimine başladığımız yeni ürünlerin etkisiyle sanayimiz hem üretim hem de ihracatta rekorlara koştu.

Rakamlarla ifade etmek gerekirse, ihracatımız adet bazında yüzde 15, dolar bazında da yüzde 12 arttı” dedi. 2016 yılının rekor ihracatı takiben 2017 yılında da tüm zamanların en yüksek ihracat hedefi olan 27 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerinin söyleyen Önen, “Ancak yılın ilk aylarında başlayan iç pazardaki daralma bu şekilde devam ederse üretimimizin negatif etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır” diye konuştu.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

2016 yılında ihracat yapan OSD üyelerine İhracat Başarı Ödülleri verildi. Platin plaket alan,  Ford Otomotiv Sanayii A.Ş. (3 milyar 770 milyon dolar)  Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. (3 milyar 242 milyon dolar)  Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş. (2 milyar 834 milyon dolar)  Hyundai Assan Otomotiv San. ve Tic. A.Ş. (2 milyar 23 milyon dolar)  Toyota Otomotiv San. Türkiye A.Ş. (1 milyar 801 milyon dolar). Altın plaket ise Mercedes Benz Türk A.Ş. (907 milyon dolar) sahip oldu.

BÜYÜME İÇİN ÖNERİ VERDİK

Kudret Önen, “Türk Otomotiv Sanayii’nin güçlü konumunu hem içeride hem de dünyada koruyabilmesi için hükümetimize kısa; orta ve uzun vadeli önerilerimiz oldu. Kısa vadede iç pazarın istikrarlı büyümesini sürdürmesinin önemli olduğunu biliyoruz. Bu konuda özellikle ticari araç pazarında yaşanan ciddi daralma dikkate alınmalı. Ticari araç pazarının canlanmasıyla sağlanabilecek üretim artışı için kiralama sisteminin açılmasına yönelik düzenleme yapılması son derece önemli. Otomotiv pazarının canlandırılması için yaşlı araçların bir hurda teşviki çerçevesinde yenilenmesi de çok önemli bir fırsat olacaktır” açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN