Erken emeklilikte yaşa takılanlara referandum müjdesi! EYT haberleri ve son dakika gelişmeleri

Erken emeklilikte yaşa takılanlara referandum müjdesi! EYT haberleri ve son dakika gelişmeleri

Haberimizden 2016 erken emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hakkında son açıklamaları bulabilirsiniz. 2017 yılının ilk günlerinde emeklilikte yeni çalışmalar bekleniyor. Bahar ayında yapılması planlanan referandum öncesi EYT'lilerin gözü kulağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılacak açıklamaya çevrildi. Siz de haberimizden merak ettiğiniz erken emeklilik 2016 hakkında tüm gelişmeleri takip edebilir detayları bulabilirsiniz. İşte 2017 EYT son dakika açıklamaları ve bu konu hakkında çalışmalara ilişkin en son gelişmeler...

Milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT son dakika gelişmeleri hakkında haberimizden konu hakkında yaşanan son gelişmeleri takip edebilirsiniz. 2016 yılında Meclis'te gündeme getirildi. Meclis'te konuşulmasıyla vatandaşlar arasında bir umut ışığı oldu ve EYT yasası çıkacak mı sorusuna neden oldu. EYT yasası ne zaman çıkacak sorularına ilişkin henüz net bir açıklama yapılmadı ve bekleyiş sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından konu hakkında açıklama bekleyen mağdurlar sorunun giderilmesi için çalışma bekliyor. 1999 yılında oluşturulan 4447 Sayılı Kanun’la emeklilik yaşının kademeli olarak yükseldiğini, Anayasa Mahkemesi’nin kanunla ilgili hükmü iptal etmesinden sonra 2002 yılında 4759 Sayılı Kanun çıkarılarak emeklilikte kademeli geçişin yeniden düzenlendiği belirtildi. İşte konu hakkında son yapılan açıklamalar ve yetkililerden yapılan son değerlendirmeler...

Türkiye genelinde milyonlarca mağduru bulunan erken emeklilik hakkında meraklı bekleyiş sürüyor. Emekli olmak için sigorta süresi ve prim gün sayısını dolduranlar için yeni çalışma yolda. Emekli adayları yaşı beklemeden yılda yüzde 5 düşük maaşla erken emekli olabilecek. Emeklilikte prim ve sigorta süresini doldurmuş ve emeklilik yaşını bekleyenler için çalışma başlatıldı. Hazırlanan sistemde, yaşı bekleyenler yılda yüzde 5 düşük maaşla erken emekli olabilecek. Yaşı beklerken emekli olamayanlardan sadece SSK’lılara erken emeklilik hakkı düşünülüyor.

Emeklilikte yaşa takılanların kendilerine göre haklı taleplerini de gözardı etmemek gerekiyor. Zira ülkemizde belli bir yaşa geldikten sonra yaşanacak bir iş kaybı ya da iş bulma çabası zaman zaman sonuçsuz kalmaktadır. Bu kesim son çare olarak da gelecek kaygısı yaşayarak zaman zaman ümitsizliğe kapılmaktadır. Bu sorunun ortadan kaldırması için çözüm, emeklilik için yaş şartının kaldırılması olmamalıdır.

2016 ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alan Erken emeklilik şartlarını kısaca şöyle sıralayabiliriz. Kadın 50, erkek 55 yaşını doldurmamış olmalı. Kadında 20, erkekte 25 yıllık sigorta süresi bulunmalı ve en az beş bin gün prim ödemesi şart. Ya da kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olanda en az beş bin gün veya 15 yıldan beri sigortası olanlarda en az üç bin altı yüz gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olması şartı aranıyor.

BAKAN MÜEZİNOĞLU NE DEDİ?

Bakan Müezzinoğlu, Genel Sağlık Sigortası borçları ile ilgili herhangi bir af durumu söz konusu olup olmadığı yönündeki soruya, “Şu anda yapılandırma ile ilgili bir çalışma yok ama Genel Sağlık Sigortası'nın ödemesindeki geçmişe dönük yeni bir planlamayı, yılbaşından itibaren uygulamaya geçecek çalışmayı yapıyoruz. O şimdi hükümete gidecek, süreç daha 2-3 ayı alır” yanıtını verdi. Emeklilikte yaşa takılanların durumuna ilişkin soruya kısa bir yanıt veren Bakan Müeezinoğlu, “Takılmaya devam edecekler” dedi.

2017'DE EYT MÜJDESİ GELİR Mİ?

Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. Bununla ilgili, şimdiye kadar 3 kıstas belirlenmişti.SSK’lı da 8 Eylül 1999’a kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigorta süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 gün prim sayısı. Sonra üçüncü bir prim şartı daha geldi. 8 Eylül 1999’dan önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde 44 ile 60 yaş arasında yaş bekleme süresi getirildi. Memurlar ve Bağ-Kur’lular için de emeklilikte benzer şekilde yaş şartı konuldu. Vatandaşlar ise en çok yeni yılla birlikte 2017'de erken emeklilik konusunda müjdeli bir haber bekliyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım'ın sinyalini verdiği Başkanlık Sistemi için referandum sinyalide seçim öncesi vatandaşları önümüzdeki yıl için ümitlendirmeye yetti.

REFERANDUM ÖNCESİ EYT MÜJDESİ OLUR MU?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başkanlık sistemi için 'bahardan önce' bir referandum yapılabileceğini açıkladı. Kanal 24'te canlı yayına çıkan Bozdağ, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin başkanlıkla ilgili sözlerini değerlendirdi. Bozdağ, "Benim anladığım şu: Sayın Bahçeli, başkanlık tartışmalarını ülke gündeminden çıkarmak istiyor. Bunun yolu da halka sormaktır. AK Parti'nin gücü yetmiyor, sayımız yetmiyor bu belli. Sayın Bahçeli neden Meclis'e gelmesini istedi o zaman? Benim Sayın Bahçeli'nin Meclis'te destek çıkacağı şeklinde bir algım oluştu. Demek ki 330'a tamamlanıp, halka gidilecek. Ha halk hayır derse biz bu defteri kapatıp kaldırırız" dedi. Bu açıklamar sonrası EYTliler merakla referandum öncesi erken emeklilik çalışmasının önümüzdeki günlerde torba yasada olup olmayacağını merak etmeye başladı.

YAŞ ŞARTI EN BÜYÜK SORUN OLUYOR

Erken emeklilik beklentisi içerisinde olan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini tamamlayıp, yaş şartına takılanlar olarak karşımıza çıkıyor. Emekli olabilmek, emekli aylığının bağlanabilmesi için üç şattan söz ettik. Sigorta başlangıç tarihlerine göre kadın, erkek için farklılık gösterse de tamamlanması gereken prim gün sayısı. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıllık hizmet süreleri ve yine kadın ve erkeklerin birbirlerinden farklı olarak tamamlanması gereken yaş şartları. Bu üç şartın hangisi en son tamamlanırsa Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalıya emekli aylığı bağlanmaktadır.

ALMANYA MODELİ TÜRKİYE'YE GELİR Mİ?

Erken emeklilik için Almanya ve Finlandiya’daki modellere bakılıyor. Almanya’da normal emeklilik yaşı, işe giriş ve doğum tarihine göre 65 veya 67. Ancak 63 yaşındakiler, her eksik yaş için yüzde 2 daha düşük emekli aylığı bağlama oranıyla erken emekli olabiliyor. Finlandiya’da ise eksik aylık bağla oranıyla daha erken yaşlarda emekli olanlar, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederlerse her yıl için maaş yüzde 2 yükseliyor.

ERKEN EMEKLİLİK İMKANI NELER?

Sabah gazetesinden Faruk Erdem'in haberine göre, Erken emeklilik konusunda çeşitli kesimlerin avantajları bulunuyor. Yaş şartı,askerlik, doğum gibi avantajların yanında engellilerin de erken emekli olma hakları var. Bunun için en az yüzde 40 oranında rapor ve vergi indirimi almaları gerekiyor. Burada yaş şartı aranmıyor. 15 ile 20 yıl arasında sigortalılık ve 3600 ile 4400 gün arasında da prim yeterli oluyor. Buraya kadar problem yok. Birçok vatandaş bu imkândan yararlanıyor. Ancak sorun eski sigortalılar ile yeni sigortalılar arasındaki farklılıklardan çıkıyor.

MEHMET ŞİMŞEK'TEN EYT AÇIKLAMASI

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gelirimiz bir çok ülkeden fazla olsa da, ihtiyaçlar sınırsız, bu nedenle tasarruf etmek şart diyor. Mehmet Şimşek Bireysel Emeklilik hakkında ilk kez açıklamalara bulundu. Bu Bireysel Emeklilik Türkiye için devrimdir dedi. Emekli olunca 2. bir maaş daha almak kötü bir şey olur mu diyen şimşek, paralar az da olsa alınacak ancak Türkiye kasasına girmeyecek. Siz emekli olunca para yine size gelecek diyerek Bireysel Emeklilik hakkında garanti verdi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi kasaya girecek zorunlu tasarruf yapmak için yapmadık diyen Mehmet Şimşek tamamen hassasiyetle hareket ettik ve edeceğiz. Ama şu bir gerçek Türkiye büyük bir emeklilik sistemi getirdik ve bununla mutluyuz dedi. Bakan şimşek merakla beklenen Erken Emeklilik önünü açacak bir uygulama olduğunu dile getirdi. EYT’liler hiç merak etmesin Bireysel Emeklilik geldikden sonra erken emekli olacaklar için de projelerimiz var. Şu anda ezberden konuşmayayım ama EYT emeklilik içinde var gücümüzle çalışıyoruz dedi.

EMEKLİLİK DURUMU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Emeklilik durumu sorgulama işlemini internet kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Bu sorgulama işlemi 2 farklı yöntemle yapılabilmektedir. Bu yöntemlerin nasıl yapıldığını yazımızın devamında bulabilirsiniz. E-SGM üzerinden şifresiz olarak gerçekleştireceğiniz emeklilik durumu sorgulama işlemi için öncelikle yazımızda sizlerle paylaştığımız linke tıklamanız gerekmektedir. Linke tıkladıktan sonra açılan sayfadan uyruğunuzu seçmelisiniz. Daha sonra kişi bilgisi sorgulama ekranında karşınıza gelen bölümde T.C kimlik numaranızı, nüfusa kayıtlı olduğunuz ili, doğum yılınızı, cilt numaranızı ve resimde yer alan güvenlik kodunu doğru bir şekilde girerek “Bilgileri Sorgula” butonuna tıklayınız.

EMEKLİLİK DURUMU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN...

Açılan sayfada üst kısımda yer alan eklentilerden “Emekli” bölümüne girip bağlı bulunduğunuz kurumla ilgili emeklilik bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

EYT HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR

- yaşa takılanları ve gençleri esnafı garibanı açlığa mahkum eden iktidar partisimi sözünde duracak 15 temmuzun intikamını bütün türkiyeden alan iktidar partisi bir gün yaptıklarının bilonçosu çok ağır olarak dosyalarla masalarına konulacak hiç kimse yaptıklarının cezasını çekmeden dünyayı terk edemez

- Bu halk devlet için çok şey yaptı en azından şu an o koltuklarda otuyorsalar halkın sayesindedir.Yalancı bir başbakan istemiyoruz çünkü o söz vermişti.Sy müezzinoğlu hangi işi bitirmiş ki oraya getirmişler bu da bir muamma ama unutmasın bu millet müezzinoğlunun alay eder gibi söylediği lafı ona yedirecektir

- Çok merak ediyorum hiçmi vatandaşını düşünen onların maduriyetini gidermek için uğraşan bir bakan gelmez herkez seçilesiye kadar vaat veriyor seçildikten sonra kimden oy alarak o mevkiye geldiğini unutuyor acaba bir dönem millet vekilliği sizinde emekli olmanıza yetmese böyle yaparmisinız

- Ben 1991 den beri çalışıyorum 7950 gün pirimim var ama emekili olamıyorum çünkü yaşatakıldım yaş 49 daha nekadar dayanacaz bilemiyorum

- Madem ki emeklilikte prim günü önemli değil Sadece yaş önemli Öyleyse herkes ödediğim primleri SGK dan geriye alsın Nasılsa prim önemli değil Ben bunu yaptım paramı vermediler prim Önemliyse yaşım geldiğinde Nasılsa emekliyim
- su erken emekliliği cıkaramadınız iş yok birde genel sağlık ödüyorum benim içim yanıyor allah da sizin içinizi yaksın sürünün
- hala erken emeklilik diyorsun .hakkı yenen gaspedilen emeklilik hakkımız var .alamadığımız 4 yıldır maaşımız var.faiziyle ödemesi gerekir

- BEN KÜÇÜK BİR MANAVIM 1999 DAN BERİ BAKUR YATIRMAKTAYIM ŞİMDİ İSE YATIRAMAZ DURUMA GELDİM 6 AYDIR YATIRAMIYORUM VE SAGLIKTAN YARARLANIMIYORUZ DEVLET KÜÇÜK ESNAFI EMEKLİ ETMELİ 3 TANE OKUYAN EVLADIM VAR VE YETİŞDİREMEZ DURUMA GELDİM VE YA 15YILI DOLDURANDAN BAKUR PİRİMİ ALMAMALI ÇÜNKÜ KÜÇÜK ESNAFIZ YETİŞTİREMİYORUZ KAYSERİ

- erken emeklilik çıkana kadar bizler rahmetli olacaz galiba mezarda emekli olacaz

- Şu an olaylar duruldu şayet karışırsa bizleri hatırlarsınız belki biryerlere yatmamizi istersiniz

- EYT BU YASA ÇIKMAZ SÜREKLİ AYNI SÖYLEMLER

- 01.09.1992 siğortalı işe girdim 29.08.1969 doğumluyum kıdemimi aldım fakat yaşı bekliyorum çok mağdur durumdayım bizler için ne erken emeklilik tasarısı çıkacaktır

- eyt yasasını çıkartamazlar vede çıkartmayacaklar o yüzden umudunuzu kesin bende eytliyim 3 senem kaldı iş vermiyorlar maaş vermiyorlar bir yerde hamallık işi buldum 47 yaşındayım bu yaşda çimento tuğla kum çakıl kömür kabuk gibi malzemeleri boşaltıyorum 3 gün çalışıp 2 gün kendime gelemiyorum sigortada yapmıyorlar hem neden yaptırayımki sigorta ödersem her ay alacağım maaş 3 lira düşüyor devlet beni emekli etmiyorken beni bakmıyorken ben bu devlete neden pirim ödeyeyimki beni hakkımı vermeyen devlete neden hakkımı yedireyimki onlar dinder nesil yetiştirmeye devam etsinler müslüman olsunlar müslümanlık 5 vakit namaz kılmayla haca gitmeyle olmuyor her şey kalp ve beyinde biter tabi anlayana

- ERKEN EMEKLİLİK HAYAL Mİ OLDU KARDEŞİM BİRDE BAŞIMIZA BİREYSEL EMEKLİLİK ÇIKARIP ZORUNLU EDİYORSUNUZ 1 ACAK 2017 İTİBARİ İLE BİZ HANGİ ARA EMEKLİ OLUCAZ ÖDE ÖDE DUR KARDEŞŞŞ BU NE YAA SÖMÜRGECİLER

Haberimizden 2016 erken emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) hakkında son açıklamaları bulabilirsiniz. 2017 yılının ilk günlerinde emeklilikte yeni çalışmalar bekleniyor. Bahar ayında yapılması planlanan referandum öncesi EYT'lilerin gözü kulağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılacak açıklamaya çevrildi. Siz de haberimizden merak ettiğiniz erken emeklilik 2016 hakkında tüm gelişmeleri takip edebilir detayları bulabilirsiniz. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN