Faiz artırım ihtimali doları 3,63’e yükseltti

Faiz artırım ihtimali doları 3,63’e yükseltti

FED'in, aralık ayında faiz artıracağı yolundaki beklentilerin güçlenmesi ve bu yolda kurumun elini rahatlatan tarım dışı istihdam verisiyle dolar 3,63 lirayı da aştı. Euro ise 4,23 lirayı görerek rekor kırdı.

Yeni güne 3.59 liranın hemen altında başlayan dolar, ABD Merkez Bankası'nın (FED) Aralık ayı toplantısında faiz artışı yapabileceği yolundaki beklentileri güçlendirici yöndeki açıklamalara bağlı olarak hızlı tırmanışla 3.6367 liraya kadar çıkarken, euro da 4.23 lirayı da aşarak 4.2308 liraya kadar yükseldi. Borsa İstanbul ise, dolardaki güçlenmenin etkisiyle güne yüzde 0,15 düşüşle 104 bin 178 puandan başladı ve kayıplarını yüzde 0,54'e kadar taşıyarak 104 bin puanın altına düştü. BIST 100 endeksi günü yüzde 0,19'luk kayıpla 104 bin 134 puandan kapadı. ABD’de kritik istihdam verileri açıklanırken, sürpriz bir şekilde ABD’de tarım dışı istihdam değişimi negatif geldi. Bu 2010 yılı Eylül ayından sonra gördüğümüz ilk aylık bazda negatif rakam ve toplamda ABD’de işe alınanların sayısının işten çıkarılanlardan yüksek olduğuna işaret etti. Dolardaki harekete dair Alnus Yatırım Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, şunları söyledi: Verinin detayında çok daha karmaşık bir görünüm yok. Ana sektörler bakımından iyimserlik devam ediyor. Dahası ücretlerdeki artışın hızlı şekilde devam ediyor oluşu da FED açısından umutlandırıcı. Kaldı ki ABD tahvil faizle
rindeki ilk fiyatlama da bu yönde bir örüntüyü öne çıkarıyor. Ücret-enflasyon ilişkisi için ise iyimserim. FED açısından ücretleri enflasyona bağlayacak anahtar tüketici güveni ve artması beklenen tüketici güveninin talebe yansıması ve bir talep enflasyonu oluşması. Son aylarda bu linkin zayıflayacağını düşünüyorum.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN