Fatih Sultan Mehmet'in oğulları kimlerdir? Nasıl öldüler?

Fatih Sultan Mehmet'in oğulları kimlerdir? Nasıl öldüler?

Fatih Sultan Mehmet'in oğulları kimlerdir? Nasıl öldüler? merak ediliyor. Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin başlamasıyla birlikte Fatih Sultan Mehmet'in hayatı da gündeme geldi. İşte Fatih Sultan Mehmet'in oğulları kimlerdir? Nasıl öldüler? sorusunun yanıtı...

Fatih Sultan Mehmet'in hayatının anlatıldığı Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisi, Fatih Sultan Mehmet dönemini yeniden gündeme getirdi. En çok da Fatih Sultan Mehmet'in oğulları kimlerdir? Nasıl öldüler? merak ediliyor., araştırılıyor. 5 evlilik yaptığı bilinen Fatih Sultan Mehmet'in 3 erkek bir kız çocuğu vardır. İşte Fatih Sultan Mehmet'in oğulları kimlerdir? Nasıl öldüler? sorusunun yanıtı...

5 EVLİLİK YAPTI 3 ÇOCUK SAHİBİ OLDU


Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin başlamasıyla Fatih Sultan Mehmet'in hayatı da merak ediliyor. Fatih Sultan Mehmet'in oğulları kimlerdir? Nasıl öldüler? Fatih Sultan Mehmet'in evlilikleri araştırılıyor.


Sultan 2. Mehmed'in izdivacının sayısının beş olduğunu görüyoruz. Bunun ilkini Güibahar Hatun, 2.sini Gülşah Hatun, 3.sünü Sitti Hatun. 4.sü Çiçek Hatun ve sonuncusu yâni 5. cisi Heiene'dir.

18-04/11/ftr.jpg


FATİH SULTAN MEHMET'İN ERKEK ÇOCUKLARI


II.Bayezid:

Sultan Bayezid Osmanlı Devleti’nin sekizinci padişahıdır. Fatih Sultan Mehmet’ten sonra tahta geçen Bayezid, 511.000 km²’si Asya’da, 1.703.000 km²’si Avrupa’da olmak üzere toplam 2.214.000 km² olan imparatorluk toprakları, ölümünde yaklaşık 2.375.000 km²’ye çıkarmıştır.II.Bayezid günümüzde Yunanistan sınırları içerisinde yer alan, o dönemde Edirne’ye bağlı bir kaza olan Dimetoka sarayı’nda dünyaya gelmiştir.22 Mayıs 1481 yılında çıktığı tahttan 24 Nisan 1512 yılında ayrılmıştır.64 yaşında vefat eden II.Bayezid’den sonra tahta Kanuni Sultan Süleyman’ın babası Yavuz Sultan Selim geçmiştir.

Şehzade Mustafa:


Fâtih'in 2. oğlu şehzade Mustafa, Edirne'de 1451 yılı sonuna doğru Karamanoğlu ailesinden Gülşah hatun'dan dünyaya geldi. şâir ruhlu ve kılıç ehli biri olduğu hakkında pek kuvvetli rivayetler vardır. Yabancı lisan olarak İtalyancayada önem verdiği bilinir. Bu lisanı Gian Mario Angellodan öğrenmiştir. Hoca Selman'in Cemşid-ü Hurşit mesnevisini nazım hâlinde Fars-çadanTürkçeye tercüme etmiştir. Babasının sol cenahında girdiği savaşlarda liyakat göstermiştir. Sultan Fâtih 6 ay süren bir hastalık sonucunda bu şehzadesini kaybetmenin üzüntüsünü hep hissetti. 23 yaşında idi vefatında târihi ise 25/12/1474 olup, Muradiyedeki türbesine sakladılar.

 


Cem Sultan:

Babası’nın kanunnamesine göre tahta Bayezid çıktığında kendisinin öldüreleceğini bildiği için 4000 civarında askeri ile birlikte Bayezid’a karşı yola çıktı. İnegöl’e geldiğinde Bayezid’in Ayas Paşa kontrolündeki ordusunu yenince Bursa’da padişahlığı’nı ilan etti. Kendi adına hutbe ve para bastırıp fermanlar çıkardı. Bu saltanat 20 gün sürdü. II.Bayezid’ın ordusu Cem Sultan’ın ordusunu dağıtınca geri çekildi. Konya üzerinden Hicaz gitmiştir. Cem Sultan hacca giden ilk Osmanoğlu’dur. Hac’dan sonra artık tahttan vazgeçtiğini ve değişmek istediğini II.Bayezid’a iletir. Fakat bir süre sonra tekrar asker toplayarak Konya’yı kuşatır. Kaybedince tekrardan Mısır’a kaçmak ister fakat yollar kapatılmıştı. Daha sonra bir şekilde Rodos’a gitmiş ve yıllar sonra Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos fethinde yakalanarak öldürülmüştür.


FATİH SULTAN MEHMET'İN OĞLU NEDEN SÜRGÜNE GÖNDERİLDİ?

Fatih Sultan Mehmed Uzun Hasan'ın üzerine doğu seferine gittiği sırda. Büyük şehzadeleri olan Şehzade Mustafa ve Sehzade Bayezid'i yanında götürdü. Cem Sultanı ise lalaları ile geride Edirne Sarayı'nda kaymakam olarak bıraktı.


O zamanlara sarayda iç oğlanı olan ve sonradan vatanı İtalya'ya dönerek hatıratını yazan Vicenza'li Angiolello bu dönem olaylarını hatıralarına geçirmiştir. Bu anılara göre Anadolu'ya geçen Fatih Sultan Mehmed'den Edirne'ye 40 gün kadar hiç haber gelmemişti.


Bunu Sultan'ın başına gelen bir felaket olarak yorumlayan Şehzade'nin iki lalası onu sultan olarak ilan ederek saray halkının ona biat etmesini sağladılar. Fakat Fatih Sultan Mehmed bu seferde galip olarak geri dönüp bu olayı öğrenince çok sinirlendi.
Şehzade'nin lalalarını (Süleyman ve Nasuh çelebileri) idam ettirdi. Fatih Sultan Mehmed'in bu olayı ciddi olan bir saray komplosu olarak görmesi mümkündü. Fakat belki de kendi gençliğinde babası II. Murad'ın kendine sultanlığı devrinden sonra ki bir Melami şeyhine inanarak yaptığı hareketleri hatırlayarak, sonraki kararlarından bir toy, genç şehzadenin kandırılarak da bir yakışıksız hareket olarak gördüğü düşünülmesi çok olasıdır.


Çünkü ertesi yıl Konya'da valiyken ölen Şehzade Mustafa'nın yerine Şehzade Cem Sultan'ı Konya vali olarak atadı.

Tek kız çocuğu Gevherhan Sultan’dır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN