FED 25 Merkez 75 puan faiz artırdı dolar düştü

FED 25 Merkez 75 puan faiz artırdı dolar düştü

Amerika Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan artırdı ama açıklamalar ‘güvercin’ kaldı. Fırsatı gören TCMB, geç likidite penceresini yüzde 11’den, 11,75’e yükseltti. 24 saat içerisinde alınan iki faiz artırma kararı, lira karşısında doları 3,71’den 3,63’e düşürdü.

Doların hem Türk Lirası hem de küresel piyasalarda değerini önemli oranda değiştirecek iki faiz kararı 24 saat içerisinde alındı. Önceki gün ABD Merkez Bankası (FED) beklendiği şekilde politika faizini 25 baz puan artırarak 0,75-1,00 aralığına yükseltti ve FED’in bu yılki ilk, Haziran 2006’dan bu yana ise üçüncü faiz artışı oldu. FED, bundan önceki iki faiz artışından birincisine Aralık 2015’te, ikincisine ise Aralık 2016’da gitmişti. Karar beklentiler çerçevesinde alınsa da piyasalar açısından asıl önemli olan FED Başkanı Janet Yellen’in neler söyleyeceğiydi. Yellen, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Faiz artışıyla tüketicilere vermek istediğiniz mesaj nedir?” sorusuna “Temel mesajımız ABD ekonomisinin iyi durumda olduğu” yanıtını verdi. Bundan önceki FOMC karar metinlerinde geçen “Komite ekonomik şartların sadece kademeli faiz artışlarına izin vereceğini öngörüyor” cümlesindeki “sadece” kelimesinin mart toplantısına ait metinden neden çıkarıldığı sorulan Yellen, “Kademeli’den önce gelen ‘sadece’ kelimesini metinden çıkardık ancak bence bunun abartılmaması gerekiyor” dedi.

KADEMELİ SINIFA GİRER

Yellen, ayrıca “Medyan projeksiyonlarımızda bu yıl için gördüğünüz toplam üç faiz artışı beklentisi kesinlikle kademeli” ve “beklentilerden bir fazla ya da bir az faiz artışı bence hala kademeli sınıfına girer” görüşlerini paylaştı. Yellen’in beklenenden güvercin kalan bu açıklamaları sonrasında dolar 3,72’den 3,68’e geriledi. FED’in kararını ve Yellen’in açıklamalarını gören Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını dün gerçekleştirdi. TCMB Mart ayı toplantısında politika faizini yüzde 8’de sabit tuttu, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranını yüzde 11’den yüzde 11,75’e yükseltti. FED’in beklentiler ölçüsünde gerçekleşen 25 baz puanlık artış kararının yanında TCMB’nin 3 kat yüksek orandaki faiz hamlesi piyasalar için sürpriz oldu. GLP’de bu denli bir yükseliş beklenmeyince güne 3,68’den başlayan dolar 3,63’e kadar geriledi.  TCMB’nin kararını değerlendiren İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, “Piyasa beklentileri de GLP’de 50-100 baz puan arasında bir artırım yönündeydi. Merkez FED’den gelen ılımlı mesajlara karşılık bu toplantıda pas geçmedi ve kendisine manevra alanı yaratmak amacıyla faizi yükseltti” dedi.  Turşucu, “Referandumdan kaynaklı oynaklıkların önüne geçmek için kendisine hareket alanı yaratmış olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

YÜZDE 90 GLP’Yİ KULLANDI

“Son günlerde toplam fonlamanın yüzde 90’ını geç likidite penceresinden kullandıran Merkez Bankası ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 10.8 seviyesine çekmişti diyen ÜNLÜ & Co Araştırma Bölümü Yönetici Direktörü Vedat Mizrahi, “TCMB’nin aldığı aksiyonun sermaye piyasaları ve döviz üzerinde pozitif etkisi olduğunu gözlemliyoruz. Pozitif tepkinin devam etmesi için ağırlıklı fonlama faizinin yüzde 11’lerin üzerine çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN