FETÖ’cü Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu vertigo raporuyla kurtuldu

FETÖ’cü Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu vertigo raporuyla kurtuldu

FETÖ bağlantısı tespit edilerek hakkında yakalama kararı çıkartılan Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu’nun yakalanmaktan kurtulmak için ABD’den vertigo raporu aldığı ve Türkiye’ye gelmediği ortaya çıktı.

ÖZEL HABER / HİLAL ÖZTÜRK

İzmir askeri casusluk kumpasında hakkında yakalama kararı da bulunan Virginia’daki NATO Üssünde görevli Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu’nun 26 Temmuz’da bir NATO toplantısında çekilen fotoğrafı tartışma yarattı. KARAR’ın güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiler olayın perde arkasında yaşananları ortaya çıkardı.

FETÖ’cü amiralin Türkiye’deki yargılamadan kaçmak için  vertigo hastalığı raporu aldı. Bu raporla uçağa binemeyeceğini gerekçe gösteren Uğurlu, Türkiye’ye gelmedi ve NATO’daki görevine de devam etti.

9 TEMMUZ’DA ‘SAVCIYA GİT’ EMRİ

Uğurlu’nun yargıyı oyalama girişimi ve yaşanan resmi süreç şöyle:

* İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato askeri casusluk  kumpası dosyasında sahte delil üretme iddialarıyla en yüksek rütbeli asker olarak Uğurlu’nun da ifadesini almak için harekete geçti.

30 Haziran tarihinde Genelkurmay Başkanlığı’na yazı gönderildi ve Uğurlu’nun İzmir’e gelerek savcıya ifade vermesi için çağrılması istendi.

* Genelkurmay Başkanlığı savcılığın yazısından birkaç gün sonra Uğurlu’ya “9 Temmuz saat 08.00’de İzmir’de olması” talimatını gönderdi.

* Uğurlu Norfolk’ta bir hastaneye gitti ve vertigo hastası olduğunu belirterek rapor aldı. ABD’li doktordan vertigo hastalığı nedeniyle uçağa binemeyeceğine dair raporu Genelkurmay Başkanlığı’na gönderen Uğurlu, Türkiye’ye gelmekten kurtuldu.

* Bu süre içinde Uğurlu’nun ifadesine başvuramayan savcılık yakalama kararı çıkarttı. Ancak FETÖ bağlantıları henüz kesinleşmediği için Genelkurmay Başkanlığı herhangi bir işlem yapmadı.

* 15 Temmuz kanlı darbe girişiminden sonra yakalanan şüphelilerin ifadeleriyle Uğurlu’nun FETÖ bağlantıları ortaya çıkarıldı. Bu kez Uğurlu’nun ihraç edilmesine karar verildi. Ancak bu süreç 30 Temmuz tarihine kadar sürdü.

* Genelkurmay 30 Temmuz’da NATO’ya Uğurlu’nun FETÖ bağlantıları nedeniyle görevden alındığını bildirdi.

FETÖ İÇİN SONUNA KADAR KALDI

Uğurlu hakkında yakalama kararı olmasına ve Türkiye’deki darbe girişiminden 11 gün sonra da NATO’daki toplantılara katılmaya devam etti. Uğurlu hakkında yakalama kararını bilerek FETÖ adına üsteki görevini terketmedi. Bir yıldır NATO’nun dönüşüm ve geliştirme projeleriyle ilgili üste görev yapan Uğurlu, Müttefik Dönüşüm Komutanlığı’nda ittifakın yeniden yapılandırma çalışmalarıyla ilgili tüm bilgilere en yakından haberdar oldu.

22 TEMMUZ’DAN BERİ KAYIP DEMİŞLERDİ

Reuters’e konuşan bir NATO yetkilisi Uğurlu’nun, 22 Temmuz’da apoletlerini ve kimliğini üste bırakıp kayıplara karıştığını söylemişti. Amerikan makamlarından sığınma talep ettiği ileri sürülen Uğurlu için ABD yetkilileri ise sessiz kalmıştı. Bir NATO yetkilisi ise iltica başvurusu hakkında yorum yapmayı reddetti ve Türkiye’nin kendilerini Türk personelin görev değişimi konusunda bilgilendirdiğini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN