Firari Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu Amerikan makamlarından sığınma talebinde bulundu

Firari Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu Amerikan makamlarından sığınma talebinde bulundu

Kumpastan aranan ve NATO görevinde olan Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu’nun ABD’ye iltica talebinde bulunduğu öğrenildi. Genelkurmay kaynakları sadece Uğurlu’nun değil NATO’da görevli bir önceki generalin de FETÖ’cü olduğu, örgütün göreve gönderilecek subayları özel olarak seçtiğini belirtti.

ÖZEL HABER / HİLAL ÖZTÜRK

İzmir askeri casusluk soruşturmasında fişleme yapıp sahte delil üretilmesi suçuna karıştığı iddiasıyla hakkında yakalama kararı çıkartılan, ABD Virginia’daki Norfolk NATO karargahında görevli Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu’nun ABD’ye sığınma talebi gündeme damgasını vurdu. Karar, Uğurlu ile ilgili Genelkurmay kaynaklarından önemli bilgilere ulaştı. Uğurlu TSK’nın kritik öneme sahip hemen her biriminde olduğu gibi Personel Daire Başkanlığı’nı da ele geçiren FETÖ’nün hedefleri doğrultusunda NATO’ya gönderdiği isimlerden biri. Bir yıldır ABD’de bulunan Tümamiral Uğurlu, kısa adı ACT olan NATO’nun dönüşüm ve geliştirme projeleriyle ilgili üste görevliydi. Uğurlu’nun çalıştığı üste NATO dönüşüm ve geliştirme projeleriyle ilgili önemli bilgiler toplanıyordu. Uğurlu da sözde Türkiye adına tüm bu kritik bilgilere ulaştı. Müttefik Dönüşüm Komutanlığı (Allied Command Transformation-ACT), 2003’te kurulan bir NATO askeri komutası. İttifakın yeniden yapılandırma çalışmaları nedeniyle oluşturuldu. NATO Mukabele Kuvveti gibi yeni oluşumları ve yeni doktrinleri kullanarak müttefik kuvvetlerinin askeri dönüşümünü gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

SELEFİ DE FETÖCÜ

Uğurlu örneği FETÖ’nün sızdığı her devlet kurumunda olduğu gibi TSK’da da kritik önemdeki pozisyonları hedeflediğini bir kez daha gösterdi. NATO üssünde Uğurlu’dan önce 2 yıl görev yapan NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil de 15 Temmuz kanlı darbe girişiminden sonra tutuklanan FETÖ üyesi generallerden. Genelkurmay kaynakları FETÖ’cülerin NATO başta olmak üzere yurtdışı görevlere örgüt üyelerinin gönderilmesi için özel çaba gösterdiğini söyledi. Bunun için ele geçirdikleri Personel Daire Başkanlığı’nın önemli rol oynadığı, FETÖ üyelerinin  kriterlere uygun olanları Genelkurmay Başkanı’nın önüne götürülüp onay alındığı belirtildi. Bu durumun zaman zaman TSK mensupları içinde eleştirildiği, çünkü 2 veya 3 dil bilen, göreve daha uygun adayların önerilmemesinin dikkat çektiği belirtildi. Ancak FETÖ kontrolünde olan Personel Daire Başkanlığı, kriterlere uygun olan isimleri sadece örgüt üyelerinden seçmiş.

19 GÜNDÜR KAYIP

Uğurlu’nun, 22 Temmuz’da apoletlerini ve kimliğini üste bırakıp kayıplara karıştığı belirtiliyor. Amerikan makamlarından sığınma talep ettiği ileri sürülen Uğurlu için ABD yetkilileri ise sessiz. Dönüşüm Komutanlığı sözcüsü Karen Eifert’in konuyla ilgili “Komutanlıkta 26 Türk askeri personeli var ve Türkiye’nin katkısı çok önemli” demekle yetindi. Bir NATO yetkilisi ise iltica başvurusu hakkında yorum yapmayı reddetti ve Türkiye’nin kendilerini Türk personelin görev değişimi konusunda bilgilendirdiğini belirtti. ABD Vatandaşlık ve İltica Hizmetleri, bireysel konular hakkında yorum yapmayacağı bilgisini paylaştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN