Fidan'ın eski sağ kolu ve TİB kurucusu Basri Aktepe, FETÖ'den tutuklandı

Fidan'ın eski sağ kolu ve TİB kurucusu Basri Aktepe, FETÖ'den tutuklandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın devam ettirdiği FETÖ soruşturmaları kapsamında Erdoğan'ın ofisindeki böcekleri eliyle koymuş gibi bulan TİB'in kurucusu Basri Aktepe, dün tutuklandı. Aktepe ile ilgili iddialarda bulunan herkesin kaseti çıkmıştı.

Fetullahçı Terör Örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nı (TİB) kuran ve daha sonra MİT'e geçerek TSK tarafından devredilen GES Komutanlığı'nın başına geçen eski istihbaratçı Basri Aktepe, tutuklandı. Aktepe, Hakan Fidan’ın da sağ kolu olarak görev yapmış ve 17-25 Aralık’tan sonra pasif göreve atanmıştı.

İMAMLAR GÖZALTINDA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında önemli bir isim daha tutuklandı. FETÖ’nün polis imamları ve polislerin de aralarında bulunduğu 129 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti. Milliyet'in haberine göre, gözaltı işlemleri sırasında, bir dönemim ünlü isimleri arasında yer alan kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerden Basri Aktepe yakalandı. Aktepe, gözaltı işlemlerinin tamamlanmasının ardından savcılık işlemleri sonrasında çıkarıldığı mahkemede FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

TİB'İ KURMUŞTU

Basri Aktepe, uzun yılar İstihbarat kadrosunda görev yapmış ve emniyet teşkilatında teknik istihbarat konularında öne çıkan isimler arasında yer almıştı.

EGM İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun'la bir dönem birlikte görev yapan Aktepe, daha sonra TİB'in kuruluşunda görev aldı. TİB, Türkiye'deki istihbarat birimleri ile adli kolluk olarak görev yapan birimlerin suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması amacıyla tespit edilen hedef isimlerin telefonlarının mahkeme kararıyla dinlenmesini sağlamak amacıyla kurulmuştu.

TİB'te dönemin TİB Başkanı Fethi Şimşek'le birlikte görev yaptı. Hükümet, TİB için 17-25 Aralık sürecinden sonra yasa dışı telefon dinlemelerinin gerçekleştirildiği ortaya çıkarılan ve hükümetin kapatılması kararı almıştı. Aktepe, buradaki görevinden sonra MİT'e geçti.

ERDOĞAN'IN OFİSİNDE BÖCEK BULMUŞTU

Gölbaşı'ndaki Bayrak Garnizonu'ndaki Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı'nın MİT'e devredilmesi üzerine Aktepe, bu birimin başına getirildi. MİT Müsteşar yardımcısı konumunda görev yapan Aktepe, GES Komutanlığı'nın devredilmesiyle birlikte MİT'in elektronik istihbarat sistemlerinin modernizasyonunu sağladı. Aktepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Başbakanlık makamı başta olmak üzere Erdoğan'ın kullandığı bazı yerlere yerleştirilen ve yasa dışı dinleme yapılmasını sağlayan "Böcek" adı verilen cihazları eliyle koymuş gibi bulan ekibin başında yer aldı.

PASİFE ALINDI

Aktepe, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın talimatıyla17-25 Aralık sürecinden bir süre sonra bu görevinden pasif göreve alındı. Aktepe, son dönemde kızak görevde bulunuyordu.

1999 yılında Emniyet Teşkilatı tarafından hazırlanan “Fethullahçı Polisler” listesinde 15. Sırada bulunan Aktepe’nin adı aynı yıl Telekulak Skandalı nedeniyle de gündeme geldi. Skandal sebebiyle Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Ak, İstihbarat Şube Müdürü Ersan Dalman ve yardımcısı Zafer Aktaş görevden alınırken, söz konusu polisler cemaatin kendilerine komplo yaptığını iddia ettiler. Danıştay 2. Dairesine ifade veren Saral “Fethullahçıları deşifre ettiğimiz için satanist bir yaklaşımla kurban edildik” derken, Osman Ak yasadışı dinleme yaptıklarına ilişkin delil olarak gösterilen bilgisayar kayıtlarının sonradan oluşturulduğunu ve bunu aralarında Basri Aktepe’nin de olduğu cemaatçi polislerin gerçekleştirdiğini iddia etti.

ADİL SAÇAN GİTTİ, NUH METE YÜKSEL'İN KASEDİ ÇIKTI

Aktepe’nin adı daha sonra 2002 yılında Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Nuh Mete Yüksel’in talimatıyla İstanbul Organize Suçlar Müdürü Adil Serdar Saçan’ın yürüttüğü cemaat soruşturması sebebiyle tekrar gündeme geldi. Saçan’ın hazırladığı belgeye göre cemaatin polis içindeki uzantıları başta TSK olmak üzere çeşitli devlet görevlileri hakkında komplo hazırlığındaydı. Saçan’ın bu grubun polis içindeki temsilcilerine dair verdiği isimler arasında Basri Aktepe de vardı. Saçan, çalışmasını emniyet içindeki cemaat yapılanması sebebiyle neticelendiremediğini, haberleri olmadan cemaate yönelik dinleme yapılamadığını Savcı Nuh Mete Yüksel’e yazdı. Adil Serdar Saçan önce polislikten uzaklaştırıldı, ardından arabasının üzerine belediye konteynırının düşmesiyle ağır yaralandı. Ergenekon Davası’nın sanığı oldu. Nuh Mete Yüksel ise gizli çekim bir seks kasetiyle tasfiye edildi.

BAYKAL SUÇLADI İKİ SENE SONRA...

2006 yılında TİB’in Teknik Daire Başkanlığı’na getirilen Aktepe’nin adı son olarak dönemin CHP lideri Baykal’ın dinlemelere ilişkin yaptığı açıklamayla gündeme geldi. 3 Haziran 2008 tarihinde CHP grup toplantısında konuşan Baykal, dinlemeleri emniyet içindeki cemaat yapılanmasının gerçekleştirdiğini iddia etti. CHP lideri Deniz Baykal’a sunulan rapora göre yasadışı dinlemeleri TİB’de 35 kişilik grup yapıyordu. Bu grubun başında ise Basri Aktepe vardı. Aktepe, Baykal’ın iddialarını reddeden bir açıklama yaptı ve herhangi bir örgüt üyesi olmadığını söyledi. Baykal da bu açıklamasından 2 yıl geçmeden gizli çekim bir kasetle CHP Genel başkanlığı'ndan istifa etmek zorunda kaldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN