Fırat’ın doğusunda ABD batısında Rus askerleri

Fırat’ın doğusunda ABD batısında Rus askerleri

Türkiye’nin Sincar ve Karaçok’a düzenlediği hava harekatı sonrası sınır bölgelerine YPG ile ABD özel kuvvetlerinin yerleşmesinin ardından benzer hamle Fırat’ın doğusundaki Rusya’dan geldi. YPG kontrolündeki Afrin’in Türkiye sınırındaki iki noktasına Rus birliklerin yerleştiği ortaya çıktı.

MUSTAF FİDAN

Türkiye’nin en uzun kara sınırı olan Suriye hududunda artık iki süper gücün askerleri bulunuyor. Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde Sincar ve  Suriye’nin kuzeyinde YPG-PKK hedeflerine yönelik hava saldırılarının ardından Fırat’ın batısında kalan yaklaşık 450 kilometrelik hatta küçük çaplı çatışmalar yaşanmıştı. Hava saldırılarının ardından ABD özel kuvvetler askerlerinin YPG’lilerle birlikte önce incelemelerde bulunmuş ardından da zırhlı araçlarla sınır boyunca devriye gezmeye başlamıştı.

ABD’den yapılan açıklamalarda “ABD güçleri sınır boyunca her noktada bulunuyor” açıklaması yapılmıştı. Fotoğrafların basına yansıması üzerine Türkiye bu duruma sert tepki göstermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görüntünün kabul edilemez olduğunu belirterek “Bu fotoğrafları ABD ziyaretinde görüşeceğim Sayın Başkan Trump’a göstereceğim. Bu bizim için kabul edilebilir değil. Bu görüntüler bizi çok üzüyor ve müttefiklik ilişkisine zarar veriyor” açıklaması yapmıştı. Cumhurbaşkanı, ABD’nin bu tutumunu devam ettirmesi halinde de “Kendi göbeğimizi keseriz” değerlendirmesinde bulunmuştu. Erdoğan aynı açıklamasının devamında, “Bir gece ansızın gelebiliriz. biz endişe içinde yaşayacağımaz onlar korku içinde yaşasınlar” diyerek operasyonların devam edeceği sinyalini de vermişti.

17-05/02/ekran-resmi-2017-05-02-015701.png

Fırat’ın batısındaki YPG kontrölündeki bölgenin Türkiye sınırına ABD özel kuvvetleri yerleşirken Fırat’ın batısında kalan Afrin’in Türkiye sınırına da Rus birliklerinin yerleşmeye başladığı ortaya çıktı. Türkiye, bu noktadaki YPG üslerini dönem dönem tank ve top atışları ile vuruyordu. Bölgedeki aktivistler Rus birlikler ile YPG yetkilileri arasında önceki gün yapılan görüşmelerin ardından sınır boyunca iki noktaya Rus üssü kurulması konusunda uzlaşmaya varıldığını iddia etti. Anlaşmanın sızmasının ardından bölgeye yeni bir Rus askeri sevkıyatı da objektiflere yansıdı. Bölgeye bir ay önce de bir Rus üssü kurulması konusunda anlaşma sağlanmıştı. Rusya bu üssün sınırdan uzakta sadece İdlib bölgesindeki ateşkesi izleme faaliyeti yaptığını duyurmuştu.

İLK HAMLE MEMBİÇ’TE

Türkiye’nin IŞİD ve YPG’yi sınırdaki bölgelerden temizlemek için Ağustus 2016’da başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı’nın 181’inci gününde El Bab alınmıştı. Harekatın ikinci kısmında TSK destekli ÖSO güçleri YPG’nin kontrolündeki Membiç’e yönelince çatışma bölgelerinin güneydoğu kısmına Rus ve rejim birlikleri, kuzey kısmına da ABD güçleri yerleşerek bayrak göstermişti. Böylece Türkiye ve ÖSO güçlerinin ilerleyişinin önü kesilmişti.

17-05/02/aadf.jpg

KURTULMUŞ: İÇİMİZE  İNDİREMİYORUZ

ABD ve Rus askerlerinin YPG’lilerle fotoğraflarına sert tepki gösteren Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş,”Bu bölgede, ABD ve Rusya meşru güçler üzerinden ittifaklarını geliştirmek durumundadır. Türkiye Cumhuriyeti devleti, dostlarımızın Türkiye’ye karşı zarar veren bu terör örgütleriyle görüntü vermesini hiç de içine sindirememekte, hiç de hoş karşılamamaktadır” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN