‘Gençlik iksiri’ bulundu

‘Gençlik iksiri’ bulundu

Taze bir cilt, ışığı sönmemiş gözler, parlak saçlar... İnsanlığın yüzyıllardır süren rüyası ‘gençlik iksiri’ bulundu. Bilim insanları, yaşlanan hücreleri yeniden programlama tekniği ile henüz farklılaşmamış kök hücrelere çevirmeyi başardı.

Hızla geçen yıllar karşısında genç kalmayı kim istemezki? İçtiğiniz sihirli bir iksir bunu sağlayamaz belki ama bilim insanlarının yaşlanan hücreleri yeniden programlama tekniği gençlik hedefine ulaşmış olabilir. Zira ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Salk Biyoloji Çalışmaları Enstitüsünden bilim insanları, bu teknikle yaşlı hücreleri pluripotent kök hücrelere yani gelişen bir embriyonun erken safhalarında var olan henüz farklılaşmamış hücrelere çevirmeyi başardı. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, farelerin ömrü yüzde 30 oranında uzatılırken bu yöntem insan hücrelerinin de hem daha genç hem de daha hareketli görünmesini sağladı.

JAPON ARAŞTIRMACININ BAŞARISI

Japon araştırmacı Shinya Yamanaka’ya 2012’de Nobel kazandıran yetişkin hücreleri indüklenmiş pluripotent kök hücreye dönüştüren çalışma, hayvanlarda tümöre neden oluyordu, Salk işlem süresini kısaltarak bu soruna çözüm buldu.Yeniden proglamlama tekniğini yaşlanmayı hızlandıran progeria hastalığına sahip farelere uygulayan bilim insanları ortalama ömrü 18 hafta olan bu farelerin ömrünü 24 haftaya kadar çıkardı. Ve farelerin vücutlarında herhangi bir tümör oluşmadı. Aynı deneyi orta yaşlı sağlıklı fareler üzerinde deneyen bilim insanları, kısmi yeniden programlama tekniğinin farelere zarar vermeden hücrelerini gençleştirdiğini keşfetti. Yeni yöntem, laboratuvar ortamında canlı tutulan insan hücreleri üzerinde de gerçekleştirildi. Ve bu hücrelerde de benzer etkiler bulunduğu, hücrelerin hem daha genç hem de daha hareketli olduğu görüldü. Ancak bu yöntemin henüz direkt olarak insanlara uygulanamayacağını belirten bilim insanlarının yeni hedefi yöntemin insanlar üzerinde nasıl kullanılabileceğini belirlemek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN