Gözden uzak olan genetikten de uzak

Gözden uzak olan genetikten de uzak

Prof. Dr. Mehmet Tokdemir, 14 ildeki 802 kişinin DNA’sını inceledi, Türklerle diğer milletler arasındaki genetik farkları tespit etti. Türkiye halkı en çok Kuzey Kıbrıs ve Azerbaycanlılara, en az ise Arjantinli ve Japonlara benziyor.

Elazığ Fırat Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tokdemir, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki 14 ilde 802 kişinin DNA’sını inceledi. 10 yıl süren çalışmada Türkiye’nin genetik kodları ile intihar vakaları incelendi. DNA’ları diğer milletlerle kıyaslayan Tokdemir, araştırmanın Türkiye’de yapılan en kapsamlı çalışma olduğunu söyledi.

Dünyadaki ırkların siyahi, beyaz ve sarı olmak üzere üçe ayrıldığını belirten Tokdemir şunları kaydetti: “Genetik açıdan bize en yakın halkın Kuzey Kıbrıslılar ile Azerbaycanlılar olduğunu tespit ettik. Daha sonra bize genetik olarak en yakın olanlar; sırasıyla Iraklılar, İranlılar ve Yunanlılar. Türkiye halkına en uzak popülasyon genetikleri sahip milletlar ise Arjantinliler ile Japonlar oldu.

Türklere en yakın popülasyon Kafkas yani beyaz ırk. Sarı ırk olan Japonlara ve Çinlilere ise oldukça uzağız.” DNA incelemesinde ırk dışında intihar vakalarındaki istatistikleri de araştıran Tokdemir’in çalışmasında ilginç detaylar var. 10 yıl içeresinde 2 bin 686 otopsi yaptıklarını ifade eden Tokdemir “Bunların 356’sı intihar vakasıydı.

TÜİK verilerine göre Türkiye’deki intihar hızı 100 binde 4.1, bizim yaptığımız çalışmada ise bu oranın yüzde 20’den daha fazla olduğunu tespit ettik. İntiharların nedenleri arasında en çok sırasıyla; depresyon, aile içi şiddet, hastalık endişesi, yalnızlık, maddi sıkıntılar geliyor” diye konuştu. 3 erkeğe karşı 1 kadının intihar ettiğini belirten Tokdemir “Erkekler, sonuçlanan intihar girişimlerinde, kadınlar ise sonuçlanmayan intihar girişimlerinde bulunuyor. Ayrıca çalışmamız da intihar yöntemlerini de inceledik.

Dünyada intihar yöntemleri ülkeden ülkeye değişiyor. Örneğin kendini yakarak intihar etme Hindistan’da çok yaygın. Bizim ülkemizde böyle bir şey yok. Türkiye’de erkeklerin en sık başvurduğu intihar yöntemi; kendini asma ve ateşli silahla vurma. Kadınlarda da kendini asma ya da kimyasal madde alma yoluyla olan intihar etme ilk sırada. Tokdemir, Türkiye’de çekirdek aile yapısının bozulmasıyla birlikte yaşlı intiharların da ciddi bir artışın yaşandığını vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN