6 aydır süren yanlış bitti: İsrail'e ihracata kısıtlama geldi

6 aydır süren yanlış bitti: İsrail'e ihracata kısıtlama geldi

Türkiye ile İsrail arasındaki ticarete yönelik tepkilerin ardından Ticaret Bakanlığı, saldırıların 186'ncı gününde; 54 ürün grubunda İsrail'e ihracatın kısıtlanacağını açıkladı. Açıklamada; kararın, İsrail'in Gazze'de ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi'ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacağı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik insanlık ve hukuk dışı saldırılarında 33 bini aşkın Filistinli hayatını kaybetti, yüz binlercesi ise yaralandı. Bu şartlar altında Türkiye'nin İsrail ile ihracatını devam ettirmesine tepkiler çığ gibi büyümüştü. Tepkilere rağmen süren ticaret TÜİK verilerine de yansımıştı.

KARAR GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Soykırımcı İsrail’e gemilerle ihracatın 7 Ekim’den sonra arttığını, hangi şirketlerin İsrail'e ne sattığını, ihracatın martta 436 milyon dolar ile rekor kırdığını, KARAR, attığı manşetlerle defalarca gündeme getirmişti.

İSRAİL'E İHRACAT KISITLAMASI

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının 186'ncı gününde, Ticaret Bakanlığı 9 Nisan itibarıyla İsrail'e inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunda ihracatın kısıtlanacağını açıkladı.

Açıklamada; İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi’nde ayrım gözetmeden katliam yaptığı ve bu katliamda 33 bini aşkın Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi. Türkiye’nin çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ve ateşkes ve diplomatik çözüm arayışlarının hakim olması ve Gazze’nin yeniden imarı için; taraflar nezdinde, uluslararası arenada ve İslam dünyası bünyesinde siyasi ve diplomatik çalışmaları en üst düzeyde yaptığı kaydedildi.

İsrail’in uluslararası hukuku alenen çiğnemeye devam ettiği ve uluslararası camianın sayısız siyasi ve hukuki ateşkes ve kesintisiz insani yardım çağrılarını yok saydığının belirtildiği açıklamada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu, BM İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı’nın bu yönde aldığı kararların hiçbirine uymadığı hatırlatıldı. Aynı zamanda Türkiye’nin tüm bu kararların uygulanmasının takipçisi olacağının defaatle açıklandığı belirtildi.

'GAZZE'DE ATEŞKES İLAN EDİLENE KADAR KARAR YÜRÜRLÜKTE KALACAK'

Ticaret Bakanlığı, bu doğrultuda 9 Nisan tarihinden itibaren 54 ürün grubunda İsrail ile ihracatı kısıtlama kararı aldıklarını açıkladı. İsrail’in Gazze’de ateşkes ilan edene ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kararın yürürlükte kalacağının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu doğrultuda, Türkiye, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren, ilk aşamada Ek'te belirtilen ürün grupları altında yer alan ürünlerin İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı almış bulunmaktadır. Bu kararın gerekleri Ticaret Bakanlığı tarafından derhal yürütülecektir.

Bu karar, İsrail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve Gazze Şeridi'ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacaktır.

Esasen, çok önceden bu yana, İsrail'e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına ülkemizce izin verilmemiştir ve verilmemektedir.

Gazze Şeridi'nde gelinen vahim aşama çerçevesinde, uluslararası camianın tüm üyelerine çağrımız, İsrail'in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerine uymasını teminen, üzerine düşenleri yerine getirmeleridir.

Türkiye Cumhuriyeti devleti ve halkı olarak, bugüne kadar olduğu gibi Filistin'in ve halkının yanında yer almaya ve desteklemeye devam edeceğiz.”

İSRAİL'E İHRACATI KISITLANAN ÜRÜN GRUPLARI ŞU ŞEKİLDE:

  1. Alüminyum Profiller
  2. Alüminyum Teller
  3. Boyalar
  4. Bakır Profiller, Çubuklar ve Teller
  5. Beton Mikserleri
  6. Çelik Borular Ve Bağlantı Parçaları
  7. Çelik Filmaşin
  8. Çelik Kaplar ve Depolar
  9. Çelik Köprü Aksamı
  10. Çelik Kuleler
  11. Çelik Profiller
  12. Çimento
  13. Çimentodan, Betondan veya Suni Taştan İnşaat için Bloklar ve Levhalar
  14. Demir Çelikten Tüm İnşaat Malzemeleri
  15. Demir-Çelik Tüm Teller
  16. Ekskavatörler
  17. Elektrik Kabloları
  18. Elektrik Panoları
  19. Fayanslar
  20. Fiberoptik Kablolar ve Elektrik İletkenleri
  21. Forkliftler
  22. Granit
  23. Halat ve Kablolar
  24. Hırdavat Ürünleri
  25. Hidrolik Yağlar
  26. İnşaat Demiri
  27. İnşaat Makinaları
  28. İnşaat Yalıtım Malzemeleri
  29. İnşaatta Kullanılan Camlar
  30. Kimyasal Bileşikler
  31. Kimyasal Gübreler
  32. Klinker
  33. Kovalar, Kepçeler, Kürekler, Kıskaçlar ve Kancalar
  34. Kükürt
  35. Madeni Yağlar
  36. Makaralı Zincirler
  37. Mermer
  38. Metal İşleme Makinaları
  39. Metallerin İşlenmesinde Kullanılan Kimyasallar
  40. Mineral Gübreler
  41. Motor Yağları
  42. Paletler
  43. Plastik Borular
  44. Sandviç Paneller
  45. Seramikler
  46. Solvent Boyalar
  47. Tel Çekme Makinaları
  48. Testere Makinaları
  49. Tuğlalar
  50. Uçak Benzini ve Jet Yakıtı
  51. Vernikler
  52. Vinçler
  53. Yapıştırıcılar ve Tutkallar
  54. Yassı Çelik Ürünleri

gks3vvtw0aaczro.png

gks3vvtxmaam8hi.png

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (42)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
42 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN