İki devlet tek ticaret

İki devlet tek ticaret

Gazze'de 33 bini aşkın sivilin katledildiği soykırıma rağmen Türkiye'nin İsrail'e ticareti azalmadı. Stratejik ürünler dahil sevkiyat yapan şirketler 'bunu neden yapıyorsunuz' tepkisine kulak tıkayarak geri adım atmazken, bazı sektörlerde ticaret hacmi daha da büyüdü. İsrail sermayedarları da son 5 ayda Türkiye'de 18 yeni şirket kurdu. Toplumdaki rahatsızlığı sokakta dile getirenlere sert müdahaleye ise tepki yağdı.

Gazze'de her geçen gün çocuk bedenleri toprağa düşerken Türkiye'nin İsrail'e ticareti vicdanları kanatıyor. 'Kirli ticareti durdurun' tepkisine rağmen yüksek bütçeli şirketler Tel Aviv'e çelik, silah parçaları, barut, jet yakıtı ve hatta dikenli tel satmayı sürdürdü. Gıda başta olmak üzere bazı sektörlerde ticaret arttı.

Resmi verilere göre, Türkiye'nin en fazla ticaret yaptığı 20 ülkeden biri olan İsrail ile mart ayında gemilerle 437 milyon dolarlık sevkiyat yapıldı. Alışveriş savaş öncesi hacme ulaştı.

İSRAİL SERMAYESİ 5 AYDA 18 ŞİRKET KURDU

Yaşananlara karşı söylemi hamasetin ötesine geçmeyen hükümetin sokakta rahatsızlığı dile getirenlere karşı tutumu ise sert oldu. İstanbul'da protesto düzenleyen gençler darp edilerek ters kelepçe ile gözaltına alındı.

Gençler "28 Şubat'ta bile yerlerde sürüklenmedik" dedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verileri ise İsrail ile ilişkilerin ticaretle sınırlı olmadığını gösterdi. İsrail sermaye sahiplerinin Gazze saldırıları başladıktan sonra geçen 5 ayda Türkiye'de 18 yeni şirket kurduğu ortaya çıktı.

0904krt01a-tum.jpg

UTANÇ TİCARETİNDEN VAZGEÇEMİYORLAR

Gazze’de kana doymayan İsrail’le ticareti kesmeyen tam aksine tepkilere aldırmadan iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini artıran AK Parti iktidarı bildiğini okuyor. Stratejik ürünler dahil Tel Aviv’e sevkiyat yapan özel şirketler, geri adım atmazken İsrail sermayesi de son 5 ayda Türkiye’de 18 yeni şirket kurdu.

Gazze’de İsrail’in 7 Ekim’den bu yana gerçekleştirdiği katliamlarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 33 bini aştı. Her geçen saniye çocuk bedenlerinin toprağa düştüğü savaşta Türkiye’nin İsrail’le ticareti sürdürmesi ise vicdanları kanattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlar, gittikleri birçok yerde “İsrail’le ticaret Filistin’e ihanet” protestolarıyla karşılaştı.

1kapak-004.jpg

Ancak iktidar bunlara aldırış etmedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, gelen tepkilere “Kamu bu süreçte yok. Ayrıca ticaretimiz yüzde 33 daraldı” şeklinde cevap verdi. Ancak resmi verilere göre; mart ayında İsrail’e yapılan ihracat, 437 milyon doları buldu. Son 7 ayda aylık ortalama, 373 milyon dolar seviyesindeydi. Gıda başta olmak üzere bazı sektörlerde ticaret hacmi daha da arttı. Özel şirketler; demir, çimento, silah parçaları, barut, jet yakıtı ve hatta dikenli tel bile satmaya devam etti. Böylece İsrail, Türkiye’nin en fazla ticaret yaptığı ilk 20 ülke listesine girdi.

ÇELİK’TEN SAVUNMA

Sosyal medya hesabından mesaj paylaşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik “Cumhurbaşkanı’mızın Filistin konusundaki tutumuna ilişkin saldırılar mesnetsiz, haksız, izansız ve hukuksuzdur. Siyasi hayatı boyunca uğradığı tüm saldırılara rağmen Cumhurbaşkanı’mız, Filistin davasını siyasi hayatının temel çizgilerinden biri olarak savunmaktan bir an bile vazgeçmemiştir” ifadelerini kullandı.

VERİLER ‘BAŞKA’ DİYOR

Çelik, bunları söylese de eli kanlı Netanyahu hükümetiyle ticaret hacmi genişliyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) kayıtları baz alındığında, son 5 ayda İsrail sermayeli iş insanlarının Türkiye’de 18 yeni şirket kurduğu ortaya çıktı. Kısa Dalga’nın haberine göre; katliamın başladığı 2023 Ekim’inde 3 anonim, 3 de limited (Ltd) şirket kuruldu. Bunu izleyen aralık ayında 2 limited şirket daha faaliyetine start verdi. Bu yılın ocak ve şubat aylarında ise, 10 Ltd. şirket daha aramıza katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre; Türkiye’de İsrail sermayeli toplam 505 şirket bulunuyor. Bunların bir kısmı Türkiyeli ortaklarla faaliyet gösteriyor. “Yabancı sermaye” listesinde bu firmaların 431 milyon dolarlık doğrudan yatırımı gözüküyor.

“28 ŞUBAT’TA BİLE YERDE SÜRÜKLENMEDİK”

İstiklal Caddesi’nde düzenledikleri eylemde polisin sert müdahalesine maruz kalan aktivist gençler, şaşkına döndü. Protesto esnasında gözaltına alınanlar arasında bulunan Rümeysa Şanlı isimli vatandaş, 28 Şubat döneminde üniversitede yaşadıklarını anımsatarak “O zaman bile yerlerde sürüklenmedik” dedi. Şanlı, polisin gösterdiği şiddete tepki göstererek sorumluların cezalandırılması çağrısında bulundu.

‘TÜRKİYE, ULUSLARARASI ADALET DİVANI’NDA YARGILANABİLİR’

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken Nikaragua “Filistin’de soykırıma ortak olduğu” suçlamasıyla Almanya aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açtı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Orta Amerika ülkesi Nikaragua’nın bu tavrını öven bir paylaşım yaparak Türkiye’ye uyarıda bulundu.

1kapak-006.jpg

Davutoğlu, mesajında şunları kaydetti: “İslam ülkeleri susarak, Türkiye de İsrail ile ticarete devam ederek örtülü ya da açık iş birlikçilik yaparken Güney Afrika’dan sonra Nikaragua da bir insanlık destanı yazıyor. İnsanlık vicdanının sesi olan Nikaragua halkına ve Cumhurbaşkanı Daniel Ortega’ya selam olsun! Korkarım ki, mazlum dünyanın anti-emperyalist mücadelesine öncülük ettiği İstiklal Savaşı ile kurulan bu aziz ülkemiz de soykırımcı ülkeye jet yakıtı başta olmak üzere soykırımda kullanılan stratejik malzeme satışları dolayısıyla böylesi bir davada yargılanma riski ile karşı karşıya kalabilir. İsrail ile ticarete derhal son verilsin!”


VALİ: ŞER ODAKLARININ BEŞİNCİ KOL FAALİYETİ

İstanbul Beyoğlu’nda iktidarın İsrail ile ticari ilişkilerini kesmesini talep eden “Filistin İçin Bin Genç” inisiyatifinden gençler, şiddet uygulanarak gözaltına alındı. Birçok siyasetçi polis şiddetine ve gözaltılara tepki gösterdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 2 emniyet görevlisinin açığa alındığını, olayla ilgili mülkiye müfettişi görevlendirildiğini duyurdu. İstanbul Valisi Davut Gül ise, yasal olarak izin verilen eylemi “Şer odaklarının 5. kol faaliyeti” şeklinde değerlendirdi.

1kapak-005.jpg

Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları söyledi: “İstanbul’da, Filistin’e destek, İsrail’i protesto etmek amacıyla son 6 ay içerisinde 947 etkinlik gerçekleştirilmiştir. Tarihinde hiçbir gösteriye tahsis edilmeyen Galata Köprüsü dahil, makul olan tüm talepler karşılanmıştır. Tüm toplumsal olaylarda olduğu gibi Filistin konusunda da genel güvenliği etkilemeyecek her yere izin verilmektedir. Farklı şer odaklarının ittifakıyla oluşturulan marjinal grupların ‘iyi niyetli’ vatandaşlarımızı kullanarak devletimizin ve milletimizin fedakarlıklarını yok sayıp beşinci kol faaliyetleri yaptığının farkındayız! Katil aranıyorsa İsrail’e ve kendilerine destek veren aynı dış güçlere baksınlar.”


Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN