Bu ne şiddet ey hükümet

Bu ne şiddet ey hükümet

Gazze'deki soykırıma rağmen Türkiye'nin İsrail'e ticareti sürdürmesi vicdanları yaralarken, toplumdan yükselen eleştiriye hükümet 6 aydan beridir kulak tıkadı. 'Utanç sevkiyatı durdurun' diyen gençlere de şiddet kullanarak müdahale edildi. Ters kelepçe ile yapılan gözaltılara tepki yağdı.

İsrail'in Gazze'deki soykırımı 6'ncı ayı da geride bıraktı. 15 bini aşkın çocuk, 10 binden fazla kadın olmak üzere öldürülen sivillerin sayısı 33 bini 137'ye yükseldi. Dünyanın gözü önünde devam eden cinayetlere Müslüman başkentlerin zayıf kalan tepkisi İsrail'i daha da cesaretlendirdi.

Türkiye'nin Netanyahu hükümetiyle ticarete tam gaz devam etmesi ise seçim sürecindeki tartışmalara damga vurdu. Bakanlıklar ne kadar 'azalıyor' veya 'devlet kurumları yapmıyor' dese de resmi veriler bunu aksini anlatıyor. Yapılan ticareti protesto edenlere reva görülen muamele ise vicdanları yaralıyor.

ÖNCE ŞİDDET ARDINDAN GÖZALTI

Yapılan ticareti protesto etmek için İstiklal Caddesi'nde toplanan 'Filistinli Bin Genç' topluluğu “Soykırım ortağı olmamak için sevkiyat durdurulsun” çağrısı yaptı. Yapılan alışverişe isyan eden gençlere polisin müdahalesi ise sert oldu. 43 genç şiddet uygulanarak ters kelepçe ile gözaltına alındı.

Konuya ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı'nın çelişkili ifadeleri de dikkat çekti. Gözaltıların 'devlet büyüklerine hakaret' nedeniyle yapıldığını söylese de gençlerin ticareti protesto ettiği görüntülere yansıdı. Kamuoyundan 'Uygulanan şiddet gemilerle taşınan utancı örtemez' tepkisi yükseldi.

mansetkapak.jpg

‘İSRAİL’LE TİCARETİ KES’ DİYENE POLİS ŞİDDETİ

Filistin’e destek olmak ve hükümetin İsrail ile devam ettirdiği ticareti protesto etmek amacıyla Taksim’de bir araya gelen gençlere polisin orantısız güç kullanması büyük tepki topladı. Biri çocuk 43 kişi, tekme tokat ve ters kelepçeyle gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, iki emniyet görevlisinin açığa alındığını, mülkiye müfettişi görevlendirildiğini duyurdu.

1kapak-003.jpgFotoğraf: Fatoş Erdoğan

Gazze’de son 6 ayda İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 32 bini aştı. Güney Afrika, Netanyahu yönetimine Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açarken, Malezya limanlarını kapattı. Ankara’nın tepkisini söylem boyutunda tutup üstüne ticareti sürdürmesi kamuoyunda büyük rahatsızlık yarattı. Tepkiler artınca Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kamunun bu süreçte olmadığını savundu, İsrail’le ticaretin de yüzde 33 daraldığını söyledi.

Ancak bakanın ‘Giderek azalıyor’ dediği ihracat, martta 436 milyon dolara fırladı. Resmi verilere göre; 7 Ekim’den bu yana en yüksek ihracat rakamına geçen ay ulaşıldı. Aylık ortalama, 373 milyon dolar seviyesindeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlar, bu sebeple gittikleri birçok yerde protesto edildi. Ancak iktidardan tatmin edici bir açıklama hiç yapılmadı.

“KINAMA YETMEZ”

Çift yüzlü politikaya tepkisini dile getirmek isteyen “Filistin İçin Bin Genç” grubu üyeleri, önceki gün İstanbul İstiklal Caddesi’nde toplanarak İsrail’le ticaretin sonlandırılmasını talep etti; “Nehirden denize özgür Filistin”, “İsrail’e kınama yetmez, ticareti kes” sloganları attı. Bir süre sonra aktivistlerin çevresi çevik kuvvet tarafından kuşatıldı.

Gençlere karşı orantısız güç kullanan polis, tekme tokat, ters kelepçelerle biri çocuk 43 kişiyi gözaltına aldı. Görüntülerin sosyal medyaya düşmesinin ardından Türkiye ayağa kalktı.

ŞEHİDİN KIZLARI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, süreci takip etmeleri için İstanbul milletvekilleri Yunus Emre ve Ali Gökçek’i görevlendirdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne giderek gençlerin son durumu hakkında bilgi alan milletvekilleri “İfade ve toplanma özgürlüğüne aykırı bir şekilde gençlerimizin ters kelepçe ile gözaltına alınması, susturulmak istenmesi asla kabul edilemez. Bu zorbalığa hiçbir şekilde göz yummayacağımızı, konunun takipçisi olmaya devam edeceğimizi herkes bilmelidir” dedi.

Hükümet yanlıları, gençleri “Mossad ajanı” olmakla suçlarken, şiddet uygulanan başörtülü kadının Mavi Marmara şehidi Cengiz Akyüz’ün kızı Beyza Akyüz olduğu; kardeşi Erva ile birlikte gözaltına alındığı ortaya çıktı.

1kapak-002.jpg

“UYARDIK, DAĞILMADILAR”

Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, dün sabaha karşı gençlerin tamamının serbest bırakıldığını bildirdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da, olaylarla ilgili 2 emniyet görevlisinin açığa alındığını ve mülkiye müfettişi görevlendirildiğini duyurdu.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından şu mesajları verdi: “Saat 15.30’da İstanbul Beyoğlu’nda Filistinli kardeşlerimize zulmeden, soykırıma varan katliamlarda bulunan İsrail’i protesto gösterisi yapılmıştır. Eylem bittikten sonra bir grup, tüm uyarılara rağmen dağılmamış; devlet büyüklerine hakaret ederek güvenlik güçlerine mukavemet etmiştir. Konuyla ilgili gelişmeler kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

TEŞEKKÜR MESAJI

Serbest bırakılan gençler, dışarıda çekilmiş bir fotoğrafla kendilerine destek verenlere teşekkür etti. Gençler “#İsrailleTicareteDurDe çağrımızı sahiplenen, soykırımın ve yerli iş birlikçilerinin karşısında tavizsiz bir tavır takınan herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖZEL: GENÇLER HAKSIZLIĞI HAYKIRACAK SİZ DE TAHAMMÜL EDECEKSİNİZ

Filistin’e destek eylemi yapan gençlerin yaka paça gözaltına alınmasını siyasiler de eleştirdi.

CHP lideri Özgür Özel “İstanbul’daki görüntüleri büyük üzüntüyle takip ettim. ‘İsrail ile Ticarete Dur De’ sloganıyla İstiklal Caddesi’ne çıkan gençlere yönelik bu muamele; ifade özgürlüğüne, toplanma özgürlüğüne ve anayasaya açıkça aykırıdır. Süreci yakından takip ediyoruz” dedi.

Diğer tepkiler şöyle:

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: İsrail’le yapılan ticaret Gazzeli mazlumlara zulümdür, ticareti protesto edenleri rencide edici bir şekilde gözaltına alıp işkence yapmak daha da büyük zulümdür. İsrail’e ticareti protesto eden gençlerimize yapılan bu muamele; İsrail’in zulmünü meşrulaştırmakta ve bu katil devleti cesaretlendirmektedir. İsrail’le ticaret, Filistin’e ihanettir. Nokta!

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu: İsrail’le ticarete ‘dur’ demeye gücünüz yetmedi ama soykırıma uğramaya devam eden Gazzeli kardeşleri için eylem yapan gençleri gözaltına almaya gücünüz yetiyor. Yapmayın, polisimizi, zulmünüzün bir parçası haline getirmeyin!

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: İsrail ile ticaretinizin dile getirilmesinden rahatsız olduğunuzu biliyoruz fakat toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını engelleyemezsiniz. Gençler haksızlığı haykıracak, siz de tahammül edeceksiniz. Daha da önemlisi her seçime alet ettiğiniz Filistin için, Gazzeli mazlumlar için inisiyatif alacaksınız.

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt: Bacılarımıza ters kelepçe vurdular diyenler! Bacılarımıza ters kelepçe vurdular. Oruç tutmayanları taciz edenlere çağrımdır. Zerre kadar onurunuz varsa, Gazze’ye sahip çıkan başörtülülere ters kelepçe takarak yumruklayanlara ses edin. Yalandan şov yapmayın. Başörtüye uzanan elleri kırın. İktidara “Zalim” diye haykırın. Yalandan din tüccarlığı yapmayın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (22)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
22 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN