Akdeniz için denizanası uyarısı: Tutulan balık sayısı 4'te 3 azaldı

Akdeniz için denizanası uyarısı: Tutulan balık sayısı 4'te 3 azaldı

Akdeniz'de artan denizanası popülasyonu balıkçıları tedirgin ediyor. Balıkçıların balık popülasyonunu düşürmesinden şikayet ettiği denizanaları, ağırlıkları nedeniyle balıkçıkların ağlarını da yırtıyor. Artan denizanası sayısının uyarı olduğunu söyleyen uzmanlar, Doğu Akdeniz'deki kirliliğin denizanalarının aşırı çoğalmalarına neden olduğunu belirtti.

Akdeniz'de son günlerde geçişleri devam eden, yüksek Antalya Körfezi'nde popülasyonu artan denizanaları, balıkçıları tedirgin ediyor.

Her yıl kış aylarında geçiş yapan denizanaları, bu sene artan popülasyonu nedeniyle kıyıya yakın yerlerden sık şekilde görülebiliyor.

Balıkçıların balık popülasyonunu düşürmesinden şikayet ettiği denizanaları, ağları da dolduruyor. Ağırlıkları 10 kilograma kadar ulaşan denizanaları nedeniyle birçok balıkçının ağları yırtılıyor. Balıkçıların çektiği görüntülerde, ağların tamamının denizanalarıyla dolu olduğu görülüyor.

Denizanalarının geçişini inceleyen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz'de popülasyonunun artması için gerekli ortamın kirlilik nedeniyle oluştuğunu belirtti.

'AKDENİZ CAN ÇEKİŞİYOR'

Denizanalarının dışarıdan geldiğini ama çoğalmak için Akdeniz'de ortam oluştuğunu belirten Gökoğlu, "Akdeniz can çekişiyor bir yerde. Bunlar bunun göstergeleri. Bu bir uyarıdır. Nasıl Marmara müsilaj ile bizi uyardı, bu olay da Akdeniz için bir uyarıdır. Bizim doğayı kirletmememiz, doğayı kendi haline bırakmamız gerekiyor. Özellikle Doğu Akdeniz'de yaşanan kirlilik bu bölgede aşırı çoğalmalarına neden oldu" dedi.

Balık yakalama oranlarındaki düşüşe değinen Gökoğlu şunları söyledi:

"Şu anda Antalya Körfezi'nde balıkçılık yapanlar bundan çok muzdarip. Balıkçılar ağlarını denize attıklarında denizanası yakalıyor. Balık yakalama oranları düştü. Ağ denizanası dolduğu için balıkçılarımız balık yakalayamıyor. Üzerindeki toksinin de balıklar üzerinde etkisi var. Ağlarının yırtıldığını anlatan balıkçılar, bu işin ne olacağını ve ne kadar süreceğini sordu. Bunlar geçecek ama bir uyarıdır. Şu anda bir geçiş dönemindeyiz. Umarım yaza sarkmaz, mayıs gibi biteceğini düşünüyorum"

'TUTTUĞUMUZ BALIK 4'TE 3 DÜŞTÜ'

Ağlarının denizanaları nedeniyle yırtıldığını söyleyen balıkçı Burhan İrtekin, "Denizde inanılmaz denizanası var. Amaçladığımız balığı bulamıyoruz. Çok kütleli bir hayvan olduğu için çıkarırken ağlarımızı yırtıyor. Öncesine göre tuttuğumuz balık sayısı 4'te 3 düştü" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN