Akif Emre, dik duruşlu, abartısız Müslüman bir aydındı

Akif Emre, dik duruşlu, abartısız Müslüman bir aydındı

Türk basını ‘Akif Ağabey’ini kaybetti. Uzun yıllardır gazetecilik yapan, pek çok belgesel ve kitaba imza atan basınımızın önemli ve vicdanlı kalemlerinden 60 yaşındaki Akif Emre, dün kalp krizi sonucu vefat etti. Emre, dostlarının dediği gibi dik duruşlu, abartısız Müslüman bir aydındı.

Duayen gazeteci ve değerli fikir adamı Akif Emre, dün geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Akif Emre’nin genel yayın yönetmenliğini yaptığı Haberiyat.com internet sitesinin sahibi ve yazı işleri müdürü Hamit Kardaş, Emre’nin Gayrettepe’deki ofisinde vefat ettiğini söyledi. Haber toplantısı için saat 10.30’da Emre’nin odasına gittiğini belirten Kardaş “Odaya girdiğimde koltuğa yığılmıştı. Ambulansa haber verdik. 40 dakika boyunca müdahale edildi. Ellerinden geleni yaptılar. Akif Bey’i kaybettik” dedi. 60 yaşında hayata gözlerini yuman Emre’nin cenazesi, bugün ikindi namazına müteakip Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Kozlu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.       

Basınımızın vicdanlı kalemlerinden Akif Emre, 60 yıllık ömrüne pek çok önemli çalışma sığdırdı. Emre, 1957’de Kayseri’nin Hasancı Köyü’nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kayseri’de tamamlayan Emre, İstanbul’da mühendislik eğitimi aldı. Yayıncılık, gazetecilik ve televizyonculuk yapan Akif Emre, tıpkı bir seyyah gibi seyahatlerde bulundu. Yeni Devir’de gazeteciliğe başladı. Sonrasında Yeni Şafak Gazetesi’nin kurucuları arasında yer aldı ve bir dönem genel yayın yönetmenliğini üstlendi.

AKİF EMRE'NİN SON GÖRÜNTÜLERİ

Emre, yayıncılık da yaptı; İnsan, Küre ve Klasik yayınlarının yayın yönetmenliği görevini yürüttü. Belgesel çalışmalarına yoğunlaşarak Elveda Endülüs: Moriskolar (5 bölüm), Osmanlı Şehirleri (Saraybosna), Mostar, Üsküp, Selanik 1 ve 2, Kudüs 1 ve 2 ve Mimar Sinan (6 Bölüm) başta olmak üzere birçok belgesel hazırladı. Akif Emre’nin yayımlanan kitapları sırasıyla şöyle: Göstergeler, İzler, Küreselliğin Fay Hattı, Çizgisiz Defter. Akif Emre’nin kuruluşundan itibaren yazdığı Yeni Şafak’ta çıkan son yazısı dün yayınlandı. Emre ‘Riyad’da bir Marvel filmi’ başlıklı yazısında ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretini kaleme almıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vefat haberinin ardından merhumun eşi Dürdane Emre’yi telefonla aradı. Emre’nin vefatından derin üzüntü duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, merhuma Allah’tan rahmet, ailesine de başsağlığı ve sabır dilediği belirtildi.

Akif Emre’nin zamansız vedası çalışma arkadaşlarını ve dostlarını yasa boğdu. Emre’nin 21 yıllık çalışma arkadaşı Hasan Ali Yıldırım, onun çok dürüst, ilkeli, doğru bildiğini yapmaktan geri durmayan biri olduğunu söyledi. Yıldırım “Özellikle de İslam dünyasının ihmal edilmiş, haksızlığa uğramış coğrafyalarındaki Müslümanların dertleri, çoğunlukla aile dertlerinin önüne geçerdi. Sadece Filistin, Keşmir değil, aynı zamanda Balkanlar da onun gündemindeydi. Nerede bir Müslüman varsa Akif Emre’nin zihni ve kalbi oradaydı” dedi. Yeni Şafak yazarlarından İsmail Kılıçarslan ise gazetenin internet sitesindeki açıklamasında “Myanmar Müslümanları Türkiye’nin hiç gündeminde yokken oraya dikkat çekmişti. Bosna savaşlarında nasıl büyük sorumluluk aldığını hatırlıyorum. Çok kıymetli miras bıraktı” dedi.

Dik duruşlu, abartısız Müslüman bir aydındı

Nabi Avcı (Kültür ve Turizm Bakanı)

“Çok sevdiğim bir arkadaştı. Düzgün bir adamdı. Gerçekten çok üzgünüm. Ailesine, arkadaşlarına, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Allah gani gani rahmet eylesin.”

Muharrem Balcı (Avukat)

“Akif Emre’yi üniversite yıllarından beri tanırım. Bizden sonraki kuşaktan çok değerli bir arkadaşımız. Dik duruşlu, tavizsiz ve abartısız gerçek bir Müslüman aydın. Birçok konuda kendisinden hep yararlanırdık. Genç hukukçuların sıkıntılarında ve düşünce açmazlarında hep örnek gösterdiğim bir kardeşimdi. Akif Emre’nin boşluğunu doldurmak çok zor. Ölüm yeniden diriliştir. Böyle değerli ve yiğit Müslümanların ölümüne seviniriz. Ama çok önemli ve acı bir kayıp. Sözün bittiği yerdir.”

Erhan Erken (Dünya Bülteni Yayın Yönetmeni)

“Çok değerli bir isimdi. Derinliği ve düzgün bir duruşu olan arkadaşımızdı. Hayatı boyunca Müslamanca bir tavrı oldu. Fikirlerinde, yorumlarında hep hakkaniyetten yana durdu. Aykırı fikirleriyle bile kimseye kırmaz, bunun için de elinden geleni yapardı. Birlikte dokuz sene çalıştık. O dokuz sene içinde çok önemli bir isim tanıdım. Allah rahmet eylesin.”

Ömer Çelik (AB Bakanı ve Baş Müzakereci)

“Aziz dostumuz, değerli fikir adamı Akif Emre’yi kaybettik. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Ailesine ve herkese başsağlığı dilerim. Akif Emre bir fikir işçisi gibi ele aldığı konularda derinlik ve ince bir duyarlılık oluşturmaya çalıştı. Güzel bir kalem gibi yaşadı. İddialı fikirlerin öfkeyle değil zarafetle ifade edilebileceğini, fikir namusunun kavgayla değil incelikle olabileceğini gösterdi Akif Emre.”

Numan Kurtulmuş (Başbakan Yardımcısı)

“Hayatı boyunca emrolunduğu gibi dosdoğru yaşadı. Davasının, fikrinin çilesini yılmadan çekti. Elif gibi dimdik durdu. Yeni Şafak yazarı Akif Emre kardeşimize Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Allah cennette buluştursun.”

Fikri Işık (Milli Savunma Bakanı)

“Yeni Şafak ailesinin değerli yazarı Akif Emre’ye Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Mekanı cennet olsun.”

Mehmet Görmez (Diyanet İşleri Başkanı)

“Güzel insan, değerli mütefekkir Akif Emre kardeşimiz Rahmet-i Rahman’a kavuştu. Mahzunuz. İnnâ Lillâhi ve İnnâ İleyhi Raciûn.”

İbrahim Kalın (Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü)

“Sevgili Akif Emre ağabey Hakk’a yürüdü. Allah gani gani rahmet eylesin. Başımız sağolsun.”

İbrahim Tenekeci (İtibar Dergisi Genel Yayın Yönetmeni)

“Akif Emre ağabeyi iyi bilirdik. Allah rahmet etsin. Mekânı cennet olsun. Akif Emre ağabeyin iç dünyasını en iyi yansıtan fotoğraflardan birini, üç ay önce dergimizde kullanmıştık. Allah rahmet eylesin.”

Fatma Barbarosoğlu (Yazar)

“Akif Emre, rikkatli, dikkatli, her zaman emin olduğumuz bir mümin idi. Allah rahmetini ziyade etsin. Hepimizin başı sağolsun.”

Hasan Aycın (Çizer)

“İyi bildik muhlis ve müstakim bildik öylece sevdik Rabbim Akif Emre’ye rahmet etsin mekânı cennet, hatırası ebedi aziz olsun.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN