ALES puan hesaplama roboto: Doğru yanlış sayınız ile ALES puanınızı hesaplayın

ALES puan hesaplama roboto: Doğru yanlış sayınız ile ALES puanınızı hesaplayın

ALES puanı hesaplama işlemi ve puan hesaplama robotu haberimizde. 7 Mayıs 2017 ALES İlkbahar sınavına giren adaylar, tahmini doğru yanlış cevap sayılarına göre puanlarını hesaplamak istiyor. Sözel , Sözel 2 ve Sayısal 1, Sayısal 2 alanında sınava giren ve ter dökenler sınav sonuçlarının açıklanmasını beklemeye başladı. 8 Haziran 2017 günü açıklanması beklenen sınav öncesi ALES puan hesaplama robotu işle tahmini puanınızı hesaplayabilirsiniz.

ALES puanı nasıl hesaplanır? Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (ALES) giren adaylar puan hesaplama robotu ile tahmini sınav sonuçlaırnı hesaplamak istiyor. Linkini verdiğimiz ALES puan hesaplama robotunuza doğru ve yanlış sayılarınızı yazarak sınav sonucunuzu ÖSYM tarafından açıklanmadan önce tahmini olarak öğrenebilirsiniz.

ALES PUAN HESAPLAMA ROBOTU | TIKLAYIN

Yukarıdaki linke tıklayarak karşınıza çıkan paneli, doğru ve yanlış sayılarınızı yazarak değerlendirin. Daha sonra panelin altında yer alan hesapla butonuna basarak sistemin puanınızı hesaplamasını bekleyin.

ALES SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM tarafından 7 Mayıs 2017 tarihinde yapılan ALES ilkbahar dönemi sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı merak ediliyor. ALES sınavı hakkındaki detaylı açıklamaları haberimizden görebilirsiniz.

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir.

7 Mayıs 2017 İlkbahar ALES sınav sonuçları 8 Haziran 2017 tarihinde ÖSYM resmi sitesinden yayınlanacak.

SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ

İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır.

Sonuç bilgileri, Türkçe ve İngilizce olacaktır. Sonuçlarda, adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacaktır.

ALES'E KİMLER GİREBİLİR?

ALES’e, lisans eğitim programından mezun olmuş olanlar ile mezun olabilecek durumda olan kişiler girebilir. Bu kişiler dışında lisans eğitimini yurt dışında almış ve Türkiye’de de kariyeri için bir başlangıç yapmak isteyen kişiler de ÖSYM tarafından açıklanan kanun hükmünde kararname uyarınca ALES’e girebilirler. Okutman, uzman, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ile eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara açıktan atanabilmek için, öğretim elemanı dışında yer alan kadrolar için de naklen atanma yapabilmek için ALES, adaylar tarafından girilmesi zorunlu bir sınavdır.

ALES SINAVI KAÇ YIL GEÇERLİ

Adayların sınavdan alacakları puanlar, sınavın gerçekleştirildiği tarihten itibaren 3 sene geçerlilik süresine sahip olacak. Aday, eğer birden fazla ALES puanına sahipse geçerlilik süresi devam etmekte olan en yüksek ALES puanı kullanılacaktır. ALES’e girme konusunda adaylar için bir sınırlama koyulmamıştır. İsteyen adaylar, gerçekleştirilecek olan tüm ALES’ler için başvuru yapıp, sınava girebilme hakkına sahiptir.

HANGİ TİP SORULAR SORULACAK

ALES’te adayların cevaplandırması gereken iki farklı bölüm var. Bu bölümler sayısal ve sözel olarak ayrılır. Sözel ve sayısal bölümlerde kendi içerisinde Sayısal-1, Sayısal-2 ve Sözel-1, Sözel-2 olmak üzere ayrılır. Sınavda adayların cevaplaması için 160 soru sorulacak. Her bir bölüm içinde 40 soru yer alacak. Sayısal testler genel olarak adayların daha çok mantıksal olarak akıl yürütebilme becerileri ile sayısal becerilerini ölçmeye yönelik olan sorulardan meydana gelecek. Sözel testler de ise adayların sözel olarak akıl yürütebilme becerilerinin ölçülmesini sağlayacak olan sorular bulunacak.
 
Sınavda yer alacak olan sorular, adayların mezun oldukları yükseköğretim programlarından edindikleri yeterlilikleri ve bilgileri ölçmez. Sınavda sorulacak olan sorular farklı alanlardan mezun olan adayların cevaplandırabilecekleri nitelikte olan sorulardır. Sınava giren adaylar, puan olarak hangi puan türünün yüksek olarak hesaplanmasını istiyorsa o ağırlıklı puan türü doğrultusunda dört test içerisinden en az üç tanesini çözecektir. İsteyen adaylar, dört testi de çözebilir. 

ALES SINAVIN KAPSAMI

Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40'ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacaktır.

Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 120 soru cevaplandırmış olacaklardır. Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir.

Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.

ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Binlerce aday ALES'e başvurmak için başvuru tarihlerinin açıklanmasını bekledi. Peki başvuru işlemleri nasıl yapılır? ALES'e başvurmak için adaylara 3 imkan sunuluyor. Bunlar; internet üzerinden, başvuru merkezleri üzerinden ve posta ile sağlanıyor. Adaylar bu 3 yoldan da başvuru yapabiliyor ancak hangi yolu kullanırsanız kullanın ilk olarak ÖSYM'nin internet sitesinden ALES Başvuru Formu ve başvuru kılavuzunu dikkatlice incelemek tavsiye ediliyor.

İnternet Üzerinden ALES Başvurusu

ALES başvurusunu internet üzerinden yapmak isteyen adaylar, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi'ne giriş yaparak ALES başvurularını tamamlayabilirler. Eğer son 2 yıldır herhangi bir sınava girmediyseniz, başvuru merkezlerinden yeni bir ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi kaydı oluşturmanız veya yeni bir şifre almanız gerekecektir.

Başvuru Merkezi Üzerinden ALES Başvurusu

Başvuru merkezlerinden ALES başvurusu yapmak için ilk olarak ALES ücretini ödemeniz, ardından da başvuru formunu doldurarak başvuru merkezine gitmeniz gerekiyor. Başvuru merkezine giderken yanınızda T.C Kimlik Numarası'nın yazılı olduğu Nüfus Cüzdanı'nızın olması gerekiyor.

17-03/14/2016-jana-sinav-giris-giris-yerleri-aciklandi-h1455110058-c57069.jpg

Posta Üzerinden ALES Başvurusu

Aşağıdaki belgeleri başvuru tarihleri içerisinde ulaşacak şekilde ÖSYM’ye ulaştırmanız durumunda ALES'e posta yolu ile başvurunuz alınmış olacaktır.

Doldurulmuş ve aday tarafından imzalanmış Aday Başvuru Formu
Sürekli ve ağır hastalık, sürekli yurt dışında bulunma, tutukluluk/hükümlülük, zorunlu askerlik görevini yerine getirme vb. nedenlerini ve sürelerini belirten resmî bir belge (Engelli adaylar için sağlık kurulu raporu)
Adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde yüzü açık ve cepheden son üç ay içerisinde çekilmiş bir fotoğraf (Aday Başvuru Formuna iliştirilecektir.)
Nüfus cüzdanı veya pasaportun onaylı bir örneği (Nüfus Cüzdanında soğuk damga, güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)
Sınav ücretinin yatırıldığını gösterir banka dekontu.

SINAVA GİREN ADAYLAR BUNLARA DİKKAT

Sınava girecek olan adaylar, sınav giriş belgelerini ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden renkli ya da siyah-beyaz olarak alabilirler. Sınav giriş belgesinin üstünde adayın fotoğrafının yer alması zorunludur. Aday fotoğrafı olmayan sınav giriş belgesi ile sınava girilmez. Sınav giriş belgesini ön ve arka yüzü ÖSYM tarafından yazılmış olan bilgiler dışında çizilmemelidir ve karalanmamalıdır. Adaylar, giriş belgelerini sadece internet üzerinden alabilecektir. Ayrıca adayların adreslerine posta ile belge gönderimi yapılmayacaktır.

ALES puanı hesaplama işlemi ve puan hesaplama robotu haberimizde. 7 Mayıs 2017 ALES İlkbahar sınavına giren adaylar, tahmini doğru yanlış cevap sayılarına göre puanlarını hesaplamak istiyor. Sözel , Sözel 2 ve Sayısal 1, Sayısal 2 alanında sınava giren ve ter dökenler sınav sonuçlarının açıklanmasını beklemeye başladı. 8 Haziran 2017 günü açıklanması beklenen sınav öncesi ALES puan hesaplama robotu işle tahmini puanınızı hesaplayabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN